2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Destek Nedir ?
MAKALE #8814 © Yazan Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN | Yayın Nisan 2012 | 9,123 Okuyucu
Psikolojik Destek Nedir ?

Endüstri toplumunun etkinliğini artırdığı, rekabet şartlarının keskinleştiği ve teknolojik iletişim olanaklarının başdöndürücü hızı, bir yandan konforlu yaşamlar sunmakta, diğer yandan insan duygu dünyasına ve ruh sağlığına dair bir çok tehtidide beraberinde getirmekte. Sağlık uzmanlarının genel görüşü, günümüzde yaşanan bir çok hastalığın nedeninin, psikolojik yapımızı ve duygu dünyamızı zorlayan ve baş etme veya uyum sağlama yeteneklerimizi etkisiz kılan ve kişiyi yalnızlaşmaya iten bu koşullardan kaynaklandığıdır. Diğer bir gerçek ise değiştirilemez şartlar olarak karşımıza çıkan bu yaşam sürecinin, mutlu uyumlu, keyifli bir hayata dönüşmesinin mümkün olduğudur. Bunun olabilmesinin temel koşulu ise, duygu düşünce ve davranışlarımızı iç tutarlılıkla yönetebilecek özgün bir kişilik yapısı ve önemli becerilerimizin olması gerektiğidir.
Bu aşamada, bir kaç etken ortaya çıkmaktadır, Bunlar, kişilik yapımız, kontrolümüzde olmayan ve yaşamak durumunda olduğumuz koşullar ve bu süreçte kendimizi tanımamıza ve zorluklarımızla baş etmeye yönelik destek alacağımız programlar. Bunların başında da psikolojik destek çalışmaları gelmektedir. Psikolojik destek çalışmalarını genel olarak üç başlık altında ele alabiliriz. Bunlar;

Bireysel Psikoterapi: Psikolog ve danışanca yapılan ve danışanın duygu, düşünce ve davranış sürecinin ele alınarak, onun zorluklarının çözümüne yönelik yürütülecek hizmet. Bireysel terapiler temel bir sorunu ele alan uzun soluklu çalışmalar olabileceği gibi, Sadece kişinin yaşadığı tek bir probleme de yoğunlaşabilir.


Grup Psikoterapisi: Benzer zorluklar yaşayan kişilerin gönüllü olarak katılacakları ve psikolog yönetiminde yapılan, katılımcıların birbirlerinin deneyimlerinden ve paylaşımlarından faydalanabilecekleri sistematik bir psikolojik destek hizmetidir.Grup psikoterapileri genellikle katılımcıların birbirlerinin duygulanımlarını etkileyen ve bu sayede ortak duygusal iyileşmeyi sağlayan bir çalışma psikoterapi şeklidir.

Psikoeğitimsel Çalışmalar: Psikolojik destek faaliyetleri amaçlarına uygun olarak belirlenecek konularda, psikoloğun yönetiminde grup olarak yapılacak bilgilendirme ve eğitim çalışmalarıdır.Psikoeğitimsel çalışmalar soruna yönelik doğru içerik sunulduğunda bir çok danışanın önemli fayda sağladığı bir çalışma olup geniz katılımcı gruplara aynı anda uygulanma fırsatı da vermektedir.

Bu çalışmalarda amaçlanan, özel yaşam, iş yaşamı, evlilik veya çift ilişkileri, çocuklar ile ilişkiler, sosyal yaşam içindeki faaliyetler ve en önemlisi de kişinin kendisi için yaptığı faaliyetler kapsamında karşılaşabileceği zorluklara yönelik profesyonel bir destek oluşturmaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda, kişinin duygu dünyasını zorlayan en önemli etkenlerin aşağıda yazılanlar olduğu bulunmuştur.


*Anlaşılmamışlık hisleri

*Yanlızlık duygusu
*Yetersizlik ve beceriksizlik hisleri
*Güven duygusunun zedelenmesi
*Terkedilme kaygıları
*Sürdürülebilir ilişkiler kuramama
* Değerlerine uygun yaşamakta zorlanma
*Psikolojik travmalar

Psikolojik destek hizmetleri, bu sorunlar ve kişinin yaşabileceği diğer sorunlara ilişkin destek sağlama, kişinin sorunları ile güvenli bir ortamda yüzleşmesine olanak vermektir. Ayrıca, ruh sağlığının korunmasına ve iyileşmesine yönelik diğer mesleki uygulamalar yardımıyla, kişiye, kendi iç tutarlığını oluşturma, ilişkilerini sürdürülebilir kılma, kendini hayata taşıma, yaşam koşullarını gerçekçi kavrama ve en önemlisi de mutlu bir yaşam sürme yolculuğunda rehberlik etmesidir.



Bahattin GÖKTAN

Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Destek Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahattin GÖKTAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın Makaleleri
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Hamile Okulu ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Destek Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Öfke Yönetimi Aralık 2010
► Evlilik Havuzu Mayıs 2010
► Aile İçi İletişim Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top