2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm: Otizm Nedir, Otizme Neler Yol Açar, Özellikleri ve Tedavi Yaklaşımları Nelerdir?
MAKALE #8848 © Yazan Fatma Selcan SARIALTIN | Yayın Nisan 2012 | 8,599 Okuyucu
OTİZM

Çocuğunuzda, aynı yaştaki diğer çocukların davranışlarından farklı davranışlar görüyorsanız, bu davranışların otizm belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız otizmin ne olduğunu, sizi ve ailenizi ne şekilde etkileyeceğini bilmek isteyebilirsiniz.

OTİZM NEDİR?

Otizm; yaşamın erken dönemlerinde başlayan ve yaşam boyu süren sosyal ilişkiler, iletişim, davranış ve bilişsel gelişmede gecikme ve sapma gibi özellikler gösteren nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak kabul edilir.Yaklaşık her 150 çocuktan birinin otizmden etkilendiği düşünülmektedir.Erkeklerdeki yaygınlığı kızlara göre 4 kat daha fazladır.Otizmden etkilenen bireylerin çoğunda farklı düzeylerde zeka geriliği ve farklı düzeylerde öğrenme güçlüğü görülür.

OTİZME NELER YOL AÇAR?

Otizme nelerin yol açtığı konusunda henüz net bir bilgi yoktur.Otizmin tam nedeni bilinmemektedir.Otizmin anne-babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceğinden kuşkulanılmaktadır.Bu konuda yapılan birden fazla araştırmaya rağmen otizmin geni bulunamamıştır.Otizmin çevresel faktörlerin tetiklediği düşünülmektedir.Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır, dolayısıyla bu özelliklerin hiç birirnin otizmle ilişkili olmadığı kabul edilmiştir.Buna dayanarak otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşulu ile ilgisi ve ilişkisi yoktur.

OTİZM ÖZELLİKLERİ

Diğer çocuklarla ilişki kurmada zorluk,her şeyin aynı olmasını istemek, rutin yaşama bağlılık, değişikliklere aşırı tepki verme, uygunsuz ve sebepsiz gülme, ağlama, tehlikeye karşı duyarsızlık, göz temasının çok az yada hiç olmaması, sürekli aynı oyunları oynama isteği, ekolali konuşma( kendisine söyleneni tekrar etme) , aşırı hareketlilik veya hareketsizlik, yemek ve uyku problemleri otizmden etkilenen bireylerin özelliklerindendir.
Amerikan Psikiyatri Birliğinin 2000 yılında yayımladığı klavuza göre otizm spekturum bozukluğu kapsamında 5e ayrılır.Bunlar:
1-Otistik Bozukluk: Sosyal ilişki, iletişim ve hayali oyunlar kurma konularındaki bozukluklar, ilk üç yaş içinde ortaya çıkar. Basmakalıp davranışlar, ilgiler ve aktiviteler görülür.
2-Asperger Sendromu: Sosyal iletişimde bozukluklar, kısıtlı ilgi alanları ve faaliyetler/ses tonları monoton ve mekanik olmakla beraber dil gelişiminde gecikme olmaması, test edildiği zaman ortalamadan yükseğe kadar uzanabilen zeka düzeyi bulguları ile karakterize edilir.
3-Başka Şekilde Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk: Bu tanı çocuk belli bir teşhis alamadığı, fakat pekçok alanda gelişim bozukluğu gösterdiği zaman söz konusudur.
4-Çocukluk Dezentegratif bozukluğu:Çocuk ilk 2 yılda normal gelişim göstermektedir.Sonrasında 2 veya daha fazla alanda önceki kazanılmış alışkanlıklarda kayıp başlar.(dil kullanımı, sosyal etkileşim, motor beceriler, idrar ve kaka kontrolü)
5-Rett Sendromu: İlerleyen bir bozukluktur. Çocuk ilk yıllarda normal bir gelişim gösterir. 1-4 yaşlarından itibaren kazandığı pek çok beceri geriler, ellerinin amacına uygun kullanımı giderek yerini tekrarlayan el hareketlerine bırakır. Bugüne kadar yalnızca kız çocuklarda görülmüştür.

TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Yaygın gelişimsel bozukluk tedavisinde en önemli yaklaşım özel eğitim ve davranış terapileridir. Tedavi planı ve tipi her bireyin işlevsellik derecesine göre belirlenmelidir. Ygb de çoğu vaka için yaşam boyu süren bir bozukluk olması nedeniyle tedavi tipi kişinin yaşı ve gelişimine göre değişir.Çok küçük çocuklarda konuşma, dil eğitimi ve özel eğitim üzerine odaklanılmalı anne baba ile çalışılmalı ve yalnızca belli hedef semptomlar için ilaç kullanılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizm: Otizm Nedir, Otizme Neler Yol Açar, Özellikleri ve Tedavi Yaklaşımları Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fatma Selcan SARIALTIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fatma Selcan SARIALTIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Selcan SARIALTIN Fotoğraf
Fatma Selcan SARIALTIN
Isparta
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fatma Selcan SARIALTIN'ın Makaleleri
► Otizm Nedir? Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Otizm Nedir? Psk.Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU
► Atipik Otizm Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Otizm Nedir, Ne Değildir? Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizm: Otizm Nedir, Otizme Neler Yol Açar, Özellikleri ve Tedavi Yaklaşımları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:48
Top