2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tam Gün Yasası ve Özel Muayenehaneler Hakkında Psikolog Görüşü
MAKALE #9304 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Temmuz 2012 | 5,273 Okuyucu
PSİKOLOG GÖRÜŞÜ: TAM GÜN YASASI VE ÖZEL MUAYENEHANELER HAKKINDA

Bazıları yasak sözcüğüne anadan doğma karşı. Onlara göre yasak olmamalı. Hele de şu zamanda! Peki trafik ışığında kırmızıda durmak, hırsızı hapse atmak da mı yasak olmamalı diye sorduğunuzda vermek durumunda kalacakları cevap bu, “Şu devirde yasak olmamalı” zihniyetinin mantık kurgusundaki perişan hali orta yere sermeye ziyadesiyle yeter.

Hayır, elbette ki yasak olmalı. Ve bu yasak uygulamalarını da hepimizin bir arada ve huzur içinde yaşamasını sağlıklı olarak tesis etmek en temel görevi olan devlet yapmalı! Bu durumda yaklaşımlarımızın, “Devlet yasakçı olmamalı” dan, “Devlet mantıklı, toplum yaşamını destekleyen yasaklar koymalı” şeklinde evrilmesi gerekiyor. Aksi bir durum durduk yere devlet mekanizmasını tartışmaya açıyor, köşesinde yatan, amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olan bir kısım sinsi şer odaklarının eline koz veriyor.

"Özel Muayenehanecilik Tartışmaları"

Sözgelimi muayenehane yasağı bu tarz bir yasak. Çünkü hastane sayılarının hızla arttığı, hekim alternatiflerinin (ithal hekimler de dahil) bu denli yaygınlaştığı, dolayısı ile de hekimlerin devlet hastanesinde hastalarına kart verip, “Önce muayenehaneme gel” dese bile artık insanların o hekime eskisi kadar mecbur olmadıkları, bunu hekimlerin de hastaların da çok iyi bildikleri bir devirde bulunuyoruz.

Hem hastasına ilgi göstermeyecek, bu göstermediği özel ilgi için önce muayenehaneye çağıracak birkaç hekim için komple bir yasağa gitmek de neden! Hasta hakları yok mu, sokarsınız devreye, kesersiniz hekimin o ay ki gelirinin bir bölümünü! Kaldı ki hasta hakları farkındalığının ziyadesiyle arttığı ve hekime şiddetin yaygınlaştığı bir çağda kaç hekim bu işe eski cesur gözü karalıklarıyla tevessül edebilir ki!

Hele hele de halkta artan duyarlılık ve oluşan yüksek farkındalık, hızla çoğalan hekim ve çeşitlenen hastane sayısı, gayet güzel işleyen hasta hakları birimleri, kurum idaresi, fahiş ek ödemeler, alo … numaralı ücretsiz ihbar hatları, gizli veya açık kamera sistemleri gibi teknolojik imkanların oluşturduğu caydırıcılık vs. varken üstelik!

"Köprünün altından çok sular aktı"

Köprünün altından çok suların aktığı böylesi bir süreç sonunda bir; hangi hekim, daha da doğrusu kaç hekim hastasını önce muayenehanesine çağırmaya, aksi halde hastasına gerekli ilgiyi göstermemeye teşebbüs edebilir ki!

İkincisi ve daha da önemlisi; kaç hekim özel hastaneciliğin hızla yaygınlaştığı, hekim sayısının son sürat çoğaldığı bir dünyada özel muayenehane açmaya teşebbüs edebilir ki! Hele kamu hastanesinin kendisine yarattığı hazır hasta potansiyelini riske atıp, kelle başına puan alma avantajını ayağıyla teperek!

Üç; velev ki bu parametreleri yanlış okuyup özel yer açan birkaç hekim çıksa bile kaç kişi önce muayenehanede üstüne para vererek bir kamudan hizmet satın almaya çalışır ki!

"Herkes üç aşağı beş yukarı aynı düşünür"

Bir hekim beni hastanede üç – beş dakika muayene edecek diye kalkıp önce muayenehanesine gideceğim, orada şuan ki viziteye göre en az 100 küsur lira para vereceğim. Niye, hastalığımın adını koyacak ve ilacını verecek diye.. O parayı bir apartman katında çalışan, en fazla masası ile sandalyesi bulunan bir hekime vereceğime daha kapsamalı bir özel hastaneye fark ücreti olarak verir, tahliller de dahil daha nitelikli ve bütüncül bir hizmet alırım.

