2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Geldi: Uyuşuk ve Formunu Kaybetmiş Bedenleri Beslenme ile Canlandıralım
MAKALE #8942 © Yazan Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ | Yayın Mayıs 2012 | 4,130 Okuyucu
Baharın tüm renkleri uyanmaya başlarken, vücudunuzdaki halsizlik ve bitkinlik bir türlü geçmiyor değil mi ? Daha fazla uyumak, daha az çalışmak, hatta bir tatile çıkma fikri aklınızdan çıkmıyor. Çocuklar sabah okula gitmek üzere kalkmakta zorlanıyor. Derslerdeki performans düşmeye başladı belkide. Bahara uyum sağlamak için beslenme konusuna biraz ağırlık vermekde yarar var.Çocuk ve gençler gribal enfeksiyonlara karşı bu geçiş dönemindeki çok hassastırlar. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları bugünlerde iyice artmaya başladı. Havadaki ani ısı değişiklikleri de bu durumu tetikleyici görev yapıyor. Enfeksiyonlarla başedebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun içinde bol miktarda sebze ve meyve tüketmek en akıllıca olanı. En az 5 porsiyon olmak şartıyla meyve ve sebze tüketimini arttırmak, yeterli vitamin ve mineral alımı için çok önemli bir faktör. Vitamin ve mineraller hem vücudun dengesinde hem de enfeksiyonlara karşı korunmada görev almaktadırlar. Bağışıklıklık sitemini güçlendirmek için C vitamini, A vitamini ve E vitaminine olan ihtiyaç son derece fazladır. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan olmanın yanında enfeksiyonlardan korunmada yardımcıdır. Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Prebiyotik ve probiyotik ürünler bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bağırsak sağlığını korumak için önemlidirler. Sindirimi kolaylaştırırlar ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar. Sütteki laktozun laktik asit bakterileri tarafından laktik asite çevrilmesi ile oluşan yoğurt içinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde probiyotik etki yaparak hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uyuşukluk ve yorgunluğun yanında, doğa baharla birlikte uyanmaya başlarken alınan kilolar da ortaya çıkmaya başlıyor. Bir yandan baharın ağırlığı üzerimize çökerken, diğer yandan herkesin kazaklar altındaki kış kiloları ortaya çıkmaya başladı. Kilo problemi özellikle ergenlik çağındaki gençlerde beden memnuniyetsizliğinin psikolojik etkilerini tetiklemeye başlıyor. Malesef kilolardan kurtulmak için mucize denilen hiç bir diyet reçetesi kalıcı olumlu sonuçlar yaratmıyor. Ve unutulmaması gereken bir nokta olarak, büyüme ve gelişme dönemindeki hiçbir çocuğun diyetle zayıflaması doğru değil. Her yaş grubu için uyulması gereken bazı sağlık önerileriyle hem bahar yorgunluğundan kurtulabilir hem de yaza formda girebilirsiniz:
  • Sağlıklı beslenme bir dönem için değil yaşamın her anı için önemlidir. Günlük üç ana öğün mutlaka tüketilmesi gerekirken, araya en az bir olmak koşuluyla üç ara öğün sıkıştırmak en doğru olanıdır. Günlük alınması gereken besinleri öğünlere paylaştırmak vücudun dengesini korumada ve yağların azalmasında daha etkildir.
  • Herkesin kritik bir doyum noktası vardır. Doyum noktasını geçerseniz kilo alımını engelleyemezsiniz. Yemeğe ağır yemekler yerine salata ya da çorba gibi hafif yiyeceklerle başlamak mide doygunluğunu sağlamada önemli olan anahtarlardır.
  • Diyet ürünleri dediğimiz light ürünler bir mucize yaratmazlar. Hatta birçoğunun yağ miktarı normal ürünlerden daha fazladır. Birçok kişi fazla light ürün tüketerek normalden daha fazla enerji aldığının farkında değildir. Fırında pişirme, ızgara yapma, haşlama gibi pişirme tekniklerini kullanarak kendinize düşük kalorili yemekler yaratabilirsiniz.
  • Fiziksel aktivite her yaştaki birey için kaliteli yaşamın bir parçasıdır. Haftada en az 30 dakika olacak şekilde mümkünse açık havada tempolu yürüyüş en güzel fiziksel aktivitedir. Çocukluk ve ergenlik çağındaki en iyi formda kalma yöntemi fiziksel aktivitedir. Mutlaka bu dönemdeki çocuk ve gençlerin aktif yaşama teşvik edilmeleri gerekir. Ergenlik dönemindeki gençlerde tempolu yürüyüş, orta şiddette koşu ve tekrar hafif yürüyüşle tamamlanan bir 30-40 dakikanın formda kalmak için ideal olduğu unutulmamalıdır.
  • Sosyal ortamlardaki yeme davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Kilo vermedeki başarı yeme yemeğe karşı koyma gücünüzle yüksek derecede ilişkilidir. Canım sıkıldı yedim, mutlu oldum yedim gibi bahanelere fırsat vermek kilo verme şansını düşürür. Ve misafirlikde ya da herhangi bir partide sunulanlara karşı koyamıyorsanız şansınız daha da azalmış demektir.
  • Vücudunuzu ne miktar yiyecekle doymaya alıştırırsanız bu böyle devam eder. Az yemek yemek başlarda dayanılmaz gelecek olsada vücudunuza müsade ettiğinizde yeterli miktara alışmakda zorlanmayacaktır
  • Günlük olarak 6-8 bardak su içmeniz hem vücudunuzdaki zaralı öğeleri atmak hem de tokluk hissi açısından önemlidir.
  • Bitkisel çaylar bir mucize değildir. Günlük olarak 3-5 fincandan fazlasına gerek yoktur.
  • Formda kalmak ve formunuza geri dönmek aç kalmak demek değildir. Aç kalarak sadece metabolizmanızı yavaşlatır ve daha sonra yeterli miktarlarda yeseniz bile kilo alırsınız. İşte mucize diyetlerin bedelide sonrasında verilenden fazla kilo almaktır.
Aslında bu listeyi uzatmak mümkündür. Ancak her zaman söylediğimiz gibi önemli olan her mevsim, her an yeterli ve dengeli beslenmektir. Mucizeler sihirli reçetelerde saklı değildir. Mucizelere doğanın bir parçası olan sağlıklı besinleri yeterli miktar ve çeşitde tüketmektir. Çocuklarınızı bahar ve yaz aylarına hazırlamak için; öğün atlamamalarına, her besin grubundan yeterli miktardar ve özellikle yeterli sebze ve meyve tüketmelerine dikkat edin.

