2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Duygusal Gelişim
MAKALE #9312 © Yazan Uzm.Psk.Gülgün KURTAY | Yayın Temmuz 2012 | 8,773 Okuyucu
ÇOCUKLARDA DUYGUSAL GELİŞİM

Duygu,
kısaca, belirli nesne, olay yada kişilerin bireyin iç dünyasında uyandırdığı izlenimler olarak tanımlanır. İnsan, hayatı boyunca çevreden gelen uyarıcıların etkisiyle çeşitli duyguları yaşar. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Çocukların fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması ya da karşılanmaması onlarda bazı duyguların oluşmasına neden olur.

Bebeklerin ve çocukların duygusal gelişimi nispeten daha yeni bir çalışma alanıdır ve özellikle son yıllarda daha önemli bulunmaya başlanmıştır. Araştırmacılar bu alana pek çok teorik bakış açısından yararlanarak yaklaşmışlardır. (örn, sosyal gelişim kuramı, diferansiyel duygu kuramı vb.) Tüm bu yaklaşımlar bebeğin ve çocuğun duygusal gelişiminin nasıl oluştuğunu, öğrenildiğini mi yoksa biyolojik olarak mı belirlendiğini, bebeklerin ve çocukların duygusal tepkileri üzerinde kontrol sahibi olup olmadıklarını araştırmaktadırlar.

Duyguların gelişimi hakkında kuramlar geliştirebilmek için araştırmacılar, yüz ifadeleri ve toplum içindeki davranışlar gibi duyguların gözlenebilir niteliklerini incelemişlerdir. Ancak yüz ifadeleri gibi gözlenebilen birtakım niteliklerden yola çıkarak varsaydığımız duygunun, gerçekte bebek tarafından yaşanıp yaşanmadığı da şüphelidir, bu durum, yetişkinin yorumu olabileceği gibi yetişkinin kendi duygusal ifadelerini çocuğa yansıtmasıyla ortaya çıkmış bir durum da olabilir.

Bebek altı ila on haftalıkken ‘sosyal gülümseme’, yetişkinlerle etkileşime bağlı olarak, haz göstergesi şeklinde ortaya çıkar. Duyguların gelişimi bebeklikle birlikte başlamaktadır. Araştırmalar, annelerin bebekleriyle etkileşime geçtiklerinde abartılı ve yavaş bir biçimde duygusal ifadeler sergilediklerini ve bu davranış biçiminin bebeklerin ilgisini çektiğini ortaya koymuştur. Bu süreçte ortaya çıkan bir diğer aşama ise ‘sosyal referans alma’ dır. Sosyal referans; bebeğin kendi tepkilerini belirlemek için kendisine bakan kişinin yüz ifadelerini kullanması anlamına gelmektedir . Diğer bir deyişle, bebek başkalarının duygularını tanımaya başlar ve öğrendiği bu bilgileri yeni durumlara karşı tepki olarak kullanır. Bebekler dünyayı keşfederlerken bir durumun güvenli, uygun olup olmadığına karar verebilmek için annelerinin veya bakıcılarının tepkilerini referans alır. Bradwhaw tarafından yapılan oyun odası gözlemlerinde (1986) gözlemci, çocuklar belli bir oyuncağa dokunacakken öfkeli bir tepki vermiştir. Bu tepkiden sonra çocukların oyunlarına devam etseler de o oyuncaktan uzak durdukları gözlenmiştir.

İkinci yıllarında bebeklerde utanç ve gurur duygularının ortaya çıktığı görülmektedir. Her ne kadar utancın veya gururun nedeni öğrenme olsa da, farklı kültürler farklı eylemler karşısında utanma veya gururun oluşmasına sebep olur . Yaşamlarının ilk iki yılında çocuklar duygusal durumlar ile davranışlar arasında, kendi bilgi işleme kapasitelerini kullanarak, bağlantılar kurarlar. Ancak hala sözel ifadeler ve duygusal denetimler arasındaki bağlantıyı kuramamışlardır. Önlerindeki birkaç yıl içinde duyguların kavrayışı konusunda gelişeceklerdir.

Üç yaş civarında çocuklarda, duygusal durumlara yönelik artan bir ilgi gözlenebilir. Örneğin üç yaşında bir çocuğun sorduğu soruların neredeyse %30 u diğer kişilerin duygu ve niyetlerine ilişkindir. Bu yaşlarda onlardan ‘Neden güldün? Niye şaşırdın ki?’ gibi sorular duymaya başlayabiliriz.

