2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yara İzi (Skar - Nedbe)
MAKALE #9124 © Yazan Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK | Yayın Haziran 2012 | 13,819 Okuyucu
Yara İzleri (Skar)

Skar bir yara iyileştikten sonra kalan görünür yara izidir, travma veya cerrahi sonucu kaçınılmaz olarak oluşur. Kimi zaman kötü yara iyileşmesi nedeniyle belirgin, çirkin bir görüntü şeklinde yara izi kalabilir. İyi iyileşen yaralarda bile kötü skar izi oluşabilir. Skar kabarabilir veya çöküklük yapabilir, etrafındaki sağlıklı dokudan farklı renk veya yüzeye sahip olabilir, veya şekil, büyüklük ve lokasyonu nedeniyle özellikle dikkat çekebilir.


Tedavi seçenekleri skar tipine ve derecesine bağlı olarak değişir.

-Basit topikal tedaviler
-Minimal invaziv prosedürler
-Cerrahi revizyon

Skar revizyonu, kötü iyileşmiş bir yaranın daha iyi görünmesini sağlar ve daha iyi kozmetik sonuç sağlar, bir yara izini tamamen silemez.


Uygun hastalar,

-Vücudunuzda herhangi bir yara izinden rahatsız iseniz
-Fiziksel olarak sağlıklı iseniz
-Skar revizyonu ameliyatı için olumlu ve gerçekçi hedefleriniz varsa
-İşlem yapılacak alanda aktif akne veya diğer cilt hastalıkları yok ise

Skar revizyonu vücudunuzda yara izi veya buna bağlı kötü görünümün varsa bunu düzeltmek için yapılan plastik cerrahi bir işlemdir.


Skar izlerin farklı türleri vardır,

Renk değişikliği ve yüzey düzensizlikleri olan skar
; kozmetik cerrahi işlem olarak veya plastik cerrah tarafından önerilen diğer tedaviler ile düzeltilebilir. Akne izleri veya küçük yaralanmalar sonrası oluşan izleri içerir.
Hipertrofik skarlar; Yara yerinde doğrudan gelişen kalın skar dokusu hattıdır.. Genellikle kabarık, kırmızı ve zaman içinde genişleyen bir hal alır. Hiperpigmente (koyu renkli) veya hipopigmente (açık renkli) olabilir.
Keloid
; Hipertrofik skarlardan daha büyüktür. Ağrılı veya kaşıntılı olabilir. Keloid yara ya da kesi kenarlarının ötesine geçebilir, ve vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir çoğıunlukla yüz, boyun, kulak, göğüs veya omuz gibi yerlerde daha yaygın gelişir.
Kontraktür
; İyileşme esnasında deri ve alttaki dokunun harekete karşı direnç mekanizması gelişir. Bu durum geniş doku kayıplarında ve yanık gibi durumlarda oluşur. Daha çok eklem bölgelerinde, dirsek, elbileği, parmak gibi alanlarda görülür.

Sahip olduğunuz skar tipi belirlendikten sonra plastik cerrah yara iyileştirmek için kullanacağı uygun tekniği belirler.


Operasyon Yaşı


Skar revizyonu her yaşta kişinin üzerinde yapılabilen bir işlemdir.


Operasyon Öncesi Görüşme


Skar revizyonu son derece bireysel bir işlemdir ve başkasının isteklerini yerine getirmek için değil, kendiniz için yaptırmalısınız.Görüşmede sizin şuan ki şikayetleriniz ve operasyon sonrası beklentinizde değerlendirilir.

Operasyon Zamanına Hazırlık


Aspirin ve türevi ilaçlar operasyondan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz)


Operasyon Tekniği


Skar revizyonu ile elde edilebilir iyileşmenin derecesi, skar şekline, türüne, boyutuna ve yara yerine bağlıdır. Bazı durumlarda, tek bir teknikle önemli bir gelişme sağlayabilir. Ancak plastik cerrah en iyi sonuçları elde etmek için skar revizyonu tekniklerini bir arada önerebilir.


