2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın!
MAKALE #9108 © Yazan Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM | Yayın Haziran 2012 | 5,042 Okuyucu
Kahve sadece bir içecektir evet ve hiç kalori içermez doğru, peki bu bize Venti Vanilla Latte’yi (büyük boy sütlü ve vanilyalı kahve, 370 kalori) sınırsız içme hakkı veriyor mu?
-Tabiki Hayır!

Kahvenin kendisi kalori veya yağ içermezken üzerine eklenen bol şekerli ve yağlı aromalardan sakınmanız gerekmektedir.


Hesap makinelerinizi hazırlayınız çünkü size basit birkaç hesap ile ne akdar fazla kalori alabileceğinizi göstereceğim. Mesela içtiğiniz bazı aromalı kahveler 700 kaloriye kadar çıkmaktadır. Bu yazımda da kahve severlere bu konuda birkaç basit uyarıda bulunacağım. Şekerli şeyler ile başlamak gerekirse, bir yemek kaşığı şekerde yaklaşık 20 kalori olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer her kupa bardağa 1-2 yemek kaşığı şeker koyanlardansanız ve günde 3-5 kupa kahve içiyorsanız günde ekstradan 100 kalori almanız içten bile değil.


Kim bilir belki de yılın her günü kahve içiyorsunuz ve basit bir hesap yaparsanız bunun yılda yaklaşık 36.500 kalori olduğunu görebilirsiniz. Teorik olarak her ekstra 7000 kalori vücudunuzda bir kilogram yağın birikmesi için yeterlidir ve kaba bir hesapla 36500/7000 = yaklaşık 5 kg. Yani yılda ortlama 5 kg ekstra kilo alımı anlamına gelmektedir. Bu, çoğu insan için bir elbise ölçüsü artışına denk gelmektektir.


Şeker kullanmayıp şurup tercih edenlerin çok geniş (vanilya, fındık, portakal, nane, çikolata, badem, tarçın…) tercih seçenekleri bulunmakta ve bu daha da cezbedici bir hal almaktadır. Şurupların yemek kaşığına düşen miktarında ortalama 51 kalori vardır. Bunu haftanın 5 günü tüketseniz ayda 1000 kalori civarı fazladan enerji alımı demektir. Yani sadece şuruplu kahve tüketerek ayda yarım kilo ve 2 yılda 12 kg almanız hiç de zor değil. Benden tavsiye; gittiğini kahve dükkanına light (şekersiz) şurupları var mı diye sorun, muhtemelen bu şurupların kalorisi kaşık başına 5-10 kaloriyi geçmeyecektir.


Café Mocha’ların da aslında şuruplu kahvelerden çok da farkı yok. Bu lezzetli espresso ile sıcak çikolata karışımı sizi kısa süre mutlu etsede uzun sürede mutsuzedebilir. Küçük boyları yaklaşık 200 kalori olan bu içecek, süt tercihi yağsız olarak sipariş verildiğinde 70 kalori civarında bir kalori düşüşü mümkün olmaktadır.


Kremalılarda ise, yemek kaşığı kadar krema ortalama 134 kalori içermekte ve ekstradan koyulan her bir marshmallow 16 kalori eklemektedir. Bence uzak durmakta fayda var. İlla kremasız olmaz diyorsanız alternatif olarak size süt köpüğünü tercih edin derim. Emin olun size krema hissiyatını az da olsa verecektir.


Yapacağınız tercihler ile mocha’nız normal sayılabilecek 114 kalori ile bir içecek için fazla olan 330 kalori arasında değişebilmektedir. Şipariş ederken mümkünse şeker, krema ve şurup kullanmayınız. Bunun yanında bardak boyutunun önemini unutmayalım. Küçük bir bardak cappuccino 90 kalori olurken bardak büyük boy bardaklarda bu kalori 190 kaloriye kadar yani 2 katına çıkmaktadır.


Bunların yanında, Latte ve cappuccino tercih etmeniz kalori açısından sıkıntı yaratsa da, artan kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak adına çok faydalı olacaktır. Bilindiği gibi, çok az da olsa kafein kalsiyumun kemiklerden atımınızı hızlandırmaktadır. Fakat sütlü bir içecek ile bu etkiyi tamamen yok edebilirsiniz. Sütlü içecekleri tüketirken kalori alımınızı göz önüne alarak tam yağlı, orta yağlı veya yağsız süt tercihlerini yapmanız kalori alımınızı dengelemek için önemlidir.


Özetle; kahve içme keyfinize son sürat devam edin fakat yukarıda bahsettiğim gibi; şeker, krema, şurup, bardak boyutu ve de sütün yağına dikkat ederek tercihler yaparsanız ileride pişman olacağınız fazla kilolardan uzak durmuş olursunuz.


14.05.12


Orçun KÜRÜM

Uzman Diyetisyen
Exercise & Nutrition Science, M.Sc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orçun KÜRÜM Fotoğraf
Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün Makaleleri
► Kışın Kilo Almayın Dyt.Merve TIĞLI
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top