Empati, bir duruma verilebilecek karmaşık bir duygusal tepkidir. Empatinin gelişebilmesi için çocuğun diğerlerinin duygusal ipuçlarını okumaya başlaması, kendisinin ve karşısındakinin ayrımını yapabilmesi ve kendini karşısındakinin yerine koyarak onun bakış açısını anlaması gerekir. Çocuklarda empatinin ilk belirtileri, kendi gözledikleri veya deneyimledikleri yöntemleri kullanarak başkasının üzüntüsünü/stresini hafifletmeye çalışmalarıdır. Çocuklar, eğer anneleri sıkıntılı ise, tıpkı kendilerine yapıldığı gibi rahatlatıcı ses tonu kullanır ve onlarla yakın fiziksel temas kurarlar. Çocukların duygusal davranışlarını düzenleme çabası bu dönem boyunca devam eder. Ebeveynler okul öncesi dönemde onlara olumsuz duygularla başa çıkmada hem model olarak hem de öğreterek yardımcı olurlar.

Dört-beş yaş civarında çocuklar artık karşılarındakilerin duygusal durumlarını daha iyi anlamaya başlarlar. Tecrübeleri sonucunda başkalarının duygusal durumlarına ilişkin neden sonuç ilişkisi kurabilmeye başlarlar. Örneğin, bu aşamadaki bir çocuğa ‘Arkadaşın neden üzgün?’ diye sorulduğunda, ‘Çünkü öğretmen onun oyuncağını aldı.’ şeklinde bir cevap verebilir. Ayrıca bu yaşlarda, çocuklar tahmin yürütmeye de başlarlar, örneğin mutlu bir çocuk oyuncaklarını paylaşmaya daha istekli olacaktır gibi… Yine bu yaş grubu çocukların duygusal bir olayın etkisini azaltmak için bilişsel-davranışçı başa çıkma stratejilerinden yararlanabildiği bilinmektedir. Örneğin, bisikleti çalınan bir çocuk, ‘Sadece bir bisiklet, en azından yaralanmadım.’ Diyebilir.

Harris, Olthof, Terwogt ve Hardman (1987) yaşları 5 ile 14 arasında değişen çocuklardan duyguların oluştuğu prototip bir durum tanımlamalarını istemiştir. En küçüklerin bile sevinç, üzüntü, öfke ve korku ortaya çıkaran bir durum tanımlayabildikleri bulunmuştur.
Büyümeye başladıkça çocuklar, duygusal durumların erken yıllarda hayal ettikleri kadar basit olmadığını anlamaya başlarlar. Aynı anda birden fazla duygunun yaşanabileceğini fark ederler. Harter ve Nancy Whitsell (1996) yedi yaşında bir çocuğun bir kişinin aynı anda iki farklı duygu hissedebileceğini anlayabileceğini belirtmişlerdir. Fakat on yaşına kadar ‘karmaşık duyguların’ , aynı anda birbirine zıt gibi görünen iki farklı duygunun, birlikte yaşanabileceğinin pek farkında olmazlar, okul takımına seçildiği için mutlu olmak fakat bunun getireceği sorumluluk hakkında endişeli olmak gibi.

Empatinin görülme sıklığı da on yaşlarından itibaren artmaya başlar. Duygular hakkında düzenli olarak konuşmaların yapıldığı ailelerden gelen çocukların, bu konulardan kaçınan ailelerden gelenlere göre empati yeteneklerinin daha gelişmiş olduğu söylenebilir. Bu nedenle yalnızca çocuğunuzun duygularına odaklanmayın, ona kendi duygularınızdan bahsederek örnek olun. Mesela, ‘Bugün iş yerinde bir müşterim çok kaba davrandı ve onun bu davranışı beni kızdırdı.’ gibi kendi duygularınızı yansıtan cümleler kurmanız, onun empati yeteneğini de artıracaktır.

Anne/baba ve onların davranışları çocuğun duygusal yaşantısında derin ve kalıcı etkiler yaratır. Çocuklarının duygularını önemsemeyen ve duygusal gereksinimlerine uygun bir biçimde karşılık vermeyen anne ve babalar, onların duygusal zekâlarının yanı sıra bilişsel gelişimlerine de engel olurlar.

Çocuklara özel zaman ayırmak, sevildiklerini ve önemsendiklerini belirtmek, onlarla iyi ilişkiler içinde bulunmak, kendilerinin öz güvenlerini geliştirecek ve başkalarıyla da olumlu ilişkiler kurmalarında etkili olacaktır. Aile içinde duygusal gereksinimlerine karşılık verilen,duyguları eleştirilmeden dikkate alınan, görüşleri dinlenen ve anlaşılan çocuklar, anne babalarına güven duyacak, sıkıntıları olduğunda da paylaşarak gerekli yardımı alabileceklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Duygusal Gelişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülgün KURTAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülgün KURTAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülgün KURTAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülgün KURTAY
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülgün KURTAY'ın Makaleleri
► 0-4 Yaş Döneminde Duygusal Gelişim Psk.Gülşah DURSUN
► Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Çocuklarda Ahlaki Gelişim Psk.Hazan ŞAHNAOĞLU
► Çocuklarda Cinsel Gelişim Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Duygusal Gelişim' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:39
Top