2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yorulmak Nedir Bilmeyen Annelere Beslenme Önerileri
MAKALE #9086 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 3,710 Okuyucu
Yoğun iş temponuz ve ev temizliği oldukça zamanınızı alıyor. Üste üstlük bir de “Anne”siniz ve eşiniz, çocuklarınız onlara daha çok zaman ayırmanızı istiyor. Bu rollerin hepsini en iyi şekilde yürütmek için ise bitmek bilmeyen bir enerjiye ihtiyacınız var. Bunun için önce kendinize zaman ayırmalı ve beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Stres varsa yorgunluk da olur

Anneler yorgun ve stresliyken vücut depolarındaki vitamin ve minerallerin emilim oranı yüzde 35 oranında azalmaktadır. Annenin kan şekeri düşer ve hızlı yemek yerse, açlık süresi uzarsa tatlıya ve yemeğe düşkünlüğü artarsa, annede kilo alım oranı artar buda kişide yorgunluk faktörünün dolaylı olarak kilo alımını nasıl etkilediğine bir örnek olarak gösterilebilir.

Yorgunluğu önlemek için

Anneler için yorgunluk önleyici gıdalar arasında muz, avokado, ananas, kivi, kayısı, elma, üzüm, nar gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve ay çekirdeği, karaciğer, yeşil çayın yorgunluğu giderici besinler arasındadır. Yeşil yapraklı sebzelerden özellikle ıspanak, yeşil sivri biber, roka ve tere den faydalanabilirler.
Posa içeriği yüksek baklagiller tüketilebilir
Posa içeriği yüksek olan kuru baklagillerden yararlanabilirler; ancak yeni doğum yapmış annelerin ilk bir, bir buçuk aylık süreçte gaz yapıcı gıdalardan kuru baklagiller gibi uzak durmaları gerekmektedir. Kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur, ekmek gibi işlenmiş tahıl ürünleri de işlenmemiş olanlara göre yorgunluk azaltmakta bize yardımcı olabilir. Haftada en az bir defa tüketilmek koşulu ile mercimek nohut barbunya kuru fasulye kuru börülce ve soya fasulyesinden faydalanabilirler.
Ara öğünde bir porsiyon meyve size enerji verebilir
Süt ve süt ürünleri de bu konuda etkili gıdalar arasındadır, Bir kâse yoğurtla yenebilecek bir porsiyon meyve, çilekli süt ya da çilekli bir yoğurdu bir ara öğünde almamız yorgunlukla baş etmemize yardımcı olacaktır.
Yorgunluk yaratan besinler
Annelerin bu süreçte şerbetli tatlı, çok yoğun zeytinyağlı sebze yemekleri ya da yağda kızartmalar ve kavurmalardan, katı yağ, kuyruk yağı ve iç yağlardan, beyaz unla yapılmış hamur işleri ve poğaça böreklerden uzak durmaları gerekmektedir. Kuruyemişleri de bir avuçtan fazla tüketmemeleri öneriyoruz. Tatlı isteğini baskılamak adına sütlü tatlı ya da meyve tatlısından yararlanmaları daha doğru olacaktır.

Aşırı kafein tüketmeyin


Çay, kahve, kafein ve alkolden uzak durmalısınız. Hazır gıdaları fazla tüketmemeye özen gösterin. Ev dışında beslenmekten kaçının. Eğer demir eksikliği nedeniyle yorgunluk ve halsizlik yaşayan anneler varsa öncelikle doktor kontrolünde demir takviyesi buna gerek görülmemişse hem demir hem C vit açısından zengin olan yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmesi gereklidir. C vit vücutta demir emilimini arttırdığı için oldukça önemlidir.

Yorgunluğun ilacı yemek değil hareket

Stresin en iyi ilacı yemek değil hareket etmektir. Çikolata, patates ve muz, çilek gibi besinler kişide mutluluk hissi uyandırır. Buna karşılık spor ile birlikte endorfin ve seratonin gibi hormonlar salgılanır, çok daha uzun süre mutluluk verir. Yorgunluk hissettiğimizde uyumak yerine biraz yürüyüş vb. aktivite yaptığımızda dolaşım hızlanacağı için kendimizi daha iyi hissederiz. Günlük 7000-10.000 adım atmanız sizin için ideal olandır. Bu 7000 lere yakın bir adım sayımını hafif tempolu yürüyüş 45-60 dakika sağlayabilirsiniz. Evde yapacağınız en az yarım saatlik kol ve bacak egzersizleri ile de hareket sağlayabilirisiniz. Ev hanımı iseniz ev süpürmek sizin için güzel bir spor olabilir.

Yorgunlukla savaş için su için


Enerji kazanmak ve yorgunluğunuzu önlemek adına daha çok yemek yemek var olan porsiyonlarınızı arttırmanız size kilo aldırmaktan başka hiçbir fayda sağlamaz. Tam tersine annelerin porsiyonlarını küçültmesi ve bol bol sıvı tüketmesi yorgunlukla savaşmak konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Günlük sıvı tüketimi 2 ya da 2,5 lt olmalıdır.

Yorgunluk önlemek için bitki çayı


Bitki çaylarından rahatlamak adına yararlanılabilir. Rezene çayı, papatya ve melisa çayı rahatlatıcı etkisi ile yorgunluk önleyici olacaktır. Tarçın, fesleğen ve karanfil gibi baharatlarda hem tat hem de stres faktörü açısından yararlanılacak önemli baharatlardır. Tarçınlı bir çay ya da süt, tuz yerine fesleğen kullanılarak elde yapılmış bir hafif sebze yemeği tüketmek yorgunluk açısından etkili olacaktır.

Önce kendinizi sonra bebeğinizi besleyin

Her anne fedakârdır ve önce çocuğunu beslemeyi düşünür. Ancak doğru olan önce yemeğinizi yiyip daha sonra bebeğinizi beslemenizdir. Bebeğinizin sizi yemek yerken uğraştıracağını düşünürseniz bir süre sonra enerji eksikliği yaşayacak ve bebeğinizi beslerken zorlanacaksınız.

Düzenli bir uyku yorgunlukla mücadele etmenizi kolaylaştırır
Düzenli bir uykunun da bu konudaki önemi unutulmamalıdır. Kişiden kişiye değişse de genel olarak günlük en az 6 – 7 saatlik bir uyku sizin için uygun olacaktır. Uykusuz kalmanız erkenden yorulmanıza sebep olabilir.

Dyt. Nilay Keçeci
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yorulmak Nedir Bilmeyen Annelere Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Emziren Annelere Beslenme Önerileri Dyt.Zeynep KULAKCI
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yorulmak Nedir Bilmeyen Annelere Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top