2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzu Hastaneye Nasıl Hazırlarsınız?
MAKALE #9199 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Haziran 2012 | 5,270 Okuyucu
Hastane çocuklar için korkulu bir rüyadır. Bu durum anne babayı da olumsuz etkiler ve aynı kaygıyı onlarda yoğun olarak hisseder. Bir çocuğu hastane ortamına karşı olan bu hassasiyeti ve kaygılarının birçok nedeni olabilir. Hastane ortamına girmeden önce çocuğu kaygılandıran durumları incelecek olursak;

Çocuk için hastanede var olan koşturma, alışılagelmedik hareket ve bilinmezlik onlarda kaos yaratmaktadır.

Hastanede Çocuğu Korkutan Durumlar Nelerdir?


· Güvenli ortamından uzaklaşma,
· Hastane içindeki koşturma ve panik
· Görebileceği olumsuz örnekler
· Sesler
· Daha önce edinilmiş olumsuz yaşantılar
· Anne babanın kaygısı

Böyle bir ortamda çocuğunuzun sağlığı için hastaneye getirirken çocuğunuzu olumsuz bir durumla karşılaşmaması için, beyaz önlüğe, hastaneye karşı kaygı ve korkusu azaltmak adına, ailelerin hastaneye gelmeden önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.

Çocuğunuzu Hastaneye Getirmeden Önce Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar;

· Hastaneye gelmeden mutlaka 1 gün önce çocuğunuza bilgi vermelisiniz.
Çocuğunuz nereye gideceğini her zaman bilmelidir.
· Çocuğunuza açıklama yaparken, hastanenin sağlığınızı korumak ve sizin iyiliğiniz için olduğunun önemini vurgulamalısınız.
Açıklamanızda, kendinizden de örnekler vererek onu anladığınızı hissettirmeniz onun kaygısını azaltacak ve yalnız olmadığını hissedecektir.
· Hastaneye gelmeden önce doktorculuk oynayınız.

Muayene yapıp, iğne yapabilir ve oyunla hastanedeki süreci anlatmalısınız. Böylelikle çocuğunuz bilmediği bir ortama değil önceden provasını yapıp bildiği bir yaşantıya güvenle adım atar.

· Doktorculuk oynarken doktor ve hasta olarak yaşantıyı denemesine izin verin.
Doktor olup muayenenin nasıl olacağını kendi yönetebilir ve de hasta olup muayene edilmenin ne demek olduğunu oyun ile deneyerek öğrenmelidir.
· Çocuğunuzun hastaneye gelirken tanıdığı bildiği ortamından bir oyuncak ya da kendine ait bir eşya getirmesini mutlaka isteyin.
Orada hem evine geri döneceği için kaygısı azalırken hem de tanıdığı bildiği bir eşyası ile kendini güvende hissedecektir.
· Çocuğunuzu hastaneye getirirken asla kandırmayın. Çocuğunuza doğruyu söylememeniz ilişkiniz için çok önemli bir eksikliktir. Anne baba doğruyu söyleyen olmalı ve aranızdaki güven ilişkinizi sağlıklı bir şekilde devam ettirmelisiniz.
· Çocuğunuz hasta iken onun sağlıklı zamanlarını hatırlamasını sağlayın.
Doktora gittiğinizde onun sağlıklı zamanlarındaki gibi oyun oynaması için ona hepinizin yardımcı olacağından bahsetmelisiniz.
· Çocuğunuzu hastaneye götürürken kaygılanmayın.
Anne baba kaygılı olduğunda çocuğun kaygısı daha fazla olacaktır. Unutulmamalıdır ki siz ne hissederseniz çocuğunuzda aynı duyguları sizinle beraber daha fazla hissedecektir.
· Hastaneye gelmek hayatınızda normal bir rutin olarak görün.
Hastaneye gelirken kaygılanmamanız ve olabildiğince normal bir durum olarak bunu karşılamanız çocuğunuzun sizinle beraber bu durumu normal bir süreç olarak algılamasını sağlayacaktır.

Bütün bu süreçler değerlendirildiğinde çocuğunuzun hastaneye olan kaygı ve korkuları azalacaktır. Hastane acı veren, korkutucu bir mekan olmaktan çıkarak yaşamınızın bir parçası olacaktır.

Çocuğunuzu hastaneye getirmeden önce onun hayatında eksik bir bilgi ve anne babanın yaşadığı kaygı her zaman çocuğunuzun da kaygılanmasın da en büyük etkenlerdendir. Çocuklarımızın hayata karşı güçlü ve cesur bir birey olarak yetiştirmek ise onlara verebileceğimiz en güzel hediyedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzu Hastaneye Nasıl Hazırlarsınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuğunuzu Anaokuluna Yazdırırken Psk.Seval ERYILANCI
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Çocuğunuzu Kendinize Güvenli Bağlayın Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzu Hastaneye Nasıl Hazırlarsınız?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top