2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Gülüş Dizaynı ve Laminat Porselen
MAKALE #918 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Nisan 2008 | 14,442 Okuyucu
ESTETİK GÜLÜŞ DİZYANI VE LAMİNALAR

Ön grup dişlerde görülen renk, şekil ve konum bozuklukları günümüzde estetik arayışlarda yeni maddelerin ve formüllerin doğmasına sebep olmuştur. Bu yeni arayışların en sıkça başvurulanı ise Laminat porselenlerdir. Çünkü özellikle genç bireylerde çok fazla diş kesimi ve madde kaybının önüne geçmek için çok iyi bir alternatiftir.

Daha önce direk ve endirekt kompozit uygulamaları yapıldıysa da (halk arasında lazer dolgu, ışınlı dolgu) çeşitli sebeplerden dolayı bunlarda estetik arayış yerini daha estetik ve daha uzun ömürlü olan ürünlere bırakmaya zorlamıştır. Klasik kesimlerde yani dişin çok küçültüldüğü durumlardaysa dişlerin uzun zamanda sorunlar yaratacağı görüşü nedeniyle daha az kesim yapılması istenmiştir.

Bu ve benzer sebeplerden dolayı Laminat Veneer porselenler günümüzde çok yaygın olarak kullanılmakta dır.Ön dişlerin dudak yüzeylerine yapıştırma porselenler olarak halk arasında bilinmektedirler.

Bu tür porselenlerin endikasyonları (Bu tür porselenlerin kullanım alanları)

1.Çeşitli sebeplerden dolayı Kırılmış madde kaybı olan dişler
2.Renk değiştirmiş aşırı harap dolgular.
3.Çapraşık dişler.
4.Lateral Diş eksiklikleri(şekil bozukluğu)
5.Diş arası açıklıklar(diestema)
6.Aşırı fırçalama sonucu aşınmış ve diş dişeti bağlantısında defektli dişler
7.Doğumsal renk değişikliğine sahip dişler

Bu ve benzeri durumlarda estetik olarak maksimum beklenti ve sağlık olarak ta dişlerde minimal hasar beklentisini karşılayacak en önemli alternatif Laminat Veneer olmuştur.

Kısaca bu başlıkları açıklayacak olursak.

Özellikle gençlerde spor yaralanmaları ve aktiviteler sırasında genellikle ön dişlere gelen travmalar sonucunda özellikle ön iki santral dişte ciddi kırıklar oluşmaktadır. Bu travma sonucunda dişlerde çok ciddi madde kayıpları ve dolayısıyla estetik kayıplar yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda klasik yöntem hemen dişlerin kanal tedavisi yapılıp tamamen küçültülerek kronlanmasıdır. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı bu durumda Laminalar alternatif olmaktadır. Daha estetik ve daha az madde kaybı olacağından dişlerin gelecek açısından daha uzun ömürlü olacağı bir gerçektir.

Yine daha önce yapılan büyük ve renk değiştirmiş, ararmış marjinal sızıntılardan dolayı estetik kaybına uğramış dişlerde ise Laminat Veneerler gerçekten iyi bir alternatiftir. Artık hasta sürekli hekimine gidip dolgu yaptırma ve diş hekimi koltuğunda zaman geçirme derdinden kurtulacaktır.

Gelişim döneminde çeşitli sebeplerden dolayı dişlerinde çapraşıklık oluşan ve bunun sonucunda gülüşünü beğenmeyen ve kısa sürede çözüm isteyen hastalar içinde Laminat Veneerler çok iyi bir alternatiftir. Aslında her hekimin isteyeceği gibi interdisipliner bir çalışmayla bu çapraşıklık düzeltilebilir. Fakat hem daha maliyetli ve hem de uzun sürecek olan bu işlemden dolayı genellikle hastalar daha basit ve kısa süren tedavilere yönelmektedirler.

Doğumsal olarak bazı dişlerde özellikle ön iki santral dişin yanındaki Lateral dişlerde çeşitli şekil bozuklukları görülmekte dir. Bu dişlerinde tedavisinde ve estetik görünüm sağlanmasında son derce etkili bir yoldur.

Halk arasında ön iki diş arası açıklığın şans getirdiği söylenir fakat bu her insan için aynı değildir Birçok hasta bu ve diğer dişler arasındaki açıklığın kapatılmasını istemek amacıyla klinikler başvurur. Bu açıklıklar Laminat Veneerlerle çok kısa sürede estetik olarak kapatılır.

Aşırı alışkanlıklar hayatımızda bütün vücudumuzu etkilediği gibi dişlerimiz dede çeşitli aşınmalara ve şekil bozukluklarına yol açar(aşırı asitli içecekler, aşırı fırçalama).işte bu gibi durumlarda da Laminat Veneer ler çözüm olmaktadırlar.

