2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Orta Kulak İltihapları
MAKALE #8921 © Yazan Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR | Yayın Nisan 2012 | 3,743 Okuyucu
Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kulak zarı ve kemikçiklerinden oluşan orta kulak bölümünün mikrobik iltihabına verilen isimdir. Hastalığı oluşturan temel neden burun ve boğazda oluşan iltihaplardır. Bademcik, geniz eti, sinüzit ve alerjik burun ve boğaz hastalıkları sonunda mikropların östaki borusu yoluyla orta kulağa geçişi burada iltihaplara neden olur. Bir veya iki kulakta birden olabilir. Çocuklarda sık görülmesine rağmen, yetişkinlerde de görülebilir. Sıklıkla, kış ve ilkbahar başlangıcında görülür.


Çocuklarda orta kulak iltihapları en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. İlk üç yaşa kadar çocukların yaklaşık üçte birinde, orta kulak iltihabı oluşmaktadır. Orta kulak iltihabı, aynı zamanda, çocuklardaki işitme kaybının en sık sebebidir.


Çocuklarda bu hastalığın sık olması, orta kulak ile boğaz arasında yer alan östaki borusunun daha kısa, daha geniş ve daha yatay olmasından kaynaklanır. Bu nedenle bölgede oluşan mikroplar çocuklarda erişkinlere göre daha kolayca orta kulağa geçer.


Orta Kulak İltihabı Önemli midir?


Şiddetli kulak ağrısına yol açması, beraberinde ateş ve enfeksiyon bulgularının olması nedeniyle önem taşır. Buna karşın zamanında ve uygun tedavi yapıldığında iyileşme çabuk olur ve ağrı geçer, işitme tamamen düzelir. Bundan dolayı, orta kulak iltihabının teşhis edilmesi ve tedavinin hemen başlaması çok önemlidir.


Zamanında tedavi yapılamayan orta kulak enfeksiyonunda iltihaplı sıvı kulak zarını dışarı doğru iterek delinmesine neden olur. Zar bir noktadan delinirse, akar ve daha kolaylıkla iyileşir. Fakat bazen kulak zarı parçalanarak delinir. Kulak zarının parçalandığı durumlarda; delik kalıcı hale gelebilir, devamlı akıntılar olur. Orta kulaktaki kemikçikler zarar görebilir. Bu durum iltihabın kronikleşmesine ve ileride kalıcı işitme kayıpları oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda orta kulak iltihaplarının zamanında ve dikkatle takibi ve tedavisi yapılmalıdır.


Zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarında zarda ve kemikçiklerde oluşan kalıcı hasar, işitme kaybına, bunun sonucu olarak çocukta öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açabilir. İleri yaşlarda ciddi orta kulak ve kulak zarı ameliyatları gerektirebilir.


Orta Kulak İltihabına Ne Yol Açar?


En sık olarak ağız veya burundan giren, östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşan mikroplar yol açar. Grip, nezle, alerji, sinüzit veya soğuk algınlığı gibi durumlarda orta kulağa mikrobun girmesini takiben östaki borusu da şişer ve tıkanır. Böylece orta kulağa hava geçemez ve orta kulak temizlenemez. İltihap sırasında; kulak ağrısı, kızarık kulak zarı, zarın arkasında iltihaplı sıvı toplanması görülür. İltihaplı sıvı birikimi çok artarsa kulak zarı delinir ve iltihap kulak dışına akar.


Bazen ağrılı, ateşli orta kulak iltihabı geçtikten sonra östaki borusu açılamadığı için kulak akıntısı orta kulakta birikir. Buna, 'orta kulakta sıvı birikimi' denir. Bu birikim bazen sürekli bir hale gelir, burada haftalar, aylar boyu kalabilir. İşitme kaybı oluşur. Burada sıvının varlığı daha sık orta kulak iltihabı oluşumuna yol açabilir.


Orta Kulak İltihabının Şikâyetleri Nelerdir?


En sık şikâyet şiddetli kulak ağrısıdır. Kulakta basınç, tıkanıklık hissedilir. Kulak ağrısını tarif edemeyen çocuklarda, aşırı huzursuzluk, ağlama, uyuyamama, kulaklarını çekme, kaşıma ve oynama ile anlaşılır. Özellikle çocuklarda ağrı ile birlikte ateş de olabilir. İşitme çoğunlukla azalmıştır. Bu olay, orta kulaktaki sıvının, kemikçiklerin titreşimlerini azaltmasından kaynaklanır.


Kulak Burun Boğaz Muayenesi


Muayene sırasında kulak burun boğaz hekimi; kulak zarını, rengini, akıntı varsa bunun karakterini değerlendirir.


