2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Bakanlığı: Bakanlığın Psikologlarla İmtihanı Başlıyor
MAKALE #8908 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Nisan 2012 | 4,691 Okuyucu
SAĞLIK BAKANLIĞI: BAKANLIĞIN PSİKOLOGLARLA İMTİHANI BAŞLIYOR

Sağlıkta şiddet konusunda tahliller yapılmaya devam ediliyor. Konuyla ilgili olarak vardığım bir başka saptamamı daha bu yazı vesilesiyle paylaşmak istiyorum. Yazı ile, yazmayla, duyurma yoluyla ülkemizde pek bir şeyin değişmediğini, illa ki basına yansıyacak derecede sansasyonel bir gelişme olmadığı müddetçe bunun yine böyle olacağını bile bile! Olsun!

Bazı sorunları ve çözüm yollarını Ankara’dan bakınca profesör değil, ordinaryus olsanız bile asla göremezsiniz! Bunları ancak işin mutfağında olunca fark edebilirsiniz! Çünkü hayatın = akademisyenlik olmadığı bilinen, en azından bilinmesi gereken, lakin bir kısım zevat tarafından çok da bilinmesi istenmeyen bir gerçektir.

Oradan bakınca görülemeyen bu sorunlar mutfağında / içinde benim de bulunduğum bazı kişileri vicdanları ile duyarsızlık yanları arasında seçim yapmaya zorluyor. Bu seçimde tercihinizi duyarlı davranmaktan, vicdana uygun olmaktan yana kullanıp da sessiz kalmazsanız, sürekli yazarak bu sorunları gündemde tutmak isterseniz, yani, “Bari bu şekilde çözümünü sağlamaya çalışayım” derseniz bu girişiminiz haklı olarak toplumda sağlık sistemine; en önemlisi de onun elle tutulur, gözle görülür parçası olduğu için sağlık çalışanlarına şiddet eğilimlerine yol açabilir.

O halde sağlık sistemi işleticileri lütfedip de taşraya inmezlerse, bizim gibi işin mutfağındaki kişileri dinlemezlerse, her soruna Ankara’da oluşturdukları akademik kadro ile çözüm aramaya devam ederlerse nehre su gelene kadar kurbağanın gözü çıkmasın diyen bizim gibi duyarlı ve eli kalem tutan üç - beş kişi yazmaya, birileri de bunları okumaya devam edecektir. Bu durumda okuyanlardan bazıları öfkelenecek, çok az bir kısmı da “kandırılmışlık ve ilgisizlik psikolojisiyle” önüne ilk çıkan sağlık çalışanına tepki verme eğilimi içine girebilecektir!

Yooo abartmıyorum, bu şimdiye kadar böyle olmamış olabilir, ancak bundan sonra böyle olmayacağının garantisi yoktur! En son şiddetin nedeni sözde dede kaybının acısı olur, yarınki muhtemel şiddetin nedeni anlatmaya çalıştığım sürecin direkt olarak yahut dolaylı yoldan tetiklediği bir etkilenme! İyi tamam da ne yapalım, yazmayalım mı! Yazana değil yazdırana, yazmak zorunda bırakan ve bir türlü değişmeyen koşullara bakmak gerekmiyor mu!

15 yıldır alanda çalışıyorum! Bugüne değin bakanlığın ilgili ruh sağlığı biriminden tek bir evrak, rapor, öneri, teklif, envanter, genelge yahut çalışma ulaşmadı elime. Geçen hafta hariç! Yeni öğrendim, bakanlık bünyesinde çalışan biz deneyimli, işin içinde çoktan uzmanlaşmış psikologları sınava tabii tutacakmış. Bundan böyle sadece sertifika alanlar “tıbbi işlemlerde” (psikolog ve tıbbi işlev) görev alabileceklermiş. Özel danışmanlık merkezlerini “tedavi yapıyorlar” diye kapatmak isteyen bakanlık ikinci bombayı da patlatmış, şimdi de yıllardır yaptığımız esas iş olan mesleki rehberliği ve konuşarak destekleme faaliyetini “tıbbi işlem” olarak görmüş! 15 yıl boyunca binlerce saat (mesela ben 30.000 saatten fazla) bu işi yapmamız yeterli gelmemiş, ayrıca bizi sınava sokacaklarmış!

Muhtemelen bizi bakanlıkta çalışan, o sebeple en son gördüğü vaka milattan önceki devirlerde kalmış kişiler imtihan edecek. Belki de ben bu “hariçten gazel okumak” tarzında olacağını tahmin ettiğim sınavı kazanamayacağım. Dolayısı ile de “tıbbi işlemlerde” görev alamayacağım. Yani karşıma bir kişiyi alıp onunla psikolojisi üzerine 45 – 50 dakika sohbet edemeyeceğim, bazı önerilerde bulunamayacağım! Muhtemelen arşivde dosya saklama görevi falan verirler bu durumda bana! Yıllardır mesleğin gereği iyi sır sakladın diyerek!

Neyse esas mesele bu değil. Konuya kaldığım yerden devam edeyim. Bu çivisi çıkık alanda yıllardır öyle vahim hatalar var ki insansanız şayet kayıtsız kaldığınızda kesinlikle delirirsiniz. Ya da insan olmaktan hızla uzaklaşır, “Bana ne ya, salla başını, al maaşını” dersiniz ki bu insan olan kişiler için “ha” demekle yapılabilecek bir şey değildir. Mesela ben maaşla geçinen bir devlet memuru olduğum halde, yani arkasında ekonomik gücü bulunmayan fakir bir köylü çocuğu olduğum halde sırtımı dayadığım devlet işimdeki rahatımı teptim, bir bakıma kendimi riske attım, yıllardır bunları yazıyorum. Çünkü delirmek istemiyorum, en önemlisi de vicdanımı öldürmemek, böylece insan kalmak istiyorum.

Evet, yıllar önce fark ettim, alanda, sağlık kuzusu / postu altına saklanmış bu vahametleri. Üşenmedim, 60 – 70 sayfalık bir kitapçık hacminde yazdım bu sorunları. Sadece sorunları değil, çözüm önerilerini de. O dönemde ilimize gelen bakanımıza bunları elden verdim. Ne olur ne olmaz diyerek bu çalışmamı ilgili bakanlığa daha sonra kargo ile de yolladım. Bir süre bekledim. Hiç ses çıkmadı. Aradan bayağı bir zaman geçtikten sonra bakanımız yine ilimize geldi. Usanmadım, yine harekete geçtim. Haftalık yazdığım bir gazetede bu sorunların manşetten işlenmesini sağladım. Yetinmedim, yine ne olur ne olmaz diyerek bu gazeteyi elime alarak ve yanına bir kitabımı da hediye olarak ekleyerek bakanımızın danışmanına ayrıca takdim ettim. Yine aylarca bekledim, yine en ufak bir ses yok! Bu süreçte attığım mailllerin vs. ise ne haddi belli ne de hesabı!

Kökeni biyopsikososyal olan ruhsal sorunlara sadece biyolojikmiş gibi yaklaşılıyor. Böylece tedaviler eksik yürütülüyor. Bu temel hata çözümü olan sorunların bile uzamasına yol açıyor, ayrıca devlet bütçesine ciddi zararlar veriyor.

Yıl 2012 ancak hala hastanelerde halka etkili olarak psikolojik danışmanlık yapılmıyor, psikolojik destek verilmiyor. Bu tür hizmetlerin gerektiği kişilere bile kolayca “hastaymış” muamelesi çekiliyor; üç beş dakikada, ayaküstü kolaycılığında uyduruk teşhisler konulup ilaç veriliyor vs. Üstelik de bu ilaçların ciddi bir tesirinin olmadığıyla ilgili kayda değer araştırma sonuçları var vs.

Yok, çıt yok!

Alandaki bu tarz sorunları burada uzun uzadıya tekrar yazacak değilim. Bu konularla ilgili olarak yazdıklarım bir kitap hacmine ulaşacak kadar fazla, dileyen bu tür platformlardan okuyabilir. Değinmek istediğim asıl husus ülkemizde, özellikle sağlık alanındaki işleyişlerde hala ciddi sıkıntıların olduğu gerçeği.

SONUÇ

Sağır sultanların bile duyduğu bu tür sorunlar böylesi bir duyarsız anlayışla hala görmezden gelindiği sürece, duyarlılık hastalığına yakalanmış bizler de insan olarak kalmayı tercih ettiğimiz için yazmaya devam ettiğimiz müddetçe (tabi ki Allah da ömür verirse şayet) bunları birileri okumaya devam edecek! Okuyanlardan bazıları etkilenecek! Etkilenenlerden bir bölümü belki de kediye kızıp kuyruğuna basan çocuk misali gözüne kestirdiği taşradaki bir sağlık personeline tepki vermeye çalışacak! Maazallah kimi de bu tepkisinin dozajını kaçıracak ve olan olacak!

En kötüsü, işin kolayına kaçan ve uyanık geçinen bazıları harekete geçecek, yerleşik sorunlara değinen yazılar yazdık diye şiddetin en önemli sorumlusu olarak bizleri suçlayacaklar!

Bir kuruş menfaatleri olmadığı halde ellerini taşın altına sokanları, her şey daha iyi olsun diye yıllardır bıkıp usanmadan yırtınanları!

(Not: Gündemde olan bakanlığın psikologlarla imtihanı meselesi bu bağlamda ciddi hatalar barındırsa da bir şeylerin kıpırdamaya başladığının işareti olması açısından büyük ehemmiyet arz ediyor. Başta şahsım olmak üzere bunda öyle veya böyle, az yahut çok emeği bulunan herkesi tebrik ediyorum!)

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Bakanlığı: Bakanlığın Psikologlarla İmtihanı Başlıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor! Psk.Yasemen YARALI
► Çocuğum Okula Başlıyor… Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Çocuğum Okula Başlıyor Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlık Bakanlığı: Bakanlığın Psikologlarla İmtihanı Başlıyor' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top