2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü
MAKALE #9048 © Yazan Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER | Yayın Mayıs 2012 | 4,041 Okuyucu
Öfke,beklentiler karşılanmadığında,istenilen sonuçlara ulaşılamadığında verilen son derece doğal ve insani bir tepkidir.Çoğunlukla bir haksızlığa uğradığınıza inandığınızda, sizin için önemli birşeyi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığınızda ortaya çıkmaktadır.

Öfke uygun ifade edildiğinde sağlıklı bir duygudur.Ancak gerektiği gibi kontrol edilmez ise kişinin yaşamında son derece önemli sorunlar açabilir ve bir ilişkiden diğerine taşınır.


Öfkenin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için bastırılmaması,kabul edilip tanınması ve kontrollü olarak ifade edilebilmesi gerekmektedir.Kızgınlık,öfke o denli güçlü olabilir ki bu güç doğru yönlendirlirse üretkenliğimizi tam kapasite kullanmamıza yarayabilir.


Öfkeli olduğumuz zaman duygusal ve fiziksel olarak bazı tepkiler göstermekteyiz.Bunlardan bazıları;yüksek sesle konuşma,saldırgan olma,tansiyonda bir takım değişimler(kalp atışının hızlanması,terleme,kızarma vb),vurma,tekme atma,ağlama,gerginlik,kaygı düzeyinin artması,mutsuzluk,depresyondur.


Öncelikle öfke sonucunda ortaya çıkan fiziksel gerginliği kontrol altına almak için gevşeme tekniklerini öğrenmek gerekmektedir.Bu teknikle vücuttaki temel kas grupları rahatlatılır.Bu durum aynı zamanda kızgınlık sonucu yaşadığımız olumsuz durumların üstesinden gelinmesinde de önemli bir rol oynar.


Derin nefes çalışması da bir diğer öfke kontrol araçıdır.Derin nefes alma tekniğinde dikkat adilecek noktalar şunlardır.

* Nefesi diyaframımızdan almalıyız
* Nefes alıp verdiğimizde göğüsümüz değil midemiz şişmelidir
* Nefes alış hızımız yavaş ve ritmik olmalıdır

Öfkelendiğinizi anladığınız anda derin nefes almak için birkaç dakikanızı ayırdığınızda gerginliğinizin azaldığını hissedeceksiniz.


Öfkeninduygu ve düşünce boyutundan bakarsak;sizi gerçekten neyin kışkırtığını farkına varmak en önemli noktadır.Burada kızgınlığınızın üzerinde etkili olan olumsuz düşünme biçimleri devreye girmektedir.Bunlardan bazıları ;

*Abartma
*Zihin okuma
*Takıntılar
*Beklentiler
*Ya ak ya kara
*Etiketleme
*Suçlama
Yukarıda saydığımız olumsuz düşünme biçimleri yerine daha gerçekçi düşünceler üretmek gerekmektedir.Bunun için mantıklı olmayan düşüncelerinizi bir yere yazarak aynı olay için başka gerçekçi ve sizi öfkendirmeyen tarzda düşünceler üretmeye çalışınız.Bu tekniği hergün uygulamak öfke konyrolünüzde daha hızlı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Öfkenizi kontrol altına almak için hislerinizi kabul etmeye çalışın.Karşı tarafı nasıl dinleyeceğinizi öğrenin.Kendinizi ifade etmek için yaratıcı yollar bulun.Hislerinizi suçlamadan ifade edin,kendinize saklamayın.Saldırgan davranarak değil girişken tarzda kendine güvenli davranışlar sergileyerek kendi haklarınızı ve duygularınızı ifade edebilirsiniz.Eğer ki tüm bu teknikleri uyguladığınız halde hala öfke kontrolünde zorlanıyorsanız mola verme tekniğini uygulayabilirsiniz.Sizi sinirlendiren ortamdan kısa bir sürelik olsada uzaklaşmak ve derin nefes alıp vermek,10 a kadar saymak öfkenizi dindirip mantıklı düşünmenizi sağlayacaktır.

Unutmayın ki öfke doğru kullanıldığında enerji verir,tehlikelere karşı sizi uyanık tutar,size yeni fikirler verir,üzgün olduğunuzda iletişim kurmanıza yardımcı olur ve sizi güçlü hissettirir.Öfke doğru kullanılmadığında ise size acı verir,ilişkilerinizi zedeler,hayatınızı karıştırır,sağlık problemlerine yol açar,sizi zayıf kılar.

Öfkeniz kontrolden çıkıp yıkıcı hale dönüşüyor ise ve bu durum karşısında çaresiz kalıyor iseniz,okul,iş ve özel hayatınızda yıkımlara yol açıyor ise mutlaka bir uzmana danışmalı ve bireysel yardım almalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER'in Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top