2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Nedir: Depresyon Nedenleri,belirtileri ve Tedavisi
MAKALE #9015 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Mayıs 2012 | 9,807 Okuyucu
Depresyon Nedir?

Kişinin sosyal yaşantısını, iş hayatını ve özel hayatını olumsuz şekilde etkileyen, sık görülen ruhsal bir bozukluktur.Depresyon sadece kişinin değil yakın çevresinin de hayatını olumsuz etkiler. Depresyonda ki kişilerin düşünce,duygu ve davranış alanında olumsuz pek çok değişiklikler gözlenir. Kişi çevresini, kendisini ve geleceği olumsuz şekilde algılar. Kişi sevilmediğini, beğenilmediğini ve her şeyin hep kötüye gideceğini düşünür.



Temel belirtileri isteksizlik, hayattan zevk alamamak, içinden hiçbir şey gelmemesidir.
Depresyon hem vücudu, hem düşünceleri, hem de duygu durumunu (mood) etkileyebilir. Depresyon, kesinlikle “geçici üzüntü” ile aynı şey değildir. Kimi zaman kendimizi dibe vurmuş gibi hissedebiliriz, bu her zaman depresyonda olduğumuz anlamına gelmez.



Depresyon Belirtileri

Hayattan zevk alamamak; kişi daha önce yapmaktan keyif aldığı, mutlu olduğu hiçbir şeyden artık zevk alamaz hale gelir.



Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı,hep uzanma, yatma isteği.Çok çabuk yorulma
Motivasyon kaybı, isteksizlik, dışarıdan bakıldığında “tembellik” gibi algılanabilecek bir “rahatlık”.
Cinsel isteksizlik; orgazm olamama, ereksiyon kaybı.Erkek olsun,kadın olsun; cinsel istek azalır.Eşin cinsel talepleri işkence gibi gelmeye başlar.
Uyku Bozukluğu: Uykuya dalmakta, sürdürmekte zorluk.Erken uyanmalar, kabuslu rüyalar.Dinlenmeden uyanmalar,yataktan kalkmak istememeler.
İşe-güce karşı isteksizlik,sık sık izin alma,rapor alma.İş değiştirme istekleri.İşlerin gözünde büyümesi
Aşırı alınganlık ve duygusallık,çabuk ağlama.
Sabırsızlık,tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme,öfkelenme, kırıcı olma.
İştah kaybı kilo verme; ya da aşırı iştahla kilo alımı
Sigara ve alkol tüketiminin artması,uyuşturucu ve uyarıcılara meyletme
Geçici olarak kumar alışkanlığının, internet bağımlılığının ortaya çıkması
Geçici olarak “kleptomanik” (çalma hastalığı)olma
İntihar düşünceleri,yaşamı değersiz bulma, çok tehlikeli araç kullanıp kaza yaparak ölme istekleri.Sağa sola sataşarak kavga çıkarma eğilimi…
Zihnini bir konuya takma,takıntı ve saplantıların ortaya çıkması
Kendine olan güvenin kaybolması, değersizlikve işe yaramama düşünceleri.
Geçmeyen baş ağrıları, mide barsak sistem işikayetleri,değişik vücut ağrıları, yanmalar, ateş basmaları. Bazen bayılma ve kasılma nöbetleri.Kalp ağrıları, nefes darlıkları boğulma hissi.
Evden,işten her şeyden uzaklaşma istekleri. Bir ıssız yere gidip “kafayı dinleme” düşünceleri…
İçe kapanma, kimseyle konuşmak istememe
Öğrenciyse, derslerde ciddi başarısızlık,odasından çıkmama, sorumluluklarını yerine getirmeme.Öz bakımını yapmama.
Aşırı unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri.
Ruhsal acı ve sıkıntı hissi.Sürekli daralma bunalma, bir yere sığamama hali
Anlaşılmadığı, sevilmediği, istenmediği hisleri
Yaşlılarda terk edilme, sevilmeme düşünceleri.
Hiçbir şeyden memnun olmama, her şeyi eleştirme.
Sürekli mutsuzluk,karamsarlık ve umutsuzluk hali. Sevdiklerini ve sahip oldukların kaybetme endişeleri ve korkuları.
Kendine bakmama,banyosunu öz bakımını ihmal etme.
Aşırı şüphecilik,kıskançlık
Temizlik takıntıları
Her olayda en kötüsünü, karamsarını düşünme.Bütün olumsuzlukların gelip kendisini bulduğunu düşünme.



Yukarıda sıralanan belirtilerin hepsi bir arada bulunmak zorunda değildir.Bu belirtilerden sadece bir kaçı bulunabilir.Fakat farklı hastalıklarda da benzer belirtiler görülebilir. Bu yüzden yukarıda ki belirtilerden bir kaçının en az iki hafta yada daha uzun sürelerde gözlenmesi gerekir.Eğer belirtiler bu sürelerde görülmeye devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.


Depresyon Nedenleri



Depresyonun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Beyindeki bazı kimyasalların dengesini kaybetmesinin depresyonun nedeni olabileceği düşünülmektedir.Herkesin depresyona girme nedenleri farklıdır fakat birinci derece akrabalarınızda depresyon yaşamış bir birey varsa depresyona yatkınlığınız var denebilir.



Ayrıca şu durumlar depresif hislere neden olabilir:
Stresli iş yaşantısı
Sevdiğiniz birini kaybetmeniz
Sağlık problemi
Aile,iş,okul sorunları
Maddi sorunlar
Başka bir psikolojik sorununuzun olması(panik atak gibi…)
Ameliyat olmak veya doğum
Aşırı alkol tüketimi veya uyuşturucu kullanmak
Kontrol edemediğiniz çok fazla stres
Hayatınızda büyük bir değişiklik yaşamanız



Depresyon Tedavisi



Depresyon tedavisinde en çok kullanılan ve en etkili yöntemlerden birisi bilişsel davranışçı terapidir.Terapist aktif bir rol oynar.Tedavi sürecinde kişinin olumsuz düşünceleri ve hayatını kısıtlayıcı davranışları üzerinde çalışılır.Terapi sürecinde ki seanslar yapılandırılarak ilerler.Danışan ile işbirliği içerisinde çalışılır ve ulaşılmak istenilen amaçlar belirlenir. Bu hedefler liste haline getirilir.Depresyonun tekrar etmesini önlemek için terapi süreci içerisinde hastanın gerekli becerileri edinerek güçlenmesi amaçlanır.


Depresyonda ki kişilerde düşünce düzeyinde ,kişinin olumsuz duygularına neden olan ve hasta tarafından doğru kabul edilen olumsuz düşünceler üzerinde çalışılır.Terapi içersinde bu hatalı düşünceler sorgulanır. Gerçekçi ve kişide olumlu duygular uyandıracak düşünceler bulunmaya çalışılır.


Davranış açısından kişiyi harekete geçirecek eylemler üzerinde çalışılır. Kişinin girişkenlik becerileri sosyal beceri eğitimi verilerek artırılmaya çalışılır.Terapi sürecinde hastaya kazandırılmaya çalışılan becerileri uygulamaya geçirebilmesi için belli ev ödevleri verilir.


En önemlisi kısa süre içerisinde müdahale edilmesi depresyon yaşayan kişinin hayat kalitesini artırmak ve hayattan aldığı doyumu yükseltebilmek açısından son derece önemlidir.Lütfen sıraladığımız depresyon belirtilerini bir süredir kendinizde gözlemliyorsanız hemen bir uzmanla iletişime geçiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon Nedir: Depresyon Nedenleri,belirtileri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyon Nedir: Depresyon Nedenleri,belirtileri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:47
Top