2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baş Sağlığı: Atilla Kavdır Vefat Etti. Soru: Tıp Göle Yoğurt Çalma İşi Midir
MAKALE #8954 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mayıs 2012 | 4,439 Okuyucu
HEKİMLİK GÖLE YOĞURT ÇALMA İŞİ MİDİR

TIPTA GÖLE MAYA ÇALMA MANTIĞI

Nasrettin hocanın torunlarıyız ne de olsa! Hepimiz bu hikayelerle büyüdük. O sebeple Nasrettin hocanın fıkrasına benziyor, tıp gibi insan sağlığı alanındaki işlerimiz bile.

“Dünyada ilk defa…” sözü gururumuzu okşuyor. Neyi dünyada ilk kez yapabiliyoruz ki “dünyadaki en zor işlerin başında gelen” organ naklini yapabilelim. Bu gerçeğe rağmen böylesi bir işe nasıl bu kadar kolay dalabiliyoruz! Muhtemelen organ naklini organ ve nakil kelimelerine bakarak bir organ bulmak, sonra da bir bedene dikmek olarak algılıyoruz! Bunu bizlerin böyle algılaması bir parça normal görülebilir. Ancak şimdi daha iyi anlaşılıyor ki ülkemizde bir kısım hekimler bile bunu ne yazık ki böyle algılıyor! Kullanılan deyim “Tutmuş Organ Nakli” değil de sadece “Organ Nakli” olduğu için olsa gerek, bu operasyonun tutup tutmaması olasılığını pek göz önüne almıyoruz!

Organ naklini bir organı kesip almak, yeni bir vücuda terzi misali dikmekten ibaret zannediyoruz besbelli ki. Sonrasını hesaba katan yok! Bir uzvu olmayan yerine diktin mi, bir de aynı gün hastayı ekrana gülümseterek çıkardın mı tamam, organ nakli başarıldı. Sonra hasta vefat ederse ya emboli atmış olur nasıl olsa ya da zehirlenme falan! Bu arada ün, nam ve şan atlarını alan fakülte ile doktorlar Üsküdar’ı çoktan geçmiş olur nasıl olsa! Bu sonuca vesile olan hastanın adı bir sokağa yahut hastaneye verilmese bile en azından ulusal kanallara çıkmış, hafızalardaki unutulmaz yerini almış olur! Bu acıklı ünlü olma macerası da onun kazancı!

DÜNYADA İLK KEZ BİZ YAPIYORUZ. VAY BE!

İsrail, ABD, Kanada gibi dünya tıbbının öncülerinin yapamadığı bir şeyi biz yapacağız! Onlar yapamıyorlar, çünkü onlar nakil işinin bir vücuttan uzuv kesip almak, bir başkasına da dikmek olmadığının farkındalar. Bunun farkında olmayan sadece bizleriz! O sebeple dünyada çok az kimsenin teşebbüs edebildiği bir operasyona bir çift kol bulur bulmaz “sıra bizde” diyerek balıklama atlayabiliyoruz! Nasıl olsa münferit bir olayda birkaç ölüm vakası fazla tepki de çekmez bu topraklarda!

KESMEK VE DİKMEK NAKİL YAPMAK MIDIR

Bul iki kolu, bakma riskine miskine dik, tutarsa meşhur olursun! Hatta dikilen uzuvlar daha tutmadan bile, sırf dikmekle bile meşhur olabilirsin. Aynı gün çıkarsın basının önüne. Gülümseyen yüzlerle demeçlerini verirsin. Hem üniversiten prestij kazanır hem ekibin başı olarak sen nam salarsın. Yurt dışından bile fahiş teklifler gelir. Bir de kabul etmedin mi, “Gitmiyorum, ülkeme hizmet edeceğim” dedin mi namın ülkenin en ücra yerlerine bile ulaşır! Gitsen zaten insan yaşamının çok değerli olduğu oralarda nakil yapamazsın ki! Belki burada kalırsan yine sıra çalıştığın üniversiteye gelir, haliyle yine dikersin, belki o zaman tutar!

ÖLÜRSE ANİ BİR GELİŞME DE, KURTAR VAZİYETİ!

Bir kolu nasıl dikersen dik, hatta kasap gibi yap bu işi, hiçbir hasta daha dikilir dikilmez eks olmaz nasıl olsa. Daha vücudun bu yabancı uzvu tanıması, ona göre ret veya kabul yönünde bir tepki belirlemesi, bu sürecin en kötü ihtimalle ölümle sonuçlanması nereden bakarsan bir kaç ay alır. Bu arada üniversiten ismini çoktan yapmış, sen arzu edersen iyi bir transfer anlaşmasını çoktan imzalamış olursun. Diktiğin gün organ naklini yapmış olursun yani. Tutmuş tutmamış ne önemi var! Millet diktiğini, diktikten hemen sonra hastanın nefes aldığını, en çok da gülümsediğini anımsar nasıl olsa! Velev ki sonradan ölse bile, her gün birçok kişinin pisi pisine öldüğü ülkemizde bunu kim anımsar ki!

İŞTE HABERİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ve Prof. Dr. Ömer Özkan, Kavdır'ın ölümüyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Özkan, Kavdır'ın ölümüyle ilgili akıllarda kalan soruları gidermek için basın toplantısı düzenlediklerini söyledi.

Tıbbi olarak her şeyi yaptıklarını ancak hastayı kaybettiklerini anlatan Özkan, nakillerde böyle risklerin bulunduğunu, olayın sadece cerrahi ile bitmediğini, öncesi ve sonrasında da riskler olabileceğini ifade etti.

Özkan, organ nakillerinde ilk bir yılın riskli olduğunu kaydetti. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile çok önemli bir risk alarak Türkiye'nin ilk çift kol naklini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özkan, ''O dönemde de böyle risklerle karşılaşabilirdik ama o şimdi bir umut olarak yaşamına devam ediyor. Biz de o umudu verebileceğimiz şekilde Sağlık Bakanlığı'nın bize verdiği tüm destek ve yetkileri kullanarak bu ameliyatlara başladık'' dedi.

Atilla Kavdır konusunda ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Özkan, ''Türkiye'nin en tecrübeli ve saygın ekibiyle yurt dışındaki hocalarımızla sık sık haberleştik. Çok iyi geçirdiğimiz bir dönemin sonunda sıkıntılı bir dönemde olduğumuzu gördük. 3 gün önce çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Başarılı olamadık. Dünyada ender görülebilen bir durum. Tecrübeleri birleştirdik, her şeyi yaptık bazen gücümüz yetmiyor'' diye konuştu.

Bir gazetecinin kollarla ilgili bir problem olup olmadığı sorusuna Özkan, öyle bir sıkıntı olmadığını kaydetti. İlk 25 gün içinde kollarla ilgili bir problem yaşamadıklarını belirten Özkan, hastanın 1,5 ay normal bir hasta olarak serviste tedavisine devam edildiğini bildirdi.

-''İlaçlara bağlı bir komplikasyon''-

O dönemde en ufak problem yaşamadıklarına işaret eden Özkan, ''Zor bir dönemden geçti ama sıkıntı yaşanmadı. O dönemde kaybetmeyi normal karşılardık, şu anki kayıp bize normal gelmiyor. Bu durum organ nakli olan hastanın aldığı ilaçlara bağlı bir komplikasyon. Problem yaşanan cerrahi işlemle ilgili değil. O kolların nakil edilmesiyle ilgili aldığı ilaçlar önemli tabi ki'' ifadelerini kullandı.

Kullanılan ilaçların böbrek, karaciğer nakillerinde olduğu gibi tüm nakil olan hastalarda kullanıldığını anlatan Özkan, bu ilaçların da dünyada kabul gören protokol kapsamında alındığını bildirdi.

Aynı ilaçların nakil olan diğer 4 hastaya da uyguladıklarını ifade eden Özkan, tüm ilaçlarda olduğu gibi kullandıkları ilaçlarda da risk olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

-''Mantara yediği marul da neden olabilir''-

Atilla Kavdır'ın mantar enfeksiyonu sonucu hayatını kaybettiğinin altını çizen Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:

''Bir mantar enfeksiyonu olduğunu düşünüyoruz. Bunun da bilgilerini çok net almadık ama dün buna karşı tedaviyi uyguladık. Dün itibariyle biraz cevap almaya başlamıştık, biraz daha dayanabilseydi belki de kurtarabileceğimizi düşünüyorum ama kaybetmiş durumdayız. Bu dünyada ender rastlanan bir durum. Çürümüş bitkilerin üzerinde görülen, nemli ortamlarda yaşayan bir mantar enfeksiyonu. Çayırda, otlarda olabilecek bir mantar ama bir miktar bağışıklık sistemini düşürdüğümüz hastalarda riski büyük.''

Atilla Kavdır'ın da yediği bitkiden ya da bir çiçekten bu enfeksiyonu kapmış olabileceğini belirten Özkan, bu durumun dünyada ender rastlanan bir durum olduğunu ve dünyada 60 hastada görüldüğünü söyledi.

-''İnşallah bir daha böyle bir tecrübe yaşamayız''-

Hastayı tedbir amaçlı 45 gün hastanede tuttuklarını ancak psikolojisini de düzeltmek için taburcu ettiklerini anlatan Özkan, Kavdır'ın isteği ve risk nedeniyle hastayı problemsiz şekilde yeniden hastaneye aldıklarını bildirdi.

Özkan, Kavdır'a evinde gereken hassasiyetin gösterildiğini ve aileyi asla bu konuda suçlamadıklarını vurguladı.

Kötü bir tecrübe kazandıklarını ancak ilerideki hastalarda buna da dikkat edeceklerini belirten Özkan, ''Ailenin acısını hafifletemiyoruz ama biz hakikaten organ naklinde çok büyük tecrübeler yaşıyoruz. İnşallah bir daha böyle bir tecrübe yaşamayız. Mutlaka sosyal şartlarını çok daha iyi hazırlamamız gerekiyor. Bakımı iyiydi, çok temiz bakıyorlardı, o konuda şüphemiz yoktu. Yediği bir marulun üzeriden de alabileceği bir şey'' dedi.

-''O hazzı yaşatamadık maalesef''-

Kolu olmayan ama canı pahasına nakil olmak isteyen hastalar bulunduğunu dile getiren Özkan, ''İki kolu olmayan hastaya bu kollarını kullandıramadık, o hazzı yaşatamadık maalesef. Belki onu görse biraz daha mutlu olurduk, iki kolu olmayan insanı kola kavuşturmanın hazzını da ilk hastamızda yaşadık'' diye konuştu. (SAMANYOLUHABER.COM)

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baş Sağlığı: Atilla Kavdır Vefat Etti. Soru: Tıp Göle Yoğurt Çalma İşi Midir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocuklarda Çalma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukta Çalma (Aşırma-Hırsızlık) Davranışı ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Gülçin BALKI
► Depresyon Kader Midir? Psk.Gizem ANLAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baş Sağlığı: Atilla Kavdır Vefat Etti. Soru: Tıp Göle Yoğurt Çalma İşi Midir' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:33
Top