2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlerle İletişim
MAKALE #9114 © Yazan Psk.Merve ULCAY | Yayın Haziran 2012 | 4,846 Okuyucu
ERGENLERLE İLETİŞİM

Ergenlik, fiziksel ve hormanal değişimin en hızlı olduğu, toplumsal geçişlerin yaşandığı, ruhsal karmaşanında bu değişimler sonucu en üst seviyede olduğu gelişimin en önemli evrelerinden bir tanesidir. Ortalama olarak 10 ile 22 yaş arasını kapsayan bu ergenlik döneminde aile ilişkilerinde de bir takım değişiklikler yaşanır. Bunları sıralayacak olursak;
• Ergenin gereksinim ve ilgi alanının değişmesi: çocuklukta aile bütün gereksinimleri karşılıyorken artık ergenin arkadaşları daha ön plana geçmiştir. Önceden sizinle her yere gelen çocuğunuz artık arkadaşlarıyla gezmeyi yada evde oturmayı tercih etmektedir.
• Ebeveyndeki değişimler: genellikle ergen çocukları olan anne babaların orta yaş üstü olduğu düşünülürse anne babalarda da gelişimin bir parçası olarak değişim söz konusudur. Örneğin; menopoz, antropoz gibi..
• Ergenin akran ilişkisi: ergen için arkadaşların daha ön plana geçmesiyle arkadaşlarıyla ilişkileri aileyi de etkilemektedir.

aile içerisinde anlaşmazlıklara yol açan ve sıklıkla gözlenen bir takım problemler ve bu durumlarda ebeveynlerin ergenlerle iletişimini kolaylaştıracak bir takım yardımcı olabilecek öneriler aşağıda sıralanmıştır.


ÖFKE: Agresif olmalarının nedeni nörolojik, hormonal ve fiziksel değişmelerdir. Bu nedenle ne yaparsak yapalım bir şekilde ortaya çıkacaktır. Ancak alınabilecek bir takım önlemlerle tepkilerini en aza indirebiliriz. Belli bir dereceye kadar öfkesinin normal olduğunu kabul etmeliyiz ve anlamaya çalışmalıyız. peki bu agresifliğin boyutu nereye kadar normal? Agresiflik fiziksel bir boyuta dönüşürse normal değildir. Saldırmadan el-kol hareketleriyle meydan okuyorsa bunu kişiselleştirmeyin ve üstünüze alınmayın. Tıpkı 2 yaşındaki öfke nöbeti gibi ancak bu daha büyük ve korkutucu! Ergenler öfke nöbeti sırasında söyledikleri ve yaptıklarını gerçekten yapmak istemiyorlar. Bu durumdan kendileri de hoşnut değildir. bulunduğu karmaşa içerisinde kendisini nasıl ifade edebileceğini bilemiyor. Öfkesini kontrol etmesi sizinkinden İKİ kat daha zor! o zaman ne yapmalıyız?


• Sinirli tepki vermeyin çünkü bu bir savaş davetidir
• Sizde el-kol hareketleriyle karşılık vermeyin
• Ona bağırmadığınızı sakince söyleyin ve sakince konuşmasını önerin
• Hala olmuyorsa kendi tartışmasını bitirmesine izin verin (derdini anlatsın)

BAŞARI: Çocukların fikirleri üstünde müthiş bir etkimiz vardır. Gençlerimizin kendine güvenen, motive olmuş, yeni şeyler denemeye istekli, kendi güçleri ve zayıflıkları hakkında gerçekçi bireyler olması için birkaç yol…


• Diğerlerinin başarıları hakkındaki olumlu ya da olumsuz yorumlarınızı duyarlar.
• Kendi başarılarınız hakkında ne düşündüğünüzü gösterin.
• Eleştirel düşünme için cesaretlendirin.
• Çocuğunuz için yapacağınız en büyük iyilik onun yapabileceğinin en iyisini yapması için telkinlerde bulunmak
• Başarı göstergesinin ne olduğu hakkında konuşmak
• Başarmak için elinden geleni yaptığı girişimlerinde kendisini sevmesine ve özgüvenini korumasına yardım edin.
• Çocuğunuzu koşulsuz sevin,sevginizi başarısına bağlı olarak ona göstermeyin

HAKLAR VE SORUMLULUKLAR:

Ergenler yetişkin haklarına sahip olmayı ve kendi kararlarını kendi vermeyi isterler.
Genellikle sorumluluk sahibi olmadan hak sahibi olmak isterler. İstediği kıyafeti giymek,
istediği tv programı izlemek, istediği zaman çalışmak, istediği zaman yatmak vb.
Peki bu durumda neler yapmalıyız?
• Sorumluluk sahibi olmadan kimsenin haklara sahip olamayacağını örneklerle açıklamalıyız.
• Çocuğunuzun hak ve sorumlulukları hakkında konuşun
• Kendinizin hakları ve sorumlulukları hakkında konuşun.

