2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Çınlaması
MAKALE #8984 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Mayıs 2012 | 6,728 Okuyucu
Bazen kulağımızdan bazen de kafamızın içinden sesler geldiğini duyarız. Sağlıklı bir insanda olmaması gereken bu duruma tinnitus adı verilir ve toplumda çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilirse de genellikle sürekli bir ses olarak duyulur. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz. Zil sesi sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Bazı hastalarımın normal hayatlarını etkileyecek kadar ağır bir boyutta olabilir.

Kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka Kulak Burun Boğaz uzmanı’na başvurmalı ve ayrıntılı bir şekilde muayeneden geçmelisiniz


Başka insanlar kulağınızdaki sesi duyamaz ama bazı durumlarda dinleyen kişi bir çeşit ses duyabilir. Bu tip çınlamalara objektif tinnitus denilir. Çoğunlukla ya bir damar anormalliğinden veya kasların kasılması sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden ötürü gelişir.


Sesin sadece hasta tarafından duyulduğu subjektif tinnitusun ise pek çok nedeni vardır. Bazen kulak kanalını tıkayan buşon (kulak kiri) geçici bir süre çınlama yapabilir. Bunun dışında iltihap, kulak zarı delinmesi, orta kulakta sıvı birikimi ve orta kulakta yerleşmiş olan küçük kemikçiklerin eklem yerlerindeki kireçlenme gibi nedenler de çınlama yapabilir. Ayrıca baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri veya sinirden kaynaklanan bir tümörde tinnitus sebebi olabilir.Çoğu zaman işitme kaybı da mevcuttur. Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı ilaçlar (romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin) da tinnitusa neden olabilir.


Unutmamak gerekir ki her durum için tedavi farklıdır. Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir doktora kontrol olmak ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir.

Tinnitus işitme sinirlerinin oldukça küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklı olması önemlidir,doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir hasar işitme kaybı ve tinnitusa yol açar. İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir bu da beraberinde tinnitusu getirir. Ne yazık ki modern dünyada endüstriyel gürültü, yüksek sesle müzik dinleme,cep telefonları ile konuşma ve diğer gürültü çeşitleri kulak sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.


Kulak Çınlamasında Tedavi


Eğer kulak çınlaması yapan neden bulunmuşsa bunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkabilir. Bunun için bazı radyolojik incelemelere (BT ,MRI), kan tetkiklerine,işitme ölçümlerine ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunlara rağmen tinnitusun nedeni çoğu zaman bulunamaz. Neden ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olmaktadır.


Çoğu zaman bir sebep bulunmaz ama bu durumda üzülmemek gerekir.Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas sistemi olduğu hatırlanmalıdır. Bu nedenle aşağıda sıraladığım önerileri yapmanızda fayda var;


1.Yüksek sesli müziğe maruz kalmayın

2. Kan basıncını sürekli kontrol ettiriniz.
3. Tuz alımını kısıtlayın
4. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
5. Günlük egzersizler kan akımınızı düzenler.
6. Yeterince dinlenin ve çok yorulmayın
7. Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini tembihlemesiyle yada maskeleme yöntemiyle başarılabilir.
8. Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin.

Tinnitus özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edicidir. Tinnitusla yarışacak bir ses bir saatin tıklaması veya bir radyo, rahatsızlığı azaltacaktır. Ben hastalarıma alçak sesle boş sinayal veren bir FM kanalını dinlemeyi öneriyorum. Bu ses beyaz ses olarak bilinmektedir. Bazı hastalarda da rahatlatıcı ses üreten elektronik aletler kullanıyorum. Tinnitus maskeleyici işitme cihazını içine yapılan veya ona eklenen küçük bir elektronik parçadır. Sürekli ama rahatsız etmeyecek bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasını sağlar.


İşitme cihazı kullanana kişilerin bazılarında çınlamanın kullandıkları cihazlar tarafından azaltıldığı veya yok edildiği söylenmektedir. Ancak işitme cihazı sadece tinnitusu önlemek için kullanılacaksa özenli bir çalışma yapılmalıdır. Genellikle işitme cihazı çıkartılınca çınlama ilk durumuna geri döner.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Çınlaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Kulak Çınlaması Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Kulak Çınlaması ( Tinnitus ) Prof.Dr.Selçuk ONART
► Ellerde Uyuşma ve Kulak Çınlaması Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kulak Çınlaması' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:38
Top