Topikal tedaviler
, jeller, bantlar veya harici sıkıştırma gibi yara kapanması ve iyileşmesinde yardımcı olabilir ya da derinin düzensiz pigment üreten özelliği bloke edilir. Bu ürünler yüzey yaralanmalarında, renk değişikliği tedavi etmek için, ve yara iyileşmesinde yardımcı olmak için kullanılabilir.

Enjekte edilebilir tedaviler
Genellikle depresif veya içbükey izleri doldurmak için kullanılır. Kullanılan enjektabl maddeler özellikle skar koşullarına bağlı olarak kullanılır ve etkisi birkaç ay ile 1 yıl arasında sürebilir. Tedavi etkisini korumak için tekrarlanmalıdır. Enjeksiyon tedavisinin bir formunda da kolajen oluşumunu azaltmak için steroidal bazlı bileşikler kullanır ve yükselmiş nedbe dokusunun görünüşünü, büyüklüğünü ve yapısını düzeltmek için verilir.

Yüzey tedavileri
; Genellikle izlerin kozmetik iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Bu yöntemde yüzey düzensizliklerini yumuşatmak ve düzensiz pigmentasyonu azaltmak hedeflenir. Yüzey tedavisinde derinin üst tabakalarının mekanik olarak tamamen alınması içerir. Bu tedavi seçenekleri şunlardır:
-Dermabrazyon; derinin üst tabakasını mekanik olarak traşlamak.
-Lazer; lazer enerjisi ile derinin yüzeyel tabaksanı soyma.
-Kimyasal soyma, doku ve renk düzensizlikleri yumuşatmak için cilt yüzeyine etki eder. Deri yüzeyinde kimyasal soyma yapar.
-Cilt beyazlatma maddeleri, cilt rengini açmak için topikal ilaçlardır.
Bazen eski derin skar izleri için, revizyon operasyonu ile çıkarmak gereklidir.

Bazı yaralar katmanlı kapatılması gerekir. Önce deri altı onarılıktan sonra deri dikişleri atılır. Eriyen veya erimeyen dikiş kullanımı skar revizyonu yapılacak alanın şekline, yapısına ve konumuna göre değişkenlik gösterir.


Skar revizyonunda kontraktürü önlemek ve hareketliliği o konumda arttırmak için sağlıklı doku kaydırılması veya çevrilmesi (flep) gerekebilir. Çevre dokularda yeterli sağlıklı doku yoksa deri altına balon (expander) yerleştirilir. Bu balon zamanla aralıklı olarak şişirilip yeterli sağlıklı doku hacmine ulaşıldığında balon çıkarılır. Genişletilmiş sağlıklı doku istediğimiz alana kaydırılarak veya çevilerek onarım yapılır.


Anestezi Türü


Yapılaçak işleme bağlı olarak değişir. Genelde lokal anestezi altında yapılır.


Operasyon Süresi


Yapılaçak işleme bağlı olarak değişir.


İyileşme Süreci


Skar revizyonu iyileşme aşamasında ilk lokalize şişme, renk değişikliği veya rahatsızlık olabilir ve bu birkaç gün sürebilir. İyileşme birkaç hafta devam edecek ve yeni yara iyileşene kadar yavaş yavaş olgunlaşacak ve solacaktır. Dermabrazyon, kimyasal soyma veya lazer soyma ile benzer koşulları tedavi alanında yaşayacaksınız.Yara skarın sonuçları uzun ömürlü olacaktır yalnız birkaç ay yara izinin solması ve iyileşmesi sürecektir.


Op. Dr. Güncel Öztürk

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yara İzi (Skar - Nedbe)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güncel ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi152 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Yara İzi Tedavisi ve Estetik Dikiş Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Rahim Ağzında Yara (Servikal Erozyon) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yara İzi (Skar - Nedbe)' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top