2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatı
MAKALE #9018 © Yazan Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT | Yayın Mayıs 2012 | 3,619 Okuyucu
Burun, yüzün tam ortasında yer almakla beraber, aslında yüzde en az dikkati çekmesini istediğimiz organdır. Bir insanın yüzüne baktığımızda ideal olan önce gözlerin ve bakışların görünmesidir,bunu ağız ve sonra da yüzün genel görünümü izler. Burun eğer yüz oranları ile uyumsuz bir şekilde çok büyük ya da çok küçük olması ile dikkat çekiyorsa, o zaman o kişiye baktığımızda beynimizde oluşan güzellik algısı hata sinyalleri verir, baktığımız yüzün kusurlu olduğunu düşünürüz. Burun aynı zamanda solunum organımızdır, dış görünümünün yanısıra nefes alma fonksiyonu da çok önemlidir.

Estetik yönden beğeni uyandırmayan burun, sahibinin öz güvenini öemli ölçüde zedeler. Estetik burun ameliyatı (rinoplasti), estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak uygulananıdır. Estetik burun ameliyatı burnunuzu küçültebilir veya büyültebilir, burun ucunun veya kemerinin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinizin genişliğini daraltabilir veya burnunuzla üst dudağınız arasındaki açıyı değiştirebilir. Aynı zamanda doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğunu düzeltebilir, veya soluk almanızdaki bazı problemleri giderebilir. Burnunuzu yüz oranlarınızla uyumlu hale getirip,kendinize olan güveninizi ve beğeninizi artırabilir.


Ameliyata karar vermeden önce, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle düşününüz ve bunları cerrahınızla tartışınız. Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.


Bir çok cerrah, buluğ çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 14 -15 yaş civarı erkekler için ise biraz daha geçtir. Ameliyat kararının aile tarafından değil, bizzat kendisinin hayata geçirmek istediği bir karar olduğundan emin olmak için, gençlerin sosyal ve ruhsal uyumunu dikkate almak önemlidir.


AMELİYAT ÖNCESİ


Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır.

Daha önce geçirdiğiniz herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünüzü ,kullandığınız ilaçları ve şayet kullanıyorsanız sigara içtiğinizi cerrahınıza söylediğinizden emin olmalısınız. Özellikle,ameliyatla ilgili beklentileriniz ve ameliyatın sonuçları hakkında aklınıza gelen tüm soruları cerrahınıza sormaktan çekinmeyiniz.


AMELİYAT


Doktorunuz çoğu durumda size genel anestezi altında, kemiği ilgilendirmeyen durumlarda da lokal anestezi ve sedasyon ile ameliyat önerecektir. Ameliyat hastane ortamında gerçekleştirilecektir.

Estetik burun ameliyatı genellikle bir saat kadar sürer. Ameliyat esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak çatısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi , burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişecektir. Son olarak deri, oluşturulan çatının üzerine adapte edilecektir.


Yeterince tecrübesi olan plastik cerrahların çoğu estetik burun ameliyatını burun içinden yapmaktadır (kapalı teknik). Bu durumda iyileşme daha hızlıdır ve dışarıdan görünen dikiş izi yoktur. Benim şahsi olarak ilk tercihim bu yöntemdir. Nadir durumlarda özellikle komplike vakalarda olmak üzere açık teknik tercih edilebilir: Burun deliklerini birbirinden ayıran, dik doku bandı (kolumella) üzerinde küçük bir kesi yapılır, burun derisi kaldırılarak buradan çalışılır .


Ameliyat tamamlandığında burun üzerine ,burnun yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir termoplastik bir atel uygulanacaktır. Burun deliklerine yerleştirilecek olan tamponlar, ertesi gün alınacaktır.


AMELİYAT SONRASI


Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer, hastaların çoğu burun ağrısından şikayet etmez, hafif bir baş ağrınız olabilir. İlk gün için soğuk kompres uygulaması ve başınız yüksekte olacak şekilde dinlenmeyi planlayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin BİLGİN KARABULUT Fotoğraf
Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
► Profiloplasty ve Estetik Burun Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Germe Ameliyatı Aralık 2012
► Yüz Germe Ameliyatı Eylül 2012
► Liposuction (Yağ Alma) Eylül 2012
► Dudak Estetiği Eylül 2012
► Karın Germe Ameliyatı Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:58
Top