2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençler, Büyümekten Korkmayın!
MAKALE #9148 © Yazan Psk.Nihal UYAR | Yayın Haziran 2012 | 4,227 Okuyucu
“Annem beni anlamıyor.”

“Babam büyüdüğümü kabul etmiyor.”

GENÇLER, BÜYÜMEKTEN KORKMAYIN!

“Erkek arkadaşımdan ayrılmam demek, dünyanın sonu demek.”
Yukarıda okuduğunuz satırlar; akran ilişkilerinin önem kazandığı, gencin “kimlik” duygusunu ortaya koyma çabası içerisinde olduğu ve anne-baba ile olan iletişimin zaman zaman çatışmalı bir hal aldığı ergenlik döneminde olan bir gence ait.
Ergenlikte, tam bir yetişkin olmamanıza karşın çocuk da değilsinizdir. Bu nedenle anne-babalar için bazen kocaman (!) adam olmuşsunuzdur; bazen de daha küçüksünüzdür. Bu arada kalmışlığı hem aileniz hem siz hissedebilirsiniz. Bu durumda iki taraf da ne yapacağı ve nasıl yapacağı konusunda çelişkiler yaşayabilir.
Bu durumda ailelere söylediğimiz şey “çocuklarınızı dinleyin”dir. “Öğüt verin, eleştirin ya da yargılayın” değil!
Annesinin kendisini hiç anlamadığını söyleyen bir seansımın söylediklerini aynen aktarmak istiyorum:
“Annemin her şeye karışmasından bıktım. Sürekli gelip bir şeyler soruyor ve anlatınca da başlıyor konuşmaya… “Kötü arkadaşların olursa sen de kötü olursun” diyor. “Şimdiye kadar yapmadım anne” diyorum. “ Ya yaparsan?” diyor. Sonra da “bana hiçbir şeyini anlatmıyorsun” diye söylenip duruyor.”
Anne-babalar, bu konuşmalar size de tanıdık geldiyse, durun ve bu konuşmadaki yanlışlarınızı bulun! Buradaki anne, olası kaygısı ile o kadar meşgul ki kızının ne söylediğini duymuyor bile. Benim ailelere önerim, çocuğunuzun ne söylediğine kulak verin, ne söylemek istediğine karşı duyarlı ve uyanık olun. Dinlemek sizi onun iç dünyasına ulaştırabilir ve ancak o zaman ne hissettiğini anlayabilirsiniz. Bu durum aranızda bir köprü oluşturur ve iki yetişkin olarak kurulacak yeni iletişim biçiminizin temelleri atılmış olur. Unutmayın; siz onun annesi ve babasısınız. Öğretmeni, arkadaşı ya da patronu değil. Çocuklar verdiğiniz öğütlere rağmen yanlışlar yapabilirler fakat siz her koşulda onun yanında olduğunuzu hissettirirseniz onlar da güvende olduklarını düşünürler.
Tabi böyle bir dönemde anne-babalara olduğu kadar, bu karmaşanın sahibi ergenlerin de nasıl davranacakları ve kendilerini nasıl ifade edecekleri konusunda rehberliğe ihtiyaç duydukları tartışılmaz. Ergen seanslarımızın çoğu içlerindeki karmaşa ile öylesine meşguldürler ki, kendini anne babasına anlatacak gücü ve enerjiyi bulamazlar. Çünkü ergenler “Ben varım” deme çabası içerisindeyken; aileler kendilerine muhtaç o küçücük çocuklarının büyüdüğü gerçeği ile yüzleşmek zorundadırlar. Sizin pencereniz ile anne-babanızın penceresi karşı karşıyadır artık ve siz gördüğünüz manzarayı onlara anlatmadan, onları büyüdüğünüz gerçekliğine ikna edemezsiniz.
Bu aşamada size düşen, bu süreç içerisinde korkmadan, ailelerinize kendinizi anlatmayı denemektir. Sizler büyüyorsunuz, evet. Büyümenin getirdiği pek çok konfordan da yararlanmak istiyorsunuz. Peki kaçınız bu büyümenin getirdiği sorumlulukları sahipleniyor ve kendinizi ailenize anlatmak için çabalıyorsunuz? “Büyüdüğünü söylüyor ama suyunu bile benden istiyor.” demişti bir danışanımın annesi. Kendince oğlunun büyümediğine kanıtlar arıyor ve onun kendisinden su istemesi bu kanıtı ona sağlıyordu. Bunun sonucunda danışanımın kurduğu cümleyi aynen aktarıyorum: “Benimle ilgili bir şeyleri anneme yaptırmaya devam ettiğim sürece sanırım asla büyüyemeyeceğim.” Ve tam da bunu söyledikten sonraki görüşmemizde karşımda kendine güveni artmış, ailesi ile konuşabilen, fikirlerini savunabilen genç bir adam duruyordu. Sizler de görevlerinizi anne babanızın sizin yerinize yapmasına izin vermeyin. Vermeyin ki rahata alışmış küçük çocukluktan(!) çabucak sıyrılabilesiniz.
Anne babanızdan pek çok şey öğrendiniz. Şimdi kendi yaşam deneyimlerinizi repertuarınıza katıyorsunuz. Yolunuza devam ederken anne-babalarınızı da yanınıza almayı unutmayın. Kendi deneyimlerinizi onlarla paylaşın ki, sizler de onların büyüme sürecine dahil olun. Anne-babanızla ne hissettiğiniz hakkında konuşmayı ve onlara kendinizi anlatmayı tekrar tekrar deneyin. Bu iletişim denemeleriniz hayal kırıklığı, bıkkınlık ve çaresizlik duyguları ile sonuçlanabilir. Zaman zaman ailenizle karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu vazgeçmek için iyi bir neden gibi görünebilir ama çoğu zaman kendini anlatmaya ve paylaşmaya devam etmek, kabul edilmeyi beraberinde getirir. Önemli olan ne kadar daha ayağa kalkıp “BEN VARIM” direnişine devam ettiğinizdir. Bu çalkantılı dönemi uygun yöntemleri öğrenerek, kendinizi geliştirerek ve gerektiğinde destek alarak kolayca atlatabileceğinizi unutmayın.

Psikolog Nihal Uyar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençler, Büyümekten Korkmayın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihal UYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihal UYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal UYAR'ın Yazıları
► Çocuk ve Gençler ile Psikoterapi Psk.A.Kaan YILMAZ
► Gençler ve Eski Kuşak.. Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Gençler Neden Silahı Model Alıyor? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gençler, Büyümekten Korkmayın!' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Babalar ve Çocukları Şubat 2015
◊ Çocuklarda Sosyalleşme Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top