2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



0-6 Ay Çocuğunun Gelişimsel Takibi
MAKALE #9294 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Temmuz 2012 | 11,922 Okuyucu
0-6 Ay Çocuğunun Gelişimsel Takibi

Çocuğunuzu doğumu ile beraber 0-6 ay çocuğunuzun gelişimi, beslenmesi ve anne ile olan ilişkisi için önemli bir dönem olarak bilinir. Bu dönemde çocuğunuzun nöro gelişimsel olarak desteklenmesi ve değerlendirmesi için annelerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Çocuğun gelimsel süreci her zaman bir bütün olarak değerlendirilse de gelişim alanları ile gelişimin her yönü ayrı ayrı incelenmektedir. İnceleyeceğimiz 0-6 aylık dönemde çocuğunuzun gelişimi çok hızlı ilerlemesi ve her ay kazandığı beceriler in gelişmesi nedeniyle 0-6 ayı 0-3 aylık gelişimi ile 3-6 aylık gelişimi olarak ikiye ayırmaktayız.

Çocuğunuzun 0-3 Aylık Gelişimi


0-3 Ayda Çocuğunuzun Kişisel- Sosyal Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

· Bebeğinizin beslenme, uyuma, altını değiştirme günün aynı saatlerinde olmalıdır. Onu tutuş şekliniz her zaman aynı olmalıdır. Bu çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Çocuğunuz ihtiyacına göre süreci değiştirecektir.
· Bebeğinizi emzirirken parfüm, deodorant kullanmayın. Sizin kucağınızdayken sizin sıcaklığınızı ve kokunuzu hissetmelidir. Bu bebeğinizin huzurlu olmasını sağlayacaktır.
· İlk 0-4 öncelikli olmak üzere bebeğiniz her ağladığında yanında olun. Onun güven duygusu ve anne ile olan ilişkisinin sağlıklı olması adına ağladığında yanında olarak onun ihtiyacını karşılamalısınız.
· Bebeğiniz uyanık olduğu zamanlarda onunla sohbet edin, şarkı söyleyin, masal anlatın. Onunla konuşurken onu güldürün. Size gülümsemesi sağlıklı bir sosyal gelişimin göstergesidir.
· Bebeğiniz ile konuşurken göz teması kurun ve yüz yüze konuşun.
· Bebeğinizin elleri ve ayaklarını tanıması önemlidir. Ellerini ve ayaklarını ona göstermeli onun ilgisini çekebilecek çorap ve kurdelelerden yararlanabilirsiniz. Alkış yaptırın ve yüzüne dokundurarak ellerini fark etmesini sağlayın.
· Su oyunları bebeğinizi rahatlatır. Yazın her gün kışları ise gün aşırı su ile oynamalarına izin verilmelidir. Ellerini ayaklarını çırpmalılardır. Bu çocuğunuzun rahatlaması ve sakinleşmesini sağlayacaktır.

0-3 Ayda Çocuğunuzun Zihinsel-Dil Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

· Bebeğinizin yattığı yerde onun ilgileneceği renkli modüllerden faydalanabilirsiniz. Göz hizasında çeşitli hayvan figürleri, renkli oyuncaklar, yumuşak materyalleri yanlarına koyun ve onları tanıması, dokunması için fırsat verin.
· Bebeğinizin yattığı yatağın üst tarafına hareketli oyuncaklar, renkli balonlardan, şekillerden oluşan modüller asabilirsiniz.
· Bebeğiniz uyanıkken kısık sesle dinlendirici, enstrümantal olmasını tercih edeceğiniz müzikler dinlettirin. Bunun için TV ya da Bilgisayarın bebeğinizi yoracağını unutmayın.
· Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek amacıyla onunla konuşun ve onun çıkardığı sesleri gülümseyerek tekrar edin. Onun agu-aa-gu gibi dil öncesi sesleri çıkardığında müdahale etmeyin ve konuşmasını destekleyin.

0-3 Ayda Çocuğunuzun Hareket Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

· Bebeğinizin hareket gelişimini desteklemek amacıyla ona masaj yapın. Aranızdaki iletişimi güçlendirmek ve rahat ve huzurlu bir uykuya geçiş için yatmadan önce hafif bebek masajından yararlanabilirsiniz. Masaj sırasında onunla sakince sohbet edebilir, müzik ile dinlendirebilirsiniz.
· Bebeğinizin ellerine ve ayaklarına dokunarak hafif dairesel hareketlerle gün içerisinde el ve ayak masajı yapabilirsiniz.
· Bebeğinizi kısa sürelerle de olsa yüzükoyun yatırın ve başını kaldırmasını gözlemleyin. Yüzükoyun yatarken karşısına geçip onunla oyun oynayın.

0-3 Aylık Bebeğin Gelişimsel Takip Çizelgesi
o Yüze bakar
o Karşısındaki yüzü konuşunca fark eder ve güler.
o Yatarken gözleri ile bazen de başı ile objeleri izler.
o Agulama esleri çıkarır.
o Zil ya da çıngırak gibi seslere tepki verir.
o Kol ve bacaklarını eşit derecede hareket ettirir.
o Yüzükoyun yatarken yerden başını kaldırır.
*Bebeğiniz yukarıdaki davranışlardan en az birini yapmıyorsa doktora başvurun.