Aynı zamanda işitmenin ve zarın hareketliliğinin ortaya konması için iki test yapılabilir. Bunlardan biri işitme testidir (odyometri). Bu testte kulağa değişik şiddette ve tonda sesler verilerek ne kadar işittiği tespit edilir. Diğeri ise orta kulak basıncını, östaki borusunun ne kadar çalıştığını ve zar hareketini ölçen testtir (timpanometri). Bu iki test hekime hastalığın boyutu ve uygun tedavinin seçimi hakkında yardımcı olur.


Aile tarafından çocukların muayene ve testlere iyi hazırlanması, iğne vs ile korkutulmaması önemlidir. Çocuklar genelde olay anlatıldığı ve açıklandığı zaman muayeneden korkmazlar.


Orta Kulak İltihabında Tedavi


Çocuklarda ve erişkinlerde oluşan orta kulak iltihaplarının çoğu virüs denilen mikroplarla olur, antibiyotik etki etmez. Ağrı kesiciler, grip ilaçları ve direnç artırıcılar kullanılır.


Ancak iltihabın bakteriyel olduğunu düşündüren bulgular varsa mutlaka antibiyotik verilmelidir. Genellikle antibiyotik kullanım süresi 5 -7 gündür, ancak gereken durumlarda 2 haftaya kadar uzatılabilir. Antibiyotik tedavisinde sıklıkla ‘geniş spektrumlu’ antibiyotikler tercih edilir. Ancak tekrarlayan, tam tedavi olamamış iltihaplarda kulak ve boğazdan kültür yapılarak mikrobun türü tespit edilir ve uygun antibiyotik verilebilir. Kulak ağrısı 1-2 günde geçer ancak iltihabın tam olarak iyileşmesi uzun zaman alabilir. Uygun tedavi 10 ile 14 güne kadar uzayabilir. Yakın takip ve kontrollerle tam olarak tedavi olduğundan emin olunmalıdır.


Ayrıca tekrarlayan ve kulak zarında delik olan olgularda, kulak içine damla olarak antibiyotikler de uygulanabilir.


Diğer Tedaviler Gerekli Olabilir Mi?


Çoğu orta kulak iltihabı uygun ilaç tedavisi ile düzelir. Bazı durumlarda kulak zarı çizilerek iltihap dışarı akıtılabilir. Bu hem ağrının hemen azalmasına, hem de zarın parçalanarak delinmesini önleyerek iyileşmenin çabuk olmasına yardımcı olur. Hekim tarafından çizilen zar birkaç gün içerisinde kendiliğinden kapanır.


Kulak içinde kalıcı sıvı birikmesi varlığında kulak zarına çok ufak bir havalandırma tüpü takabilir. Bu tüp, orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitleyerek işitme azlığını ortadan kaldırır. Tüpler rahatsızlılık vermez, iyileşme oluncaya kadar haftalar, hatta aylar boyu kalabilir.

Orta kulak iltihabı, sürekli olarak mikrop barındıran konik geniz eti ve bademcik iltihabı sebebi ile tekrarlayabilir. Bu durumda, geniz eti ve bademcik operasyonu gerekebilir. Beraberinde kulakta sıvı birikimi de varsa bu operasyonla birlikte kulaklara tüp takılabilir.


Alerjik burun ve boğaz hastalıkları sonucu sık tekrarlayan ve sıvı birikmiş olan orta kulak iltihaplarında alerjinin tedavisi yapılmalıdır.


Korunma Yolları


Çocukları orta kulak iltihaplarından korumak için; burun-boğazda oluşan iltihapları, geniz eti problemlerini, bademciklerdeki iltihapları ilaçla, gereken durumlarda ameliyatla zamanında tedavi etmek ve tekrarlamaları önlemek gerekir. Yatarak emzirmelerde süt orta kulağa kaçabilir ve böylece orta kulakta iltihap oluşabilir. Bebeklik döneminde emzirirken ya da biberonla beslerken, olabildiğince bebek yatay pozisyonda olmamalıdır. Mümkünse kucakta ve 45 derecelik açıda daha tutmaya çalışılarak emzirilmeli veya beslenmelidir.


Unutmamalıdır ki...

Çocuklarda orta kulak iltihabı uygun şekilde tedavi edildiği zaman endişe verici değildir. Ancak tamamen iyileşinceye kadar tedavi ve kontroller yapılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Orta Kulak İltihapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa ÜZEYİR Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'in Makaleleri
► Orta Kulak İltihabı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Akut Orta Kulak İltihabı Nedir? Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Orta Kulak İltihapları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top