Doğumsal olarak ya da daha sonra çeşitli sebeplerden renk değiştirmiş dişler(Antibiyotikler flourozis vs vs) Laminat Veneer lerle dişin mevcut rengini baskılayarak hastanın seçtiği renge göre yapılabilmektedir.

Sonuç olarak;

Laminat veneerler iyi parlatılmış ve dişe iyi uyulmanmışsa diğer lamina’lara göre( direk kompozit, akrilik veneer, indirek kompozit) üstünlük olarak yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Fakat bu tedavi için önce çok dikkatli bir planlama ve teknik bilgi gerekmektedir. Bu şartlar sağlanırsa hasta memnuniyeti ve teknik aksaklıkların önüne geçilip uzun ömürlü bir tedavi yapılmış olur.

GÜLÜŞ DİZYANI

Laminat porselenler estetik arayış sonucunda ortaya çıkan malzemelerdir.Anahtar kelime ise ESTETİK tir.Estetik günümüzde son derece önemli bir durum haline gelmiştir.Bu sebepten dolayı yakın zamanlarda Kozmetik diş hekimliği bir sektör haline gelecektir.

Gülüş dizaynı bu sebeplerden dolayı doğmuştur. Aslında bir kişiselleştirme anlamına gelen bu kavram günümüzde olmazsa olmazların arasındadır.

Bu işlem nasıl yapılır;

Öncelikle hasta kliniğe başvurduğunda detaylı bir anamnezi alınır. Bilgileri not edilir ve hastanın röntgenleri çekilir. Burada detaylı bir incelemeden geçirilir. Daha sonra hastanın fotoğrafları alınır ve bu fotoğraflar üzerinde hastayla konuşulur. Hastanın istekleri tek tek not edilir. Hatta kamera ile kaydedilir. Daha sonra önce ve sonra fotoğrafları gösterilerek hastanın isteği tam olarak anlaşılır. Daha sonra hastadan model olması sebebiyle ölçüsü alınır.

Bu işlemden sonrası artık hekime kalmıştır. Hekim diş teknisyeniyle berber alınan resimler, videolar ve ölçü modelleri eşliğinde bir alt yapı çalışması yapılır. Bu çalışma hasta ile bir sonraki randevuda paylaşılır.

Bu randevuda hasta model üzerinde yapılandırılmış dişleri görür ve hayalinde canlandırabilir. Model üzerinde yapılandırılmış dişler genellikle mum ile yapılmıştır ve mum kolay işlenebilen bir materyal olduğundan üzerinde çeşitli oynamalarla hastanın istediği maksimum estetik sağlanmış olur.

Bir başka yöntemde kompozit maddelerin diş üzerine direkt olarak işlenmesiyle hastanın yüzünde oluşabilecek estetik şekli görmesidir. Bu yöntemde hasta klinikte çok kısa zamanda estetik gelişimi görebilir ve estetik kazanımın nasıl olacağını canlı olarak görür.

Model hasta ve hekim tarafından beğenildikten sonra ve hekim tamamen yapılacak işlemin sağlık yönünden de zararlı olmayacağına karar verdikten sonra klinikte hastanın hazırlığına başlar. Diş kesimleri ve planlanan tedaviler kombine bir şekilde yürütülür. Her aşamada hastaya gereken bilgiler detaylarıyla verilmelidir.

Laboratuarda yapılan porselenler hasta üzerinde prova yapılır. Bu aşama en önemli aşamadır. Bu esnada tüm detaylar titizlikle incelenir. Hastanın fotoğrafları çekilir ve sonuçta istenilen dizaynın elde edilmesiyle bitirme işlemlerine geçilir. Bitirme işleminde tamamen dikkat gerektiren bir işlemdir. Laboratuar bu işlemi bitirdiğinde hastaya porselenleri simante edilir(yapıştırılır).

Artık bu porslenelerin bakımı ve daha sonraki kontrolleri hasta hekim arasındaki ilişkilerle devam ettirilip uzun ömür garantisi sağlanmalıdır. Oral hijyen eğitimi verilen hasta güvenle sosyal hayatına dönebilir. Psikolojik etkisi yanında sağlıklı bir diş yapısına da kavuşmuş olur.Klinik olarak yapılan her işlem hastaya detaylı anlatılırsa hasta yapılan işin teknik özelliklerini daha iyi kavrayacağı için dişlerinin fırçalamasını ve bakımı aksatmayacaktır.Unutulmamalıdır ki her hasta güzel bir gülümsemeyi hakeder.

DİŞ HEKİMİ
ERKUT AKÇALI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Gülüş Dizaynı ve Laminat Porselen" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Porselen Laminat Kaplamalar Dt.Osman NURSAL
► Diş Beyazlatma ve Gülüş Dizaynı Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Gülüş Tasarımı Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Gülüş Tasarımı Dr.Dt. Emek ERDEM
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Porselen Lamina Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Porselen Laminate Veneerler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Gülüş Dizaynı ve Laminat Porselen' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:12
Top