2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Enerji Arttıran Beslenme Tarzı
MAKALE #9325 © Yazan Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM | Yayın Temmuz 2012 | 4,047 Okuyucu
Şu an Yaz ayının ortasındayız ve havalar maalesef çok sıcak geçiyor.. Sizde birçok kişi gibi bu sıcak dönemi yorgunluğunu yaşayanlardan olabilirsiniz. Kış aylarında soğuk havanın etkisi ile kendinimizi bitkin, enerjisiz ve yorgun hissedebiliyoruz, bu durumun benzeri yaz aylarında da geçerli. Bunun tabiki birçok sebebi olabilir fakat beslenme tarzında yapacağınız ufak değişiklikler ile enerji seviyenizi arttırabilir, yaz aylarını daha canlı ve zinde geçirebilirsiniz.

Daha canlı olabilmek için öncelikle vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamamız gerekiyor yani besin tüketmemiz lazım. Fakat bu enerjinin basit karbonhidratlardan (şeker, beyaz ekmek, makarna…) ve kafeinli gazlı içeceklerden gelmesi gerekmiyor. Bu gıdaların enerji verdiği doğrudur fakat bu kısa süreli ve ardından ani çöküş yaşatacak bir enerji olur. Özellikle şekerli besinler kan glikoz (şekeri) seviyemizde ani değişimlere sebep olacağından sizi aç ve yorgun hissetirecektir. Enerji dolu olmak bu seviyeyi dengede tutabilmekte yatıyor.


Enerji dolu olmanız gereken zamanlarda küçük ama sık öğünler tüketmeniz, özellikle ara öğünleri atlamamanız gerekmektedir. Ara öğünler için birkaç örnek vermek gerekirse kepekli galeta ile peynir veya bir dilim tahıllı ekmeğe fıstık ezmesi sürülebilir veya bir tane havucu herhangi bir yoğurtlu mezeye bandırarak tüketilebilirsiniz.


En etkili canlandırıcı atıştırmalıklardan bir taneside meyve ile yoğurdu karıştırıp tüketmek olacaktır, sizi uzun süre tok ve enerjik kılacağına hiç şüphe yok. Eğer kalori kısıtlamanız söz konusu değilse gönül rahatlığı ile taze bir ev limonatası içebilirsiniz.


Gün boyu sürecek bir enerjik hal için unutulmaması gereken diğer iki unsur ise uyku ve su. Günlük 7-8 saat uyuduğunuzdan ve sürekli sıvı (özellikli su) tükettiğinizden emin olun yoksa yediğiniz besininlerin etkisini göremeyebilirsiniz. Buna ek olarak düzenli egzersiz yapmak da enerji seviyenizi daha üst seviyelere çıkaracağını bilmenizde fayda var.


Enerjimizi arttıran, birkaç besini sıralamak gerekirse; Tatlı kırmızıbiber, lahana, biberiye, fesleğen, dereotu, kırmızı şarap, yumurta, yulaf kepeği, soya fasulyesi, bezelye, marul, karides, badem, muz, kuru incir, hurma, böğürtlen, ahududu, kuşkonmaz, greyfurt suyu, ton balığı, yoğurt, susam, mercimek ve mantardır.


Şimdi ise bu besinlerden 4 özel besin seçerek bunları daha detaylı bir şekilde sıralayacağım;


Badem:


Küçük bir avuç Badem, yüksek protein ve besin değeri sayesinde size uzun süreli enerji sağlayacaktır. İçerisindeki mineral, lif ve sağlıklı yağlar sayesinde tok tutmasının yanında besleyicidir de.



Lahana:


Kalsiyum, C, B6 ve K vitamini dolu olan lahana, hem çok besleyici olup hemde kalori değeri az olması onu daha sık tüketmemiz için iyi bir sepeb olmaktadır. Küçük bir kap lahana yaklaşık 34 kaloridir.


Yumurta:


Hızlı ve kolayca hazırlanabilen bu besin küçük olmasına rağmen vücudumuza etkisi büyüktür. En besleyici besinlerden biri olan yumurta en tok tutanlardan da bir tanesidir. Öğünlerde veya ara öğünlerde tüketildiğinde daha enerjik olduğunuzu fark edeceksiniz.


Karides:


Doyurucu ve bir o kadar da enerji verici olan Karides B vitaminlerinden zengin bir besindir. Bunun yanında protein içeriği fazladır ve neredeyse hiç yağ ve karbonhidrat içermez. Bu sebeple karides gün içerisinde kendini uyuşuk hissetmek istemeyen ve aynı zamanda düşük kalorili bir tercihleri arayanların listesinde baş sırada gelmeli. Peki nasıl tüketeceğim; karidesi salata, çorba veya sandviç içerisinde veya ana yemek olarak tüketebilirsiniz.



18.07.12


Orçun KÜRÜM

Uzman Diyetisyen
Exercise & Nutrition Science, M.Sc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Enerji Arttıran Beslenme Tarzı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orçun KÜRÜM Fotoğraf
Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün Makaleleri
► Anne Sütünü Arttıran Besinler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Cinsel Gücü Arttıran Besinler Dyt.Neslihan AKTEPE
► Ramazanda Enerji Dengesi Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Enerji Arttıran Beslenme Tarzı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:33
Top