2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan’da Doğru Beslenmek İçin 10 Öneri
MAKALE #9329 © Yazan Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM | Yayın Temmuz 2012 | 4,045 Okuyucu
Ramazan’da doğru beslenmek için 10 önemli öneri:

Çok sıcak geçecek olan bu seneki Ramazan dönemi beslenme ayrı bir önem taşımaktadır. Hem dini gerekliliklerimizi yerine getirip hem de sağlıklı olmak aslında mümkün. Dikkat etmemiz gerekenleri aşağıda kısaca anlatmaya çalıştım. Tabiiki bu yazdığım 10 maddenin her konuyu kapsaması mümkün değil fakat birçoğumuza doğru yolu göstereceği ve daha verimli bir Ramazan dönemi geçirteceği kesin.


1) Sahuru kahvaltı gibi düşünün ve o şekilde bir beslenme şekli düşünün.


2) Özellikle Sahur‘da bol su içmek çok önemli. 17 saat civarında sürecek olan uzun ve sıcak bir gün sizi beklediğini unutmayın. En az yarım litre su içmeye özen gösterin ve bir miktar sulu meyve tüketin ki sıvı ihtiyacınızı desteklerken enerji ve vitamin ihtiyacınızı da karşılamış olun.


3) Sahur sofranızda süt, peynir, esmer ekmek ve gün aşırı da yumurta bulundurmanız, uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Ama unutmayın ki ne kadar yerseniz yiyin 6 saat içerisinde mideniz boşalacaktır, o nedenle aşırı yemekten kaçının.


4) Sahur’da şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durmanız, buna ek olarak Sahuru şekersiz çay ile sonlandırmanız susama hissinizi azaltacaktır.


5) Oruç saatlerinde olabildiğince terlemekten ve aşırı efor sarf etmekten kaçının. Enerjiniz ve sıvı miktarınızı iyi değerlendirmelisiniz.


6) İftar vakti gelince, Orucu açmak için en güzel yol ve klasikleşmiş olan su ve hurma ikilisini tercih edin. Tavsiyem 1-2 bardaktan fazla su ve 1-2 tane hurma yedikten sonra bir kase çorba içiniz ve 10-15 dk ara vermenizdir.


7) Ana öğünde ise, sebze ağırlıklı hafif yemekler tüketmeniz daha sağlıklı ve sindirim güçlüğü çekmeden bir ramazan geçirmenizi sağlayacaktır. Ağır yemekler tüketilecekse de miktarı az tutulmalı.


8) Orucu açtıktan sonra bir süre beklenmesi ve sonrasında az miktarda fakat besin değeri yüksek gıdalar tüketilmesi sonradan oluşacