2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlikte Anne-Baba Tarafından Onaylanmayan Kız-Erkek Arkadaşlar
MAKALE #9139 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Haziran 2012 | 17,922 Okuyucu
ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANALIM-ERGENLİKTE ANNE-BABA TARAFINDAN ONAYLANMAYAN KIZ-ERKEK ARKADAŞLAR!

Ergenlik çağında;


Ogüne kadar anne-babanın vücudunun bir parçası,kollarının bacaklarının bir uzantısıymış gibi algılanan genç,birden anne-babadan “ayrı” bir kişi olduğunu fark eder ve kimlik mücadelesine başlar.


Bu farklılığını her durumda vurgulayarak emin olmak ister.Hep anne-babadan ayrı fikirde olmak bunların başında gelir.Bu durumu çocuğu üzerindeki otoritesi ve denetimi yok oldu diye algılayan anne-baba gençten hep bir şey ister,hep emir verir durumuna düşer”kahvaltı yapmadan evden çıkma,yararlı şeyler ye,fast food yeme,derslerine çalış, eve vaktinde gel, başarılı ol, arkadaşlarınla fazla zaman geçirme,internette çok zaman harcama..). Anne-baba; “Dünya yuvarlak desem , oğlu-kızım düz diyecek” diye dert yanar.


Evet, çünkü buna ihtiyacı var.Sızin emirleriniz ve isteklerinizi yapmamak ona “kendi fikirleri olan ayrı bir kişi “olduğunu kanıtlıyor.Bu durumda anne-baba –çocuk arasındaki eski anlayışa,sevgiye ,güvene dayanan iletişimde yok olur. Böyle sürdüğü sürece uzaklaşmalar daha da artar.

Ayrıca yukarıdaki cümleler hep emir ve baskı cümleleri..hangi yaşta olursa olsun emirler,dayatmalar çocuklar üzerinde “aksi şekilde davranma”isteği doğurur.


Özellikle kız-erkek arkadaşlar konusunda anne-babanın beğenmez ve eleştirel davranışları zaten kimlik ve var oluş mücadelesi veren gence iyi bir kendini ispatlama fırsatı sunar.siz “o kıza-o erkeğe hayır!” dedikçe oda “evet” deme zevkini yaşar,çünkü büyümüş ve kendi isteğini yapıyordur.


Ergenlik çağı flörtleri; aşırı karşı çıkılmaz ve genç aşırı zorlanmazsa çok zaman gelip-geçicidir.


Bu çağdaki flörtler daha çok kadın-erkek olarak birbirini tanıma,birbiriyle iletişim becerileri kurmayı öğrenmek açısından yardımcı olur,genç ilerde eşini doğru seçebilme konusunda çok şey öğrenir.

Ayrıca gencin “ailenin uygunsuz”bulduğu kız-erkek arkadaşı seçmesinin altında;anne-babadan, cevreden göremediği koşulsuz sevgi,ilgi,saygı,takdir, onay..” ihtiyacını karşılamakta olabilir.


“Derslerine çalış, düzenli yaşa, belli saatte eve gel,başarılı ol….”diyen anne-baba gence;”biz seni bu halinle beğenmiyoruz, ancak yukarda söylediklerimize uyarsan sever, beğenir,onaylarız” mesajı vermektedir.Bu koşullu sevgidir.sevgi saygı güvende kişinin karşılamadan yaşayamayacağı ihtiyaçlar olduğu için, genç ilk fırsatta;kendisini koşulsuz seven ,sayan kız-erkek arkadaşını, içinde bulunduğu hormonlarında etkisiyle aşık olduğu kişi olarak ortaya koyacaktır.


Ergenlik döneminde çocuğun olumsuz davranışları üzerinde çok durulmaz ve otoriter davranılmaz ise ,”gencin karşı olma” duyguları pekişip ,alışkanlık haline dönüşmez. Ergenlik çağından sonra normale dönebilir ve anne-baba-çocuk arasındaki iletişimde zedelenmemiş olur.


“Ne yapalım biz söylemezsek de hiçbir şey yapmıyor,düzenli yaşamıyor, geri kalıyor” diyebilirsiniz. Ama sizin bu tarz yaklaşımınızla da gençte hiç iyiye gidiş oluyor mu bir bakın.


Bu dönemde anne-baba ancak iyi bir iletişimle durumu idare edebilir.Genci olumsuz eleştirmek ve emir ve istekler yağdırmak yerine “artık büyüdüğünü,onunda yaşam hakkında fikir sahibi olmasının gurur verici olduğunu,bu dönemde bazı sıkıntı, çelişki ve çatışmalar yaşamanın normal olduğunu,ama kendilerine ihtiyaç duyduğunda her an yardımcı olacaklarını,kendini dinleyeceklerini çünkü onu sevdiklerini, güvendiklerini, inandıklarını” anlatmalılar.

çocuğunuzla iletİşiminiz saygı -sevgi çerçevesinde olması dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlikte Anne-Baba Tarafından Onaylanmayan Kız-Erkek Arkadaşlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlikte Anne-Baba Tarafından Onaylanmayan Kız-Erkek Arkadaşlar' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:10
Top