2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnek Sütü Proteini Allerjisi
MAKALE #917 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Nisan 2008 | 19,779 Okuyucu
İnek sütü alerjisi nedir, kimlerde görülür, ne yapmalı?

İnek sütü proteini alerjisi nedir?

İnek sütü, özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür, çünkü inek sütü çocuklarda diyette birincil besindir.

İnek sütü proteinleri bazı bireylerde deride, sindirim ve solunum sisteminde hassasiyet reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durum; inek sütü intoleransıveya inek sütüne karşı aşırı duyarlılık olarak da isimlendirilmektedir.

İnek sütü proteinleri nelerdir?

İnek sütü proteinleri kazein ve whey proteinleri olmak üzere 2 grupta toplanır.
İnek sütünün içerdiği yirmiyi aşkın proteinden özellikle beşi alerjik niteliktedir. Bunlar: alfa laktoglobulin, kazein, sığır gamma globülin, sığır albümin ve beta laktoglobulin’dir.

İnek sütü alerjisi genelde hangi yaş grubunda görülür?

İnek sütü proteini alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.
İnek sütü proteinlerine bağlı alerjik reaksiyonlar yaşamın ilk haftalarında, ortalama 3. ayda başlamakta ve bağırsağın fonksiyonel ve morfolojik yapısının gelişmesi sonucu 2-3 yaşlarında ortadan kalkmakta ve şikayetler gitgide azalmaktadır.
Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmesine karşın, son dönemlerde yapılan çalışmalar süte karşı duyarlılığın yetişkinlerde de oldukça yaygın olduğunu göstermektedir.

Laktoz intoleransı ile karıştırılmamalı !

İnek sütü proteini alerjisi laktoz intoleransı ile karıştırılmamalıdır.
Süte karşı reaksiyon iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar:
1-) Laktoz intoleransı yani; laktaz enziminin eksikliğinden (veya yokluğunda) ileri gelen duyarlılık,
2-) Süt proteini intoleransı gibi immünolojik mekanizma tarafından oluşturulan süt duyarlılığıdır.

Laktoz intoleransı kısaca nedir?

Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği veya yokluğu nedeniyle laktozun sindirilememesi nedeniyle süt tüketiminin ardından kişide karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal semptomların görülmesidir.


Çocuğumun inek sütüne alerjisi olduğu nasıl anlarım?

Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa ilk olarak inek sütü allerjisi akla gelmelidir. İnek sütü alerjisinde ailesel geçmişin de önemli rolü vardır.


Çocuğumun inek sütüne alerjisi var; nasıl beslemeliyim?

Çocuğunuzun inek sütü proteinine karşı alerjisi varsa; aşağıdaki besinleri ve içeriğinde bu besin öğeleri bulunan besinleri tüketmemelidir:


Ø İnek sütü (az yağlı, yarım yağlı, süt tozu, süt proteinleri)

Ø İnek sütüne alerjisi olan bir çocukta çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerine de duyarlılığı olabilir. Bu yüzden bu sütleri de tüketmemelidir.

Ø Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin

Ø Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi

Ø Laktalbumin, laktoglobulin, laktoz, laktuloz içeren ürünler

Ø Aroma katıcı maddeler (doğal veya yapay)

Ø Süt bazlı mamalar


Peki çocuğumu ne ile beslemeliyim?

Temel besin, ANNE SÜTÜ (eğer mümkünse) olmalıdır. Çocuğa; Soya bazlı mamalar, sebze çorbaları, meyve suları, yumurta ve et verilerek klinik tablonun düzeltilmesi sağlanmalıdır (Mutlaka bir Doktor ve bir Diyetisyenin gözetiminde gerçekleştirilmelidir.)


DİKKAT!!

Yapılan birçok çalışmada; inek sütü proteinine intolerans (duyarlılık) gösteren birçok bebekte soyaya, buğdaya ve yumurta proteinlerine de duyarlılık gelişebildiği görülmüştür. Bu noktaya önemle dikkat edilmelidir.


Çocukta büyüme ve gelişmeyi engellemeden tanının konması çok önemlidir.

Bebeğinizin / çocuğunuzun inek sütü proteini alerjisi olduğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuza ve diyetisyeninize başvurun.


--------------------------------------------------------------------------------------
Günün her saatinde yenebilecek harika bir besin:YOĞURT

Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür.
Önemli bir protein kaynağı olmasının yanında; karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden de oldukça zengindir.
Her yaşta hemen herkes için uygun bir besindir yoğurt. Çocuklar açısından da büyüme ve gelişmede rolü büyüktür.

