2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tematik Algı Testi (Tat)
MAKALE #8927 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Nisan 2012 | 33,221 Okuyucu
TEMATİK ALGI TESTİ (TAT)

Projektif testler, psikodinamik modelin öngördüğü projeksiyon (yansıtma) savunma mekanizmasını temel almaktadır. Projektif testlerde test materyalleri belirsizdir ve birey uyaranlara kendi arzu, istek, gereksinim, dürtü ve savunmaları doğrultusunda yanıt verir. Projektif varsayım, bireyin her eyleminin onun dinamik kişilik örüntüsünün ürünü olduğu düşüncesinden hareket eder. Buna göre bireye belirsiz, diğer bir deyişle yapılanmamış uyaranlar vererek onun gereksinim, duygu ve düşünceleri saptanmaya çalışılır.
Projektif testler, kişiliğe ilişkin geniş bilgi vermelerinin yanı sıra kişinin belirli bir yönde cevap vermesini de zorlaştırmaktadır. Ancak, projektif testlerin puanlanmasındaki sıkıntı, güvenirlik ve geçerliklerine ilişkin soruları beraberinde getirmektedir ve projektif testler yapılandırılmış testlere göre daha fazla zaman almaktadır.

Projektif bir test olan TAT, Harvard’da Morgan ve Murray tarafından 1930’larda oluşturulmuştur. Kişiliğin, çatışmalar, baskın dürtüler, ilgi alanları ve güdüler gibi altta yatan dinamiklerinin araştırılması amaçlanmıştır.

2. Dünya savaşından sonra psikanalistler ve klinisyenler tarafından duygusal olarak sorunlar yaşayan kişilere yönelik olarak kullanılan TAT 30 resim ve 1 boş karttan oluşmaktadır. 30 resmin bir kısmı kadın ve erkekler için ortak, bir kısmı ise sadece bu gruplara özgü resimlerdir. Projektif yaklaşımın bir özelliği olarak resimler somut ve ayrıntıyı gösterecek şekilde değil hayal gücünü harekete geçirebilecek şekilde, silik, kapalı, sembolik olarak hazırlanmıştır. Böylece, uyarıcılar herkes için aynı olmakla birlikte tepkilerin çeşitliliği sağlanmakta ve “yansıtma” mümkün olmaktadır. Boş kartın amacı ise, bireyin resimlerde anlatamadığı bir şey varsa onları da anlatmasına olanak sağlamaktır. Bu kart kişiye gösterilerek “ne gördüğü” sorulur.

TAT çocuklar, gençler ve yetişkinlerde kullanılmakta ve kişilerarası ilişki dinamiklerini en iyi veren test olarak nitelendirilmektedir.

TAT kartlarının yorumlanması 2 temel varsayıma dayanmaktadır:
-Kişiler, başkalarıyla konuşurken veya yapılandırılmamış durumlarla karşılaştıklarında kendi kişiliklerini ortaya çıkarmaktadırlar.
-Hikayelerde tanımlanan karakterler, durumlar ve problemler kişinin günlük yaşamında karşılaştıklarının ve gözlemlediklerinin benzeridir.
Uygulama sırasında testör, testin uygulanacağı kişiye, üzerinde resimler olan bazı kartlar göstereceğini söyler ve ondan her resme bakıp gördüğü resimle ilgili bir hikaye oluşturmasını ister. Bu hikayeyi bir başı, bir ortası bir de sonu olacak şekilde oluşturmasını belirtir.

Tüm kartlar için hikayeler tamamlandıktan sonra, testör kartları yorumlama sürecine geçer. Her hikayede yorumlanacak noktalar;

1-Ana Tema: Hikayenin ve tanımların esaslarına bakılır. Hikayelerdeki yaşantıları anlatırken kişinin kullandığı kelimelere mümkün olduğunca sadık kalınmaya dikkat edilir.
2-Kahraman: Kişinin en çok ilgilendiği, duygularını benimsediği, dramatik bir olayda en büyük rolü oynayan, yaşına, cinsiyetine ve diğer özelliklerine en çok benzeyen karakter kahramandır. Kahramanın ilgileri, özellikleri, duyguları,becerileri, yeterliliklerivebeden imajı da bir liste haline getirilebilir.
3-Kahramanın ihtiyaçları/dürtüleri: Hikayede ifade edilen en temel gereksinimlerin (sevgi, saldırganlık, başarı vb)neler olduğu incelenir.
4-Çevrenin algılanması: Kişininçevreye ait en önemli, göze çarpan kavramları özetlenir. Çevreyi tanımlayan sözcüklerin (yoksun bırakan, soyutlayan, reddedici, sınırlayıcı, baskılayıcı, saldırgan, zarar verici, rekabetçi, düşmanca, tehlikeli, gibi) sayısıveşiddeti not edilir. Tanımlanan çevrenin çoğu resimde dile getirilmesi, kişiliğinin bir parçasına ya da günlük yaşamda kullandığı tepkilerine ait önemli bir ipucuolarak görülebilir.
5- Hikayelerdeki figürlerin algılanması: Hikayelerdeki figürlerin (ebeveyn, eş, akran..vb) nasıl görüldüğü, algılandığı ve bunlara verilen tepkilerin neler olduğu belirlenir. Kahramanınebeveynlerine, yaşıtlarınave daha genç, küçük kişilere karşı tutumları incelenir.

Özetle, hikayeler yorumlanırken; kahramanın çatışmaları, belirgin duygu durumu (karamsar bakış açısı, depresyon, güvensizlik, kıskançlık, gerçek dışılık, halüsinasyonlar, gibi), ego idealleri, kahramanın hikayelerin genelinde kendini nasıl algıladığı, ne istediği, problem çözme tarzı, stres yaratan olaylara nasıl tepki verdiği, çevreyi nasıl gördüğü, anne ve baba figürlerine karşı nasıl tepkiler verdiği, kişilerarası ilişkilerde nasıl bir tutum sergilediği, yaşadığı önemli çatışmalar ve çatışmalarınasıl çözdüğü (bastırma, gerileme, rasyonalizasyon, izolasyon, içe yansıtma, inkar, vb), hikayeleri nasıl sonuçlandırdığı (kahraman sonuçta başarılı olmakta ve motivasyonunu gerçekleştirmekte midir yoksa başarısız mı olmaktadır) incelenerek bir rapor oluşturulur. Yorumlama yapılırken, her kartın bir sonraki karta taşıdığı duygu ve düşüncelerin değerlendirilebilmesi için kartların yorumunun sırayla yapılması önem taşımaktadır.

Bu yazı , Psikolog İlkten Çetin ve Dr Psikolog Nursen Oral tarafından hazırlanmıştır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tematik Algı Testi (Tat)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Rorschach ve Tematik Algı Testleri Psk.Irmak Güneş SARAÇ
► Algı Yanlılıkları Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Görsel Algı Veli DERİN
► Beden Algı Bozukluğu Psk.Damla KANKAYA
► Tıpta Algı Oyunları Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tematik Algı Testi (Tat)' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:54
Top