2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Test Çözme Teknikleri
MAKALE #9111 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU | Yayın Haziran 2012 | 5,674 Okuyucu
DENEME SINAVLARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Ø Evde kendi başınıza yapacağınız deneme sınavlarında zaman dilimini gerçek sınav ile benzer şekilde yapmaya özen gösteriniz.
Ø Gerçek sınav nasıl ki sabah saat:10 “ da başlayıp 12 “ de bitiyorsa sizde evde çözeceğiniz deneme sınavlarını bu saat dilimlerine göre ayarlayınız.AMAÇ : Biyolojik saatinizi kurmayı öğrenmek.
Ø Muhakkak her gün bir deneme uygulamalısınız .
Ø Süreye dikkat ederek ve sınav atmosferine uygun bir şekilde çözmelisiniz .
Ø Gerekli ihtiyaçlarınızı denemeye başlamadan önce gidermelisiniz .
Ø Yapamadığınız soruların takipçisi olmalısınız.

Öğrencilerin deneme sınavı sonrasında en çok kullandığı cümleler

☼ Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor.
☼ O soru da yanlış yapılır mıydı?
☼ Çok fazla işlem hatası yapıyorum.
☼ Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerdeki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları v.s dikkatimi dağıtıyor.
☼ Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum .
☼ Sınav sırasında iki üç soru yapamadığımda moralim bozuluyor .

DENEME SINAVLARININ BİZLERE KAZANDIRACAKLARI

Ø Eksik olan konuları ortaya çıkarmamızı ,
Ø Sınav sistemini özümsememizi ,
Ø Soru tiplerine aşinalık kazanmamızı ,
Ø Sınav heyecanını yenmemizi ,
Ø Vücudunuzu artık sınav süresine kurarak, zamanı kullanmayı öğreneceksiniz.
Ø Başkalarının arasındaki yerini ve durumunuzu görmenizi ,
Ø Hatanızı tekrarlamamayı ,
Ø Başarı grafiğinizi takip etmemizi ,
Ø Gerçek sınava hazır duruma gelmemizi sağlayacaktır.

Deneme sınav sonuçlarını abartmayın.Bu sınavların sizin eksik olduğunuz konuları belirlemek için yapıldığını Sınava hazırlık sürecinde kendinizi başkaları ile değil ;kendi performansınız içinde değerlendirmeyi UNUTMAYIN!

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

Test tekniğine dayalı sınavlarda SBS başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru sitiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Bunun için öğrencilerin test çözme teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekmektir.
Ø Her testte aynı zorluk ya da aynı kolaylık derecesine sahip sorular bulunmaz.
Sınavda çıkacak olan soruların zorluk derecesi
- Çok kolay sorular % 10
- Kolay sorular % 20
- Normal sorular % 40
- Zor sorular % 20
- Çok zor sorular % 10
Ø Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız.Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz.Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.
Ø Soruları cevaplandırırken kendi mantığınıza göre değil sınavın mantığına göre hareket edin.
Ø Dört şıktan oluşan her sorunun
- Bir doğru cevabı
- Bir çeldiricisi
- İki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır .
Ø Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bir şık bulunur. Bunlara ÇELDİRİCİ adı verilir.
Ø Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür .
Ø Bütün şıkları okumadan hemen soruları cevaplandırmayın. Sizden istenen soruya cevap teşkil edecek en kapsamlı şıkkı bulmanızdır.
Ø Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. Buda size zaman kazandırır.
Ø Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir.Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir.
Ø İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.
Sınav sizin aynı zamanda dikkat becerinizi ölçer.
Ø Soru kökünün veya soru metnin uzun oluşu öğrencilerde soruya karşı olumsuz bir önyargı geliştirmesine neden olur.
Oysa soru kökünün veya soru metnin uzun oluşu size daha fazla ipucu verir.Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.
Ø Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan zihin ; soruyu bu zihni hazırlıkla okuma eğiliminde olur . Bu da size sınavda daha fazla zaman kazanmanızı sağlar.
Ø Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir .
Ø Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz .
Ø Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.
Ø Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir.Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun birbirinden ayrılması gerekmektedir .
Ø Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir,olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer,eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana , ikisi bir arada, ana düşünce , yan düşünce, benzer düşünce , asla, genellikle, çoğu, vb. ipuçlarıdır.
Ø Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir .
Ø Ve her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır .
Ø Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu asla bir zaman kaybı değildir. Çünkü Kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde bir soru ile olan zihinsel bağınızın koparır, bir başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz. Bu bilinç dışı bir faaliyettir.
Ø Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş bir cevap kağıdı görmek yerine dolu bir cevap kağıdı görmek kendinize olan güveni sağlamanıza yardım eder .
Ø Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl % 1 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız .
Ø Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı bu testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırır .
Ø Deneme sınavlarını gerçek bir sınava giriyormuş gibi algılamalı ,yanınızda mutlaka bir saat bulundurmalısınız. Saate sık sık değil , belirli periyotlarda bakmanız zamanı kontrol etme konusunda size yardımcı olacaktır.Çünkü gerçek sınav bilgiyi değil –bilgiyi kullanma hızınızı ölçmektedir.
Ø Bir testten diğerine geçerken dinlenmeniz için kendinize biraz zaman tanıyın. (Derin derin nefes alabilir , gözlerinizi kısa süreli olarak dinlendirebilirsiniz.)
Ø İster deneme sınavı ister gerçek sınav olsun çevrenizle ilgilenmemeli sadece kendinize odaklanmalısınız.

Sevgili gençler UNUTMAYIN sınavlar sadece bir FIRSATTIR. Bu fırsatları kaçırdığımızda, önümüzdeki diğer fırsatları daha iyi değerlendirme çabasında olmak, sahip olduğumuz başarısızlıklara takılmaktan daha yararlı ve daha rahatlatıcı bir yoldur.

SEHİR HİLOOĞLU
Aile Terapisti-Uzm. Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Test Çözme Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
Hatay
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU'nun Makaleleri
► Test Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Test Teknikleri Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Nlp ile Sorun Çözme Teknikleri Psk.Dnş.Abdullah TOPAL
► Problem Çözme Becerisi Psk.Hilal KÜÇÜK
► Sorun Çözme Becerileri Psk.Kamil ERTEKİN
► Evlilikte Problem Çözme Becerisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Çiftlerin Çatışma Çözme Anahtarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Test Çözme Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:13
Top