2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlerde Depresyona Bakış
MAKALE #8995 © Yazan Uzm.Psk.Merve MAMACI | Yayın Mayıs 2012 | 5,016 Okuyucu
GENÇLERDE DEPRESYON' DA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Günümüzde çoğu zaman herkes “Depresyondayım” der. Ancak depresyon tam olarak ne olduğu ile ilgili, toplumda çeşitli soru işaretleri hala bulunmaktadır. Depresyon, kolay bir durum olmadığı gibi ciddiye alınması da önemlidir.

Bu yazıda, depresyonun gençlerde ortaya çıkışı ve hastalığın seyri ele alınacaktır.

Gençlerde çok sık rastlanılan bir bozukluktur depresyon. Her kişide aynı belirtileri vermeyebilir bu sebepten tanının bir uzman tarafından görüşmelerle ve hatta testlerle konması uygun olur.

Belirtileri:


Elem, keder,karamsarlık, umutsuzluk
Tahammülsüzlük,öfke
Zevk aldığıuğraşlardan artık zevk almama,
İzolasyon(yalnız kalma isteği)
Unutkanlık
Aşırı uyku/Uykusuzluk
Aşırıyeme/iştahsızlık
Kilo kaybı
Bedenselyakınmalar

***Gençlerdebelirtiler tipik olmayabilir, daha çok aşırı öfke, davranış değişiklikleri, alkol ve uyuşturucuya yönelme gözlenmektedir.

Sebebi:

Hastalığın ortaya çıkış nedeni ile ilgili tartışmalar hala devam etmektedir.
Bu sebepler; genetik yatkınlık ya da yaşanan travmatik olaylar olabilir. Depresyonun belirtilerinin öğrenildiğine dair araştırmalar da yapılmıştır.

Sebep ne olursa olsun, doğru tedavi yöntemi ile hastalığı tedavi etmek ve hastalıktan korunmak mümkündür.

Eğer uygunzamanda tanı konulmaz ve tedavi yoluna gidilmezse, çeşitli olumsuz sebepleriolabilir. Bunların arasında; madde kullanımı başlangıcı, sosyal hayat veakademik hayatta başarısızlık, topluma uyum sağlamada güçlük çekme ve maalesefintihar riski bulunmaktadır. Araştırmalar, depresyon tanısının konulmasıylagençlerin madde bağımlılığı riskinin azaldığını göstermektedir.

Bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmakla birlikte; araştırmaların bir kısmı, gençlikdöneminde ortaya çıkan depresyonun ileriki yaşlarda çıkan depresyona göre dahafazla olduğu göstermektedir. Bu sebepten, depresyonun tanısını ve tedavisinigeciktirmeden ele almak büyük önem taşımaktadır.

Tedavi metodlarına bakıldığında çeşitli yöntemlerin daha fazla ön planda olduğunugörmekteyiz. Bunlar arasında, ilaç kullanımı, psikoterapi hizmeti sağlamabulunmaktadır. İlaç kullanımı, zaman zaman yan etkilerinden dolayı hastalartarafından tercih edilmemekte ve tedavinin seyrini bozmaktadır. Bu bir dereceyekadar anlaşılabilir, ancak gerektiği noktada mutlaka kullanılması gerekir. Bununkararını verecek olan kişi tabi ki hasta ve hekimdir. Zira, hasta ve hekimin iş birliği kurmasıönemlidir. Olumlu kurulan bir ilişki, tedavinin seyrini de olumlu olaraketkileyecektir.

Ancak belkide en önemli nokta şudur: Sadece ilaç tedavisi gören kişilerin hastalıklarıtekrarlamaktadır. Bu da bize, hastalığı ileriki dönemlerde önleme açısındanyetersiz olduğunu göstermektedir.

Bu durumdane yapmak gerekir? Yapılacak şey;hastanın bir Klinik Psikolog’danpsikoterapi hizmeti almasını sağlamaktır. Bu, kişinin yaşadığı olayları tekrargözden geçirmesine, farklı bakış açısıyla tekrar değerlendirmesine vesileolacaktır. Aynı zamanda, hayata dair baş etme stratejileri geliştirmesiaçısından da PSİKOTERAPİ olumlusonuçlar vermektedir.
Hastanıninancı ve motivasyonu, terapistle kurduğu ilişki, psikoterapistine karşı olumluduygular beslemesi, güven duyması, tedavinin başarısını güçlendirir. Aynızamanda, aile görüşmeleri ve ailenin desteği de çok önemlidir.

DİKKATEDİLECEK NOKTALAR :

Ailedepsikiyatrik bozukluk varsa,
Anne ve babaile dikkat çekici bir şekilde sürekli çatışma halindeyse,
Daha öncedepresyon atağı geçirilmişse,
İntiharateşebbüs öyküsü varsa,

Bir uzmandan yardım almalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençlerde Depresyona Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve MAMACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve MAMACI Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve MAMACI
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın Yazıları
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gençlerde Depresyona Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şişman Psikolojisi Ekim 2009
► Bipolar Bozukluk Nedir? Şubat 2009
◊ Korkunc Sonuc : Intıhar Şubat 2010
◊ Bazı Dernekler Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:45
Top