EV İŞLERİ:


Ev işleriyle ilgili sorumluluklar almak karakter gelişiminde önemlidir. Daha kritik olan onu bu konuda nasıl yönlendirdiğiniz.. Bağırmak, kavga etmek olayı anlamsız bir güç savaşına çevirebilir. Onu gönüllü haline getirmeye çalışmalıyız.
• Evde yapılması gerekenleri bir liste haline getirip hangilerini yapabilirsin diye sorabiliriz
• İş yaptığında ayrıcalıklarını yada özgürlüklerini arttırabilirsiniz
• Puan sistemini kullanabilirsiniz
• Yapmazsa kısıtlamalar yapılabilir böylece yapmadığında rahatsız olmalı

SOKAĞA ÇIKMA:

Bu dönemde arkadaşlar önemli olduğundan onlarla vakit geçirmek için çocuğunuz sürekli sokağa çıkmak isteyecek. Bunu belirli sınırlar içerisinde tutmak için neler yapılabilir?
-sınır koymalı
-saatlerde anlaşılmalı
-bazen küçük ihlalleri görmezden gelmeli
-saatleri saatlerle değiştirin
-saatlere tek taraflı karar vermeyin
-büyük ihlallere izin vermeyin

İNTERNET:

İnternet, aile içinde önemli problemlere sebep olabilmektedir. Ebeveynler olarak çocuğunuzun internet bağımlısı olmasından kaygı duyuyor olabilirsiniz. Bu durumda neler yapmalıyız?
• Sakin, kısa ve öz bir şekilde kaygılarınızdan bahsedin.
• Haftalık internete zaman limiti koyma konusunda ne düşündüğünü sorun
• Onu gerçek yaşam aktivitelerine yönlendirmeye çalışın.

CİNSELLİK:

Çocuklarımız cinsellik hakkında her şeyi biliyorlar mı ? Cinsellik hakkında temel şeyleri başka kaynaklardan öğrenebiliyorlar. Fakat cinsel dürtülerini anlamlandırmada hala yardıma ihtiyaçları var.
• Bu konuyu konuşmak için uygun zamanı yakalayın.
• Çocuğunuz cinsellik hakkında sizinle konuşmak istediğinde aşırı tepki vererek güvenini sarsmayın.
• Acele etmeden konuşun,sohbetin yayılmasına izin verin
• Onunla cinselliğin ahlaki ve duygusal yönlerini konuşun.

DIŞ GÖRÜNÜŞ

Ergenler, farklı olmak ve dikkat çekmek isterler. Bunlar kimlik keşfinin psikolojik olarak masum ifadeleridir.
• Çocuğunuzun sizi utandırdığını düşünerek ona düşman olmayın…
• ‘Bugün kendini nasıl hissediyorsun ki böyle giyinmeye karar verdin?’ gibi sorularla çocuğunuzu anlamaya çalışın.

SÜPERVİZYON


Ne zamandan beri çocuğunuzda önemli değişiklikler olduğunun yada değişikliklere gebe olduğunun farkındasınız ? Her zaman çocuğunuzu denetlemek ve gözetlemek mümkün değildir. Bunu yapabildiğiniz en iyi şekilde yapmanız gerekir.

Çocuğunuzla iletişim kurarken yukarıdaki ipuçları size yol gösterebilir. Yaşanılan problemlerin üstesinden gelmek bazen kolay olmayabilir. Bu noktada bir profesyonelden yardım almak faydalı olacaktır.


Psk. Merve ULCAY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlerle İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve ULCAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve ULCAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve ULCAY'ın Makaleleri
► Ergenlerle İletişim Psk.Nezahat BEDİR
► Ergenlerle Doğru İletişim Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlerle İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:28
Top