2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınız İçin Tatil İpuçları
MAKALE #9259 © Yazan Psk.Nihal UYAR | Yayın Temmuz 2012 | 3,961 Okuyucu
Yoğun, zorlu ve hızlı bir eğitim-öğretim yılının ardından çocukların özlemle bekledikleri “tatil” sonunda geldi. Dersler yok, ödevler yok, sınavlar yok; fakat bu zaman zenginliğinin bizi beslemesi, geliştirmesi için neler yapabiliriz?

Öğrencilerin bekledikleri bu tatili verimli ve sağlıklı bir biçimde geçirmelerini sağlamak, duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için bazı önerilerde bulunuyoruz:

SPORA YÖNLENDİRİN.

“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” Atatürk


Çocuğunuzun kişisel eğilimlerini göz önünde bulundurarak, herhangi bir spora başlaması için onu destekleyin! Sporun fiziksel yararlarının yanı sıra, sorumluluk alma, yaratıcı düşünme ve sosyalleşme üzerine olumlu etkisi olduğunu hatırlayın. Bir grup içinde yer almak, takım çalışmasını, bedenini ve potansiyelini tanımak çocuğunuza iyi gelecektir. Bireysel yapacağı sporlarda da kendi başına başarılı olabileceğini fark edecektir.

BİR HOBİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN.

Okul dönemi boyunca yoğunluk ve zaman sıkıntısı nedeniyle bir uğraşı olmayan çocuklar olduğunu biliyoruz. Bu boşluğu iyi değerlendirin ve çocuğunuzun tercihleri, istekleri ve eğilimleri doğrultusunda sosyal faaliyetlerde bulunması konusunda ona rehberlik edin. Yaz döneminde başlayacağı hobisine okullar açıldıktan sonra da devam etmesi için destekleyin. Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek, ileride iş hayatı açısından da önemli. Zamanı doğru kullanmayı çocuk yaşta öğrenirse hobilerine hayatında her zaman yer verebilir.

EVDE OYUN ALANI YARATIN.

Çocuklar için oyun oynamak kendini ifade etmekle eş anlamlıdır. Oyunun bu denli önemli olduğu yaş grupları için, çocuğunuzun yaşına uygun, onu zihinsel olarak geliştirecek oyunlar edinin. Bu oyunlarla hem evde sıkılmayacak, hem kendini zevkle ifade edecek hem de eğlenceli zaman geçirecektir.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI PEKİŞTİRİN.

Tatiller, kitap okumayı zorunluluktan çok bir keyfe dönüştürmek için iyi zamanlardır. Okuyacağı kitapları çocuğunuzla beraber seçmeniz ve okuduğu kitaplarla ilgili paylaşımda bulunmanız, onu kitap okumak için heveslendirecektir. Bu konuda ebeveynlere de önemli bir görev düşüyor. Çocuklar sizleri modeller. Onlara kitap okumak konusunda ısrarcı olmak yerine siz kendiniz kitap okuyarak örnek olabilirsiniz.

BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRİN.

Eğitim-öğretim dönemleri hem anne baba hem de çocuklar için yoğun ve stresli geçer. Bu nedenle tatil dönemleri birlikte zaman geçirmek için çok iyi bir fırsattır. Bu fırsatı güzel, keyifli organizasyonlar yaparak değerlendirin ve aranızdaki iletişimi güçlendirin.

DERSLERİNDE DESTEK OLUN.

Çok ağır olmayan tatil ödevleri ve hatırlama çalışmaları için çocuğunuzla birlikte bir program hazırlayabilirsiniz. Bu programı hazırlarken; programın ihtiyaca yönelik olmasına ve çocuğun hazırlığına uygun olmasına özen gösterin. Ödev sonrasında kontrol etmeyi unutmayın.

TELEVİZYON, BİLGİSAYAR OYUNLARI ve İNTERNETİ DENETLEYİN.

Tatil boyunca çocukların kişisel ve sosyal gelişimini, iletişim becerilerini engelleyen televizyon, bilgisayar oyunları ve internette geçirdiği zamanı konusunda sınırlayıcı ve denetleyici olun.

Bunlar yerine çocukların, akran gruplarıyla eğlenceli zaman geçirmesini sağlayacak, sosyal etkileşimi ve iletişim becerilerini kuvvetlendirecek etkinliklerde bulunmasını sağlayın. Arkadaşlarla güvenli alanlarda yapılacak aktivitelerin çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumlu yönde etkilediğini hatırlayın.


DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ ve SORUMLULUK BİLİNCİNİ KAZANDIRIN.

Tatiller ailelerin okul dönemi boyunca çeşitli nedenlerle sağlayamadıkları denetimi düzene sokmaları için büyük bir fırsattır.

Çocuklarınızın davranışlarının değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız, sorumluluk bilincinin istediğiniz gibi olmadığına inanıyorsanız ya da daha bilinçli ve doğru bir yaklaşımla çocuklarınızla ilgilenmek istiyorsanız bireysel ve aile seanslarımıza katılabilirsiniz.

Psikolog Nihal UYAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarınız İçin Tatil İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihal UYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihal UYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal UYAR'ın Yazıları
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Mükemmel Cinsellik İçin İpuçları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınız İçin Tatil İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Babalar ve Çocukları Şubat 2015
◊ Çocuklarda Sosyalleşme Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:59
Top