Çocuğunuzun 3-6 Aylık Gelişimi

3-6 Ayda Çocuğunuzun Kişisel- Sosyal Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
· Bebeğiniz ellerini tanıması ve izlemesi önemlidir. Ellerini fark etmesi için bileklerine renkli, ses çıkaran, parlayan, yumuşak bileklikler takabilir ellerini fark etmesini ve tanımasını sağlayabilirsiniz.
· Bebeğiniz 5. Aydan sonra ellerini ve eline aldığı nesneleri ağzına götürmeye başlar. Ağız yoluyla etrafındaki nesneleri tanımaya ve anlamaya çalışır.
· Bu dönemde bebeğinizin çevresini keşfetmesine imkan sağlamak adına çevresinde bulundurduğunuz nesneleri dezenfekte ederek ona zarar verecek olan eşyalarınızı ortadan kaldırın.
· 5. Aydan sonra bebeğinizin ellerini ağzına götürmesi için bisküvi, ekmek kabuğu gibi yiyecekler eline verebilirsiniz.
· Bebeğiniz ile sık sık dokunsal iletişime geçin. Onun bedenine dokunun, saçlarını okşayın, kendi bedenine dokunması için onu yönlendirin.
· Bu yaş döneminde aynalar önem kazanır. Bebeğiniz ile aynanın karşısında geçip onunla sohbet edebilirsiniz. Jest ve mimiklerinizi sıklıkla kullanarak bebeğinizle iletişime geçin.
· Bebeğinizin kendini görebileceği aynalı oyuncaklardan yararlanabilirsiniz.
· Bebeğinizin keşfedeceği renkli, ışıklı, sesli ve yumuşak oyuncaklardan yararlanarak birçok farklı uyaranlarla dünyasını zenginleştirmelisiniz.
· Bebeğinizi dışarı çıkarırken yüzünü dışa dönük olarak tutun. Çevresini daha iyi görebilmesine destek olun.
3-6 Ayda Çocuğunuzun Zihinsel-Dil Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
· Bebeğinizin önüne renkli, ilgisini çekebilecek ve ona zarar vermeyecek renkli, sesli ve yumuşak oyuncaklar koyun. Bu dönemde kumaş kitaplardan yararlanabilirsiniz.
· Bebeğinize nesne isimlerini söyleyin. Çevresine koyduğunuz oyuncakları ve nesne resimlerini isimlendirin.
· Bebeğiniz ile konuşun. Yemek yedirirken, uyuturken, oyun oynarken hatta siz bir iş ile meşgulken onunla sohbet edin ve süreci, yaptıklarınızı basit bir dille ona anlatın.
· Bebeğiniz ile karşılıklı oturarak şarkı söyleyebilir onun alkış yapmasında yardımcı olabilirsiniz.
· Evdeki onun için tehlikeli olmayan eşyaları tanıması için ona fırsat verin.

3-6 Ayda Çocuğunuzun Hareket Gelişimini Desteklemek için Anne-Babanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
· Bebeğinizi bu dönemde önce destekle oturtunuz. Ardından desteksiz oturması için fırsat vermelisiniz. Bebeğiniz kucağınızda otururken oturtma denemeleri yapabilirsiniz.
· Gün içerisinde bebeğinizi sizin de yanınızda olduğunuz zamanlarda yüzükoyun yatırın. Elleri ve dirsekleri üzerinde doğrulduğunu gözlemleyin. Bu motor gelişimi için önemlidir.
· Bebeğinizi sırt üstü yatarken el bileklerinden sıkıca kavrayarak kaldırmaya çalışın. Başını toplayarak kaldırılması için onunla konuşarak dikkatini çekmeye çalışın.
· Etkinlik minderi oluşturun ve üzerine ilgi çekici materyaller koyarak onlara uzanmasını ve almasını sağlayın.

3-6 Aylık Bebeğin Gelişimsel Takip Çizelgesi
· Eline dokunulunca bir nesneyi tutar.
· Kuru üzüm gibi küçük nesnelere bakar.
· Otururken önündeki oyuncağa uzanır ve alır.
· Sırt üstü yatarken nesneleri başını çevirerek izler.
· Ellerini seyreder.
· Sesli güler.
· Arkasından bir ses çıkarılınca dönüp bakar.
· Arkasından adıyla seslenince dönüp bakar.
· Yüzükoyun yatarken kollarından destek alarak başını kaldırır.
· Otururken başını dik tutar.
*Bebeğiniz yukarıdaki davranışlardan en az birini yapmıyorsa doktora başvurun.
Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki bir bebek dünyaya geldiği andan itibaren tüm hayatını önce anne sonra babası kaplar. Siz çocuğunuzun hayatını ne kadar çeşitlendirir ve renklendirirseniz gelişimine de o kadar katkıda bulunursunuz. Sağlıklı ebeveynlerle sağlıklı nesillere…


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"0-6 Ay Çocuğunun Gelişimsel Takibi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► 6-12 Yaş Çocuğunun Gelişimsel Özellikleri Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında '0-6 Ay Çocuğunun Gelişimsel Takibi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:08
Top