2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular
MAKALE #8970 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Mayıs 2012 | 9,060 Okuyucu
*Sinüzit nedir,belirtileri nelerdir?

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşlukların ( sinüslerin ) iltihaplanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyona ‘sinüzit’ denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, ateş belirtileri bulunabilir. Kronik sinüzitte ise belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, belirtileri görülebilir.

*Kimler risk altındadır?

Burundan nefes alması rahat olmayan kişiler risk altındadır. Burun kemiğinin eğri ya da kırık olması, burun etlerinin aşırı büyümesi,polip varlığı sinüzite karşı kişiyi daha hassas hale getirir. Nezle gibi Üst solunum yolları enfeksiyonuna yakalananlarda ve alerjisi olanlarda da aynı şekilde sorun ortaya çıkar. Eğer nezle, grip bir kişide bir haftadan daha fazla sürüyorsa büyük ihtimalle bu sinüzittir. Özellikle hafif nezle grip hali varken uçak seyahati yapılması,su altı dalış gibi basınç değişikliği yaratan durumlar sinüzit gelişimine davetiye çıkarmaktır.Bunların dışında, sigara ve alkol kullananlarda ve bazı enfeksiyonlara çok yakalananlarda vücut direnci düşeceğinden hastalığa yakalanma riski artar.

*Çocuklarda sinüzit olur mu?

Çocuklarda sinüzit olabilir ama belirtileri çocuğun yaşına göre farklılık gösterebilir. Özellikle 5 yaşın altındaki küçük çocuklarda baş ağrısı nadir görülür. Büyük çocuklarda ise baş ağrısı daha sık olur. Özellikle gece öksürmeleri , geniz akıntısı ve ağız kokusu olan çocuklarda,10 günden uzun süren burun akıntısı da mevcutsa sinüzit ihtimali akla gelmelidir.

*Bu sorun genetik midir?


Sinüzit tek başına genetik bir hastalık olarak değerlendirilemez ancak sinüslerimizin iltihaplanmasına birçok faktör etki eder. Bu faktörler içerisinde bağışıklık sistemi bozuklukları, astım ve alerji gibi doğuştan kaynaklanan sebepler de vardır.

*Geçmeyen öksürük sinüzit nedeni olabilir mi?


İnatçı ve geçmeyen öksürük kişiyi en çok rahatsız eden belirtilerin başında gelir. Aslında öksürük akciğerleri ; bakteriler, virüsler ve birtakım yabancı cisimlerin zararlı etkilerinden koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Özellikle çocuklarda geceleri inatçı öksürük olması durumunda sinüzit akla gelmelidir. Geniz akıntısına bağlıdır. Öksürükle birlikte sarı, yeşil burun akıntısı da vardır.

*Ağız kokusu sinüzitten şüphelenilmesi için bir neden midir?

Sinüzitte geniz akıntısına bağlı ağız kokusu olabilir. Kişi genellikle dilinde pas tadı olduğunu zanneder, başkası söylemediği takdirde ağız kokusunun farkına varmaz.

“Sinüzit teşhisinde Bilgisayarlı Tomografi gereklimidir ?

Akut Sinüzit tanısını koymak için muayene ve röntgen grafi çoğu zaman yeterlidir ama kronik sinüzit varlığında ve sinüzitin yaygınlığını tespit etmek gerektiğinde BT incelemesi gereklidir.

*Sinüzit tedavisinde en sık başvurulan yöntem hangisidir?


Sinüzit tedavisinde ilk seçenek ilaçla tedavidir. Bu amaçla antibiyotikler, burun akıntısı ve burun içindeki dokuların şişliğini azaltan ilaçlar (dekonjestanlar) ve üst solunum yollarını temizleyen buradaki koyu salgıları azaltan ilaçlar birlikte kullanılır.

*Antibiyotik ne zaman ve hangi süreyle kullanılmalıdır?

Özellikle çocuklarda akut sinüzitler antibiyotik kullanmadan kendiliğinden iyileşebilir. Erişkinler içinde bu durum geçerlidir. Ama 7 günü geçen koyu renkli burun akıntısı, yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısı olan hastalarda antibiyotik tedavisi 10-14 gün süreyle mutlaka uygulanmalıdır.Bu süre hastalığın seyrine göre uzatılabilirde.

*Kimlere cerrahi önerilir?

Akut sinüzitler ilaç tedavisine olumlu yanıt verdikleri için ameliyata çok nadir gereksinim olur. Eğer kişi uzun süren ilaç tedavisinden fayda görmemiş ve sinüziti müzminleşmiş ise ameliyat alternatif bir yöntem olarak düşünülmelidir. Tomografi ile kronik sinüzitinin değerlendirilmesi yapılan hastanın,burun kemiği eğriliği, burun eti büyümesi yada polipi varsa sinüzitle beraber bunlarda tedavi edilmelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:37
Top