Yoğurt: Sofralarımızın vazgeçilmezi !

Türk kültürünün keşfettiği, Türklerin sofrasından eksik olmayan en önemli yiyeceklerden birisi olan yoğurt, sofralarımızda çeşitli şekillerde bulunabilir. Kimi zaman yemeğin yanında garnitür olarak, cacık şeklinde veya ayran olarak tüketiriz; kimi zaman da çorbalarda, yemeklerde, sos yapımında, kek vb hamur işlerinde, tarhana yapımında ve daha sayabileceğimiz pek çok besinin içinde kullanılabilmekteyiz.

Ara öğünlerde tüketmek için ideal bir besindir

Sağlıklı bir ara öğünde karbonhidrat kaynağı bir besin ile birlikte protein kaynağı bir besinin birlikte bulundurulmasının önemine sıklıkla değiniyoruz.
Yoğurt, ana öğünlerde olduğu gibi; ara öğünlerde tüketmek için çok keyifli ve doğru bir besindir. Karbonhidrat kaynağı besinlerle birlikte tüketildiğinde kan şekerini düzenlemede rolü büyüktür. Bu yüzden şeker hastalarının tüketmesi için çok uygundur.
Örneğin; Yoğurt+Meyve, Yoğurt+yağsız kraker, yoğurt+ekmek, Sebze doğranmış yoğurt iyi birer ara öğün oluşturmaktadır. Bu örnekler çeşitlendirilebilir.

Pek çok çeşidi bulunmaktadır

Yoğurt, hangi hayvanın sütünden yapıldıysa ona göre isimlendirilir. Örneğin; koyun yoğurdu, keçi yoğurdu, inek yoğurdu gibi.
Bunun yanında; light yoğurt, meyveli yoğurt, prebiyotik yoğurt, simbiyotik yoğurt, süzme yoğurt, kaymaklı yoğurt, sarımsaklı yoğurt gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Saklama koşullarına dikkat!

Yoğurt, iyi koşullarda saklanmadığı takdirde çabuk bozulabilen bir besindir. Ancak; +4-6 derecede yani buzdolabında saklandığında 3-8 gün boyunca bozulmadan tüketilebilinir.

Saklama kabı olarak; toprak çömlek(bazı bölgelerde özellikle tercih edilmektedir), porselen saklama kapları, gıda saklamaya uygun her türlü cam kaplar ile uygun şekilde muhafaza edebiliriz.

İyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır

Yoğurt, özellikle kalsiyum, flor, fosfor, iyot minerallerinden çok zengindir. Bu minerallerin en dikkat çekici noktaları kısaca:
  • Kalsiyum: Kemik,diş ve saç gelişmesini sağlar,sinir sistemini düzenler.
  • Fosfor: Vücut için en önemli minerallerin başında gelmektedir. Bu mineral,dokuları,kemik,diş ve bütün hücreleri yeniler,B grubu vitaminler fosforla birlikte çalışır.
  • İyod: Tiroit hormonu yapımı için elzem olan bir maddedir. Bu mineral eksikliğinde guatr hastalığı görülür.
  • Flor: Diş çürümelerini önler.
Yoğurdun suyunu dökmeyin.

Yapılan yanlış bir alışkanlık, yoğurdun suyunun dökülmesidir. Yoğurdun açığa çıkan yeşil renkli suyu B2 vitamininden çok zengin olduğundan bu kısmı kesinlikle atılmamalı, mutlaka tüketilmelidir.

Laktoz intoleransı olan kişiler yoğurdu rahatlıkla tüketebilirler.


Sütün fermentasyonu sırasında laktozun büyük kısmı hidrolize olduğu için laktoz intoleransı olan (sütü sindirmekte güçlük çeken) kişiler tarafından daha rahat tüketilmektedir. Sindirimi daha kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir.


Sindirimi kolaydır; ishalde tedavi edici amaçlı kullanılır

Sindirimi kolay bir besin olmasından dolayı tüketen kişilerde gaz, vb. şikâyetlere neden olmaz. Aynı zamanda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikroorganizmaların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olan bir besindir. Özellikle ishal hastalığının tedavisinde yoğurt âdeta bir ilaç niteliğinde tüketilebilir.

Günde en az 2 porsiyon yoğurt !

Süt ve türevlerinden olan yoğurt, günde en az 2 porsiyon (300 gram) tüketilmelidir.
Sağlıkla kalın…


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnek Sütü Proteini Allerjisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Peynir Altı Suyu Proteini Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU
► Besin Allerjisi ve Alerjiye Neden Olan Besinler ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnek Sütü Proteini Allerjisi' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:04
Top