2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?
MAKALE #8986 © Yazan Op.Dr.Bahadır BAYKAL | Yayın Mayıs 2012 | 4,004 Okuyucu
Kulak Enfeksiyonları ebeveynlerin çocuklarını doktora götürme sebeplerinin en sık olanlarındandır. Çok sayıda kulak enfeksiyonu çeşidi varken en sık görüleni orta kulağın inflamasyonu ve enfeksiyonu anlamına gelen Otitis Media adı verilen tipidir.
Kulak enfeksiyonları östaki tüpünün kolaylıkla tıkanması nedeniyle bebeklerde ve çocuklarda daha sık gözlenir. Özellikle aşağıdaki durumlarda iltihap gelişme olasılığı artar.

• Soğuk algınlığı ve sinüzit
• Allerjiler
• Sigara dumanı
• İltihaplı ya da aşırı büyük geniz eti

Kulak enfeksiyonları en sık kış aylarında gözlenir. Kulak enfeksiyonları bulaşıcı değildir ancak soğuk algınlığı çocuklar arasında yayılıp daha sonra kulak enfeksiyonuna yol açabilir. Risk faktörleri şunlardır;

• Anne sütü ile beslenmemek
• Yakın zamanda geçirilen kulak enfeksiyonu
• Mevcut olan genel halsizlik
• Kreşler (özellikle 6 çocuktan fazla olan yerler)
• Emzik kullanımı
• Genetik faktörler (enfeksiyonlara karşı hassas aileler)
• Yükseklik ve hava değişiklikleri
• Soğuk hava

Şikayetler

Oldukça ağrılıdır. Bebeklerde en belirgin bulgu huzursuzluk ve durdurulamayan ağlama, çoğu çocukta ateş veya rahat uyuyamama sözkonusudur. Kulakta dolgunluk,genel halsizlik,kusma da olabilir.

İltihaplı Kulakta İşitme Kaybı


Çocukta soğuk algınlığı belirtileri olabilir veya kulak enfeksiyonu soğuk algınlığından kısa bir süre sonra başlayabilir. Bütün akut kulak enfeksiyonlarının kulak zarı arkasında sıvı birikir Eğer çocuğunuzun uzun süreli (kronik ve sık tekrar eden) kulak enfeksiyonu varsa bir işitme testi istenebilir.

Tedavi


Kulak enfeksiyonunun tedavi amaçları ağrının giderilmesi, enfeksiyonun tedavisi, komplikasyonlar ve tekrar eden kulak enfeksiyonlarını önlemektir. Bir çok kulak enfeksiyonu kendi kendine antibiyotik kullanmadan iyileşir.

Genellikle ağrının tedavisi için ve vücudun kendisini iyileştirmesi için zaman tanınması gerekir :

Antibiyotik

Bazı kulak enfeksiyonları daha kötüye gitmemesi ve enfeksiyonun temizlenmesi için antibiyotik kullanımını gerektirir. Bu genellikle çocuk 2 yaşın altında, yüksek ateşli, genel durumu kötü ya da 24-48 saatte iyileşme göstermiyorsa gerekir. Her ne kadar bir dönem antibiyotik reçetelemek eğilimii olduysa da bu, ilaçlara dirençli bakterilerin artmasına neden olmuştur. Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Aile Hekimliği Akademisi’nin tedavi kılavuzlarında kulak enfeksiyonlarında ihtiyaç duyulduğunda antibiyotik kullanımı önerilmiştir. Eğer antibiyotiklerin 48-72 saat içinde tedaviye cevap vermediği gözlenirse doktorunuza danışarak daha güçlü bir antibiyotikle tedaviyi sürdürünüz. Genellikle 2 ya da 3 kür.

Eğer orta kulakta sıvı varsa ve bu durum devam ediyorsa (antibiyotik tedavisine rağmen) doktorunuz size myringototomi’yi önerebilir (kulak zarının cerrahi olarak açılması), bu basıncı azaltır ve sıvının akmasını sağlar. Bu, timpanostomi tüpleri (genellikle kulak tüpü olarak adlandırılır) ile birlikte veya tek başına yapılır. Bu işlemde kulak zarına küçücük bir tüp yerleştirilir ve burdaki küçük delik aracılığıyla havalanan orta kulaktaki sıvının östaki tüpü aracılığıyla genize başlaması kolaylaşır. Timpanostomi tüpü genel anestezi altında yapılır. Tüpler genellikle kendiliğinden düşer. Kendiliğinden düşmezlerse doktorunuz bu tüpleri muayenede çıkarabilir.

Genizeti büyükse ve özellikle kulak problemleri tekrarlıyorsa geniz etinin alınması gerekebilir. Bademciklerin alınması kulak enfeksiyonlarını düzeltmeye pek yardımcı değildir.

Komplikasyonlar

Genel olarak bir kulak enfeksiyonu basit, komplikasyonsuz ve önemsiz bir durumdur. Birçok çocukta kulak enfeksiyonu sırasında ya da hemen sonrasında hafif, geçici işitme kaybı olabilir. Bu kulakta sıvı birikimine bağlıdır. Her ne kadar bu sıvı farkedilmezse de 8-12 haftadan daha uzun süren her türlü sıvı endişelendirmektedir. Çocuklarda işitme problemleri konuşma gelişimini yavaşlatabilir. Kalıcı işitme kaybı son derece nadirdir ancak çocuk çok fazla kulak enfeksiyonu geçirirse risk artar.

Orta kulak iltihabının diğer olası komplikasyonları:

• Yırtılan ya da delinen kulak zarı
• Kronik, sık tekrar eden kulak enfeksiyonu
• Adenoid ya da bademciklerin büyümesi
• Mastoidit (kafatası çevresindeki kemiklerin enfeksiyonu)
• Abse ya da kist oluşumu (kolesteatom) (kronik, tekrarlayan kulak enfeksiyonları)
• Sık kulak enfeksiyonları nedeniyle uzun süreli işitme kaybı yaşayan çocuklarda konuşma ve dil gelişiminde gecikme

Nasıl Korunabiliriz ?

• Ellerinizi ve oyuncakları sık yıkayın. Kreşlerde çok çocuk olması, çocuğunuzun soğuk algınlığına yakalanma, enfeksiyon geçirme riskini arttırır.
• Özellikle kreşte emzikten kaçının Emzirme, çocuğun kulak enfeksiyonuna yatkınlığını azaltır. Ancak biberonla besleme yapılıyorsa bebeğinizi dik pozisyonda tutunuz.
• Çocuğunuzu sigara dumanına maruz bırakmayınız.
• Kulak enfeksiyonları ve bazı solunum yolu enfeksiyonlarına karşı pnömokok aşısı koruma sağlar/
• Gereksiz antibiyotik kullanımı yapmayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bahadır BAYKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahadır BAYKAL Fotoğraf
Op.Dr.Bahadır BAYKAL
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi60 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bahadır BAYKAL'ın Yazıları
► Orta Kulak İltihabı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Çocuklarda Orta Kulak İltihapları Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Akut Pankreatit Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top