2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Estetiği ve Güzel Gülümseme
MAKALE #8894 © Yazan Dt.Betül YURTERİ | Yayın Nisan 2012 | 3,983 Okuyucu
Estetiği tedavi hizmetleri kişinin cinsiyet, yaş, ten rengine ya da yüz şekli gibi kriterlere göre yapılan porselen laminalar, metalsiz porselen kaplamalar ya da köprüler, diş beyazlatma yöntemleri, onley dolgular, zirkonyum köprüler ya da implant üstü porselenleri kapsamaktadır.
  • Kırık dişler
  • Şekil olarak güzel olmayan dişler
  • Diş eksikliğinden dolayı boşlukların olması
  • Aşınmış ya da kenarları düzensizleşmiş dişler
  • Renkleşmiş ya da doğumsal olarak renk problemi olan dişler
  • Dişler arasında boşlukların olması
  • Gummy smiles denilen dişetlerinin gülümserken fazlaca görünmesi
· Ve daha başka dişlerle ilgili görüntü problemler Estetik Diş Hekimliğinin yardımıyla çözümlenirler.
Gülüş analizinde bazı temel kriterler değerlendirilerek kişisel gülüş yapınızın nasıl olması gerektiği planlanır. Burada önemli olan sizin için doğal, sağlıklı ve çekici bir gülümseme için hangi tür işlemlerin yapılacağı belirlenir. Diş Hekimi için temel kriterler şunlardır;


-Yaşınız, cinsiyetiniz, kişilik özellikleriniz ve yaşam tarzınız

-Dudak çizgileriniz

-Dudaklar ve gülme hattınız

-Dişetlerinizin sağlığı ve dudaklarla dişeti ilişkisi

-Diş-dişeti ilişkisi

-Dişlerinizin şekil ve boyutları

-Çenelerarası kapanışınız ve çene-yüz iskeletinizin konumu

-Dişlerinizin konturları ve yüzey yapıları

-Orta hat denilen iki ön dişiniz arasındaki çizginin yüzünüzle uyumu ve simetrisi

-Dişlerin birbiriyle ve grupça oranları


-Dişlerin büyüklüklerinin yüzünüzle oranları

-Kesici kenar ile dudak ilişkisi

-Çapraşık dişler ve diş diziminiz

-Eski restorasyonlarınız ve tedavileri gibi birçok kriterler göz önünde bulundurulur. Dolayısı ile Estetik Diş Hekimliğinde tek başına dişlerin güzel olması önemli değildir. Yüzle uyum, gülümsemeyle uyum, yaşam tarzıyla uyum vs…çok önemlidir.
Gülüş tasarımında amaç; güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesidir.
-Öncelikle hastanın ağız hijyeni ve dişeti sağlığı değerlendirilir. Ağız içinde var ise bakteri odakları ya da çürüklerin temizlenmesi için tedavi planı oluşturulur.

-Kişinin dişetlerinin gülümserken görünen miktarı değerlendirlir. Ayrıca dişeti simetrisi için neler yapılması gerektiği belirlenir. Pembe estetik denilen dişeti estetiği, diş estetiğinin temelini oluşturur. Ancak kişi gülümserken dişetleri hiç gözükmüyorsa dişetlerinin sağlıklı olması yeterli olabilir.

-Dişlerin aksları denilen duruşları, yönleri ve birbiriyle ilişkisi değerlendirilir.

-Dişler arasındaki boşluklar
-Diş-dişeti ilişkisi; zenith noktaları denilen dişlerin dişetine girerken en son noktalarının doğru yerde olup olmadığı kontrol edilir.


-Dişlerarası kontak ilişkileri

-Dişlerin görünen boyutları ve en-boy oranları

-Dişlerin formları, karakterleri, yüzey dokusu incelenir.

-Kesici kenarlar arası ilişki ve en sonunda dudaklarla kesici kenar ilişkisi değerlendirilir.

-Alt dudak ve gülüşte dişlerle ilişkisine bakılır.

Genel olarak yüz şekli, hastanın yüzünün karakteristik özellikleri, yaşı vs.. gibi özellikleri hem tüm olarak, hem de dişlerle beraber değerlendirilir.
Lamine Dişler hangi durumlarda kullanılır?

Renkleşmiş dişlerde- Diş beyazlatma ile rengi açılamayacak olan ya da dişlerin rengi açılsa bile istenilen skalada olamayan dişler laminate porselenler yapıştırılabilir.

Kırık, yüzey özellikleri bozulmuş, deforme olmuş dişlerde-Çok küçük aşınma ya da defektlerde kompozit bondinglerle ideal sonuçlar alınabilir. Ancak ön yüzeyleri fazlaca harab olmuş dişlerde lamine venürler kullanılabilir. Dişlerin tümünün kron kaplama gibi kesilmemesi için böyle durumlarda lamineler ideal tedavilerdir. Aşınmış ve kırık dişlerde de lamine porselenler kullanılabilir.


Dişler aralıklı olduğu durumlarda-Diestema denilen dişlerin aralıklı olduğu durumlarda lamine dişler yapılabilir. Ancak aralık çok aşırı ise dişlerin en-boy ilişkileri ideal olması açısından ortodonti de devreye girebilir. Aralıklar kapatılırken dişler çok geniş görünüyorsa gingivektomi denilen dişeti müdahaleleri ile de idel en-boy oranları sağlanabilir. Burada hangi tür tedavilerin yapılacağına (dişeti müdahalesi-lamine porselen ve ortodonti üçlemesi ) tedavi planlaması sırasında karar verilir. Bazen diş aralıkları, lamine porselenlere göre yapım tekniği ve maliyeti çok düşük olan kompozit dolgularla da kapatılabilir.


Çapraşık dişlerde-Hafif çapraşık vakalarında ortodontik tedaviyi istemeyen hastalar için laminate porselenler uygun olabilir.Ancak çok ileri çapraşıklıklarda laminate dişlerle çapraşıklığı düzeltmek mümkün olmaz. Çapraşık dişlerde önce ortodontik tedavi yapılıp ardından diş beyazlatma yapılması hasta için yeterli olabilir. Ancak dişlerin formları ile ilgili problem var ise ortodontik tedaviden sonra lamine porselenler yapılabilir.

Diş Hekimi Betül Yurteri
Diş Estetiği Uzmanı



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Estetiği ve Güzel Gülümseme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Betül YURTERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Betül YURTERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül YURTERİ Fotoğraf
Dt.Betül YURTERİ
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Betül YURTERİ'nin Makaleleri
► Ön Diş Estetiği Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Estetiği Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Estetiği Ücretleri Dt.Betül YURTERİ
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Estetiği ve Güzel Gülümseme' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:34
Top