Hangi Meyve Sebze Hangi Mevsimde Tüketilmeli?


MEVSİM

AY
TAM ZAMANI
YAKINDA
SOFRADA
MEVSİMİ GEÇİYOR
İLKBAHAR
MART
pancar
limon
brokoli
turp
bakla
havuç
çilek
taze barbunya
karnabahar
pırasa
mandalina
ıspanak

NİSAN
havuç
bezelye
çağla
bebe havucu
domates
kiraz
enginar
dolmalık biber
lahana
brokoli
kereviz
MAYIS
çilek
patlıcan
domates
erik
taze barbunya
marul
kiraz
karpuz
bebe havucu
beyaz kuşkonmaz
YAZ
HAZİRAN
enginar
taze patates
marul
taze fasulye
dolmalık biber
bamya
vişne
şeftali
mısır
mürdüm eriği
salatalık
can eriği
çilek
havuç

TEMMUZ
kiraz
vişne
karpuz
kayısı
taze sarımsak
mısır
kavun
üzüm
böğürtlen
incir
taze ceviz
dut

enginar

bezelye
marul
kırmızı erik
AĞUSTOS
mürdüm eriği
üzüm
bamya
dut
iç bakla
taze ceviz
incir
taze fındık
göbek salata
kiraz
SONBAHAR
EYLÜL
taze ceviz
taze fındık
bamya
kestane
pırasa
nar
karnabahar
ayva
domates
bamya
börülce
karpuz
EKİM
armut
pırasa
karnabahar
nar
elma
kereviz
ıspanak
lahana
mandalina
taze ceviz
kabak
biber
incir
patlıcan
üzüm
KASIM
lahana
portakal
mandalina
ayva
balkabağı
brüksel lahanası
fındık turbu
KIŞ
ARALIK
kestane
balkabağı
pazı
pırasa
kereviz
armut
roka

OCAK
brüksel lahanası
pırasa
kereviz
greyfurt
muz
pazı
nar
semizotu
ŞUBAT
pırasa
kırmızı turp
mandalina
muz
kereviz
pazı
çağla
kuş konmaz
fındık turp
roka
kestane
soğan
lahana
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Geldi: Uyuşuk ve Formunu Kaybetmiş Bedenleri Beslenme ile Canlandıralım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ'ın Makaleleri
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Bahar Yorgunluğu Dyt.Nurcan BIÇAKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bahar Geldi: Uyuşuk ve Formunu Kaybetmiş Bedenleri Beslenme ile Canlandıralım' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besinlerden Gelen Sağlık Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:58
Top