2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği (Estetik Burun Cerrahi Sanatı)
MAKALE #8792 © Yazan Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2012 | 4,934 Okuyucu
Günümüzde insanlar artık bozuk burun profiliyle veya hasta burunla yaşamak zorunda değiller. Burun yapıları kişilerin karakterlerine büyük etki yapar. Burun görünüşünden memnun olmayan kişinin dolayısıyla öz güvenini ve mutluluğunu bozar. Kendisi ile mutlu olmayan bir insan çevresine ve topluma güven veremez. Doğal yüze göre çözümlenmiş bir burun, insana haz, estetik ve görsellik katar. Başın dengeli ve orantılı olmasını sağlar. Estetik burun cerrahi sanatı, kişilerde heykel büstleri gibi plastik değerlerin çözümünü yaparak, burunlara estetik sanatı kazandırmaktadır. Kil ve plastirin ile heykel çalışmaları yapılarak estetik doğal bir burun, baş ve yüz ölçülerine göre çözümlenir. Maksat kişinin doğallığına göre şekil vermek, en güzel estetik burnu yapmak ve estetik burun cerrahi sanatını toplumla buluşturmaktır.

Estetik burun operasyonları; burun kemerinin veya burun ucunun şeklini değiştirebilir, burnunuzu küçültebilir veya büyütebilir, burun deliklerinizi küçültebilir, burun kökü ile alın arasındaki veya burun ucu ile dudak arasındaki açıyı değiştirir. Ayrıca soluk almamızda sorun oluşturan polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi problemleri giderir.

Operasyon Yaşı


Doğumsal veya yaralanmaya bağlı burun deformiteleri dışında, ruhsal, psikososyal ve anatomik yapının tam gelişmesi için erkek ve kadınlarda 18 yaş sonrası önerilir.

Operasyon Öncesi Görüşme


Görüşmede öncelikle sizin şuan ki burnunuzdan şikayetleriniz ve ameliyat sonrası beklentiniz değerlendirilir.
Burnuzun 8 değişik açıdan fotorafı çekilip ameliyat sonrası muhtemel görüntüsü bilgisayar üzerinde size gösterilir
Opere edilmiş burunların ameliyat öncesi ve sonrası fotorafları gösterilir.
Nefes alma durumu endoskopik cihaz yardımı ile burun içi yapıları detaylı bir şekilde muayene edilir. Ciddi nefes alma sorunu varsa sinüs filmi çekilerek polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi sorunlar detaylı bir şekilde tespit edilir. Operasyon esnasında varsa bu mevcut problemler düzeltilir.

Operasyon Zamanına Hazırlık


Aspirin ve türevi ilaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz)

Sigaranın ameliyat öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir.
Bayanların o tarihte mens olması, ameliyat olmasında bir mahsuru yoktur.
Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, saç jölesi kullanmayın, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın.
Ameliyattan 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemeli.
Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı.
Rezerve edilmiş odanıza geldiğinizde isterseniz size ağızdan bir ilaç verilecek ve bu sizi rahatlatacaktır.

Operasyon Tekniği


Genellikle kapalı rinoplasti tekniği (Burun ucunda kesi yapılmadığından iz kalmayacaktır) kullanılır.

Burun yapısını oluşturan kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuya yeniden şekil (Sanat ve bilimin buluştuğu nokta) verilir. Burun ucundaki düşüklük, aşırı yükseklik, dudakla burun ucu açısı, burun sırtındaki çıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, burun ucu, burun delikleri düzeltilip estetik bir görünümü sağlanır.
Burunda nefes almayı etkileyen deviye septum (burun orta duvar eğriliği) ve konka (burun etleri) operasyon esnasında müdahale edilip düzeltilir.
Buruna yeni estetik şeklini verdikten sonra burun dışına özel bantlar yapıştırıp, üzerinde 5-7 gün kalacak şekilde plastik atel yerleştirilir.
Gazlı bez tampon kullanılmamakta.

Anestezi Türü


Genel anestezi altında yapılır.


Operasyon Süresi


Burundaki sorunun büyüklüğüne bağlı olarak 1–3 saat arasında değişir.


İyileşme Süreci


Burunda yapılan operasyona bağlı olarak ya hasta aynı gün taburcu edilir, ya da bir gece hastanede kalır.

Ameliyat sonrası yaklaşık 4 saat hiloterapi maskesi ve sonrasında soğuk kompres uygulanır. Bu sayede yüzde ağrı, şişlik ve morluk daha az olmakta. Hiloterapi maskesi ile soğutma işlemi 15–20 derece arasında uygulanır ve bu sayede hasta ilk saatlerde oldukça rahatlatılır.
Operasyon sonrası bir hafta yatarken başınızın yüksekte olması (iki yastıkla yatılması gibi) şişliklerin hızla inmesi için önemlidir
Operasyondan 1–2 gün sonra eğer delikli silikon splint (burundan nefes almayı sağlar) kullanılmışsa alınır ve burun üzerine konmuş plastik ateli ıslatmadan ılık bir duş alabilirsiniz. Burun deliklerine sıkmanız için iki farklı burun spreyi verilir (yaklaşık biri 1 hafta diğeri 4 hafta kullanılır)
Operasyondan 2 gün sonra şişlik ve morluğun en fazla olduğu dönemdir (kişinin yapısına ve uygulanan tekniğe bağlı değişir) ve sonrasında hızla çözülür
Operasyonda 5 gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar alınır. Ve ten rengi bantla burnunuz bir hafta daha bantlanarak ödeminizin tama yakın çözülmesi sağlanır.
Operasyondan yaklaşık 7 gün sonra, iyileşme süreciniz ve yaptığınız işe bağlı olarak işinize dönebilirsiniz
Burun ucunda bir miktar hissizli olması normaldir. Bu durum 2-3 ay içerisinde azalarak tamamen düzelir
Burun yapınıza bağlı olarak gerekirse size nasıl burun masajı yapılacağı gösterilir
Lens kullanımı operasyondan 3 gün sonrası, hafif çerçeveli gözlük kullanımı 1 ay sonrası, ağır çerçeveli gözlük kullanımı 3 ay sonrası gibi başlanabilinir.
Nefes alma zorluğundan dolayı burun etleri ve deviye septuma müdahale edilmişse, operasyon sonra burun tıkanıklığı normaldir, bu zamanla yaklaşık 2 ay içinde geçecektir. Bunun nedeni burun içindeki şişlik ve kabuklara bağlıdır.
2 hafta sonra hafif tempolu sizi yormayan egzersizlere, altı hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.
Burun son şeklini yaklaşık 6ay-1yıl civarında alır.
Araştırmalarda operasyon sonrası hastaların insan ilişkilerinde ve davranışlarında pozitif yönde gelişme gösterildiği görülmüştür. Sizde operasyondan 3. hafta sonra burnunuzun yaklaşık yeni şeklinin farkına varır ve keyfini çıkarmaya başlarsınız.

Referanslar

1- Quality of life before and after septoplasty and rhinoplasty Baumann I. Universitäts-HNO-Klinik Heidelberg, Heidelberg. 2- Analysis of patient-determined preoperative computer imaging. Mahajan AY, Shafiei M, Marcus BC. Arch Facial Plast Surg. 2009 Sep-Oct;11(5):290-5.3- Türk Plastik Cerrahi Derneği (TPCD) 4-Adolescent rhinoplasty: challenges and psychosocial and clinical outcomes. Chauhan N, Warner J, Adamson PA. Toronto, Ontario, Canada 5- Rhinoplasty and septorhinoplasty outcome evaluation. Chisholm E, Jallali N. 2012 Mar;91(3):E10-4. 6- Primary cosmetic rhinoplasty. Bagheri SC.Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2012 Feb;24(1):39-48.

Op. Dr. Güncel Öztürk

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği (Estetik Burun Cerrahi Sanatı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güncel ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi152 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Burun Estetiği Sanatı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği (Estetik Burun Cerrahi Sanatı)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:46
Top