2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Tedavisinde Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi ve Manuel Lenf Drenajı
MAKALE #8883 © Yazan Fzt.Mehmet ÜNAL | Yayın Nisan 2012 | 8,507 Okuyucu
LENFÖDEM TEDAVİSİ

KOMPLEKS BOŞALTICI FİZYOTERAPİ ; ÖDEM, ÖZELLİKLE LENFÖDEM tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi yöntemi


LENFÖDEM:LENFÖDEM lenfatik sistemin obstruksiyonu ve disfonksiyonu sonucunda, interstisiyel boşluklarda aşırı miktarda sıvı birikimi ile karakterize bir hastalıktır.


İKİ ŞEKİLDE GELİŞİM GÖSTERMEKTEDİR


1:PRİMER LENFÖDEM ;primer lenfödem de kişi lenf sistemi yetersiz olarak doğar ancak hiç belirti vermeden uzun süre kişi hayatını ödemsiz olarak devam ettirebiilir
örnegin her hangi bir travma sonrasi kişide lenf ödem gelişebilir.
2:SEKONDER LENFÖDEM ; lenfödemin en sık rastlanan tipi herhangi bir operasyon sonucu örnegin meme cerrahisi sonrasında lenf nodullerinin alınmasına baglı gelişen lenf ödem

KOMPLEX BOŞALTICI FİZYOTERAPİ İKİ FAZDAN OLUŞUR;


BOŞALTIM FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI-KOMPRESYON BANDAJI-EGZERSİZ BOŞALTIM FAZI HASTAYA HERGUN UYGULANMALIDIR.


KORUMA FAZI:BU FAZ DORT EVREDEN OLUŞUR VE BOŞALTIM FAZI BITTIKTEN SONRA UYGULANIR

HAFTADA BIR -IKI DEFA MANUEL LENF DRENAJI -CİLT BAKIMI -EGZERSİZ-KOMPRESYON ÇORABI

MANUEL LENF DRENAJI:MLD özel eğitim isteyen bir tekniktir. Amacı
ödemli bölgeden lenf sıvısını alıp vücudun diğer bölgelerine akışını ve transportunu kolaylaştırmaktır. Özel el tutuş şekilleri vardır. Cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulayarak lenfatik konjesyonu azaltır ve lenf akışını sağlam nodüllere yönlendirir. Bu teknik derinin tam
altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınç uygulanması ile yapılır.

LENF DRENAJI İLE,kol ve bacaklardaki sıvı vucudun saglam yerlerindeki lenf nodullerine aktarılır ancak drenaja önce merkezden başlanır sonra kol ve bacak en son parmaklara ulaşılır,her drene edilen bölge tekrarlanarak nodule tekrar aktarılır.örneğin,göğüs cerrahisine baglı sağ lenf nodulleri alındıysa ve sağ kolda lenfödem gelişti ise burdaki sıvı sol koltuk altı lenf ve sağ kasık lenf nodullerine aktarılır.bölgeye göre süre değişmekte olup ortalama bir saat sürmektedir.

Hasta ilk gun seansa başlamadan önce değerlendirilir,gerekli ölçümler yapılır ve kaydedilir.her bir seans ortalama bır saat surer,seansta hastaya 45 dakika süren manuel lenf drenagı uygulanır,özel bir kremle cilt bakımı ve bandajlama yapılır,hastaya uygun ev egzersizleri verilir,bandaj bir sonraki seansa kadar tedavi bölgesinde kalır tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup ortalama 10-15 seans surmektedir.tedavi uygun yapıldıgı takdirde başarı oranı yuksektır.


Koruma fazında,boşaltım fazının sonunda hastanın uygun çorap ölçusu alınır ve hastaya koruma fazında yapacakları konusunda bilgilendirme yapılır,hasta hergun cilt bakımını ve egzersizlerini yapar.


kompresyon çorabı hergun dikkatli bir şekilde,aksatılmadan giyilmesi gerekir.

hastaların en çok sordukları sorular,yazın bu çorabı giyebelecekmiyim,basıncı beni rahatsız edermi,kolum yada bacagım tekrar şişermi,bu soruları şu şekilde açıklanabilir çorapta uygun hava boşlukları olduğu için sıcaklık olarak rahatsız etmez,çorap ekstremiteyi (kol-bacak)koruyacagı için uygun basınçta olması gerekir ancak bu basınca hastalar bir süre sonra alışmaktadır,çorap hergun duzenli bir şekilde giyilip egzersizler ve cilt bakımı yapıldıgı takdirde tekrar şişmeyecektir.
bu tedavi yöntemi kabul gören ve etkili tek tedavi yötemidir.

KOMPLEKS BOŞALTICI FİZYOTERAPİ KULLANILDIGI HASTALIKLAR


LENDÖDEM

LİPÖDEM
POSTTRAVMATİK ÖDEM
SİKLUSA BAGLI İDİOPATİK ÖDEM
SİKLERODERMA
SUDEC ARTROFİSİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lenfödem Tedavisinde Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi ve Manuel Lenf Drenajı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Mehmet ÜNAL
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÜNAL'ın Yazıları
► Lenfödem ve Kompleks Fiziksel Terapi Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenf Ödem Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Çocuklarda Lenf Bezleri Doç.Dr.H. Ahmet DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Tedavisinde Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi ve Manuel Lenf Drenajı' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lenfödem Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:50
Top