"Hekimin muayenehanede ekstra ücret alması kötü de özel hastanelerin alması iyi mi"

Eskiden fark ücretini hekim alırdı. İyi de şimdi özel hastaneler alıyor bu ücreti! Ama hekimin zaten maaşı var deniyor, biliyorum. Ama özel hastanelerin de devlet tarafından belirlenmiş tarifeleri var.

Adı bıçak parası olunca kötü de fark ücreti olunca neden iyi! İkisinde de bu ücreti ödeyen halkımız değil mi! Önce muayenehaneme gel demek ile fark ücretimiz şu kadar demek vatandaşın cebi açısından aynı şey değil mi!

Vatandaşın hekime önce muayenehanesine giderek direkt ödeme yapması adil değil de vergi verdiği, üstüne bir de sağlık primi ödediği halde ayrıca fark ilavesi vermesi, artan sağlık giderleri neticesinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalması haksızlık değil mi!

"Bir hasta koca hastaneyi bırakıp da bir apartman katına neden gider"

Cihazı yok, laboratuarı yok, yardımcı sağlık personeli yok, sadece bir masa ile üç beş sandalye, tabi ki bir de hekim var. O halde bir hasta neden koca koca hastaneleri ve oradaki tüm imkanları bırakır da çıplak bir özel muayenehaneye gider?

İlgi, yani adam gibi bir muamele görmek için. Niye? Çünkü insan sadece doku ve organ yığını bir organizma değildir; o aynı zamanda psikolojik bir varlıktır da ondan. O sebeple sadece ne hizmeti alındığı değil; bu hizmetin nasıl alındığı da önemlidir. Hem tedavinin sonucu açısından, hem de insan canlısı için!

Hastanelerde hekim sayısı arttığı halde hasta başına düşen ilgi ve alaka miktarı hala bir türlü “anlamlı düzeyde” artmamışsa,

Bir hastanede herhangi bir branşta sekiz - on hekim bulunduğu halde hala ikisi, üçü ancak poliklinik yapıyorsa,

Dediğim gibi, her şeyden önemlisi insanoğlu aynı zamanda psikolojik bir varlık ise,

Haliyle hastalığı hakkında detaylı bilgi almak, ikna olmak, yani insan yerine konulmak en tabii hakları ise,

“Bir teşhis ile iki kalem ilaç için bu kadar vergi, prim vs. veriyorsam tedavi sonucumu en az ilaçlar kadar belirleyen bu psikolojik faktörler için üç - beş kuruş daha veririm arkadaş. Hiç olmazsa kafam rahat olur. Kafa sağlam olmayınca vücut da olmaz” diyen kişilere bu yol neden kapatılır!

Dediğim gibi, bu işin tek sakıncalı yanı olan, “Önce muayenehaneme gelmezsen bakmam” dayatması için devlet erkinin elinde her türlü yasal yollara başvurma gücü ve imkanı bulunurken üstelik!

"Sonuç"

Sorun muayenehanecilik adı altında alınan fark ücretinin adil olmaması meselesi ise bunu zaten özel hastaneler de alıyor. Üstüne direkti - dolaylıydı diye bir yığın vergiler, yetmez üstüne ayrıca sağlık primleri falan ödediğimiz halde veriyoruz bu ekstranın ekstrası rakamı!

Yok bunu bir devlet hastanesi çatısı altında almak ise sorun, devlet gücünü kullanmalı, bu yanlışa tevessül eden hekime artık eskisi gibi muhtaç olmadığını, çünkü bir çok alternatifinin bulunduğunu bilmeli, ona göre yaptırımlara gitmeli (idi)!

"En önemli sonuç"

Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz geridekileri de yanlış iliklemek zorunda kalırsınız.

Bu durumda en önemlisi de şu:

Sağlık işi bu kadar ticari bir sektör alanı ve para meselesi haline getirilmemeliydi. Millet hasta olunca bir hastaneye gitmeli, tedavisini de orada tıkır tıkır almalıydı. Bunun için ise ödediği vergiler fazlasıyla kafi gelmeliydi.

Dediğim gibi, bir hizmet kurumunda halka hizmet konusunda sorun çıkaran bir hekime de devlet yasal gücünü, otorite gücünü kullanmalıydı.

Mezun olan hekimlere iki yıl zorunlu hizmet getirirken ağırlığını nasıl koyduysa aynen öyle!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tam Gün Yasası ve Özel Muayenehaneler Hakkında Psikolog Görüşü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Özel Muayenehaneler Kapanmalı Mı Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tam Gün Yasası ve Özel Muayenehaneler Hakkında Psikolog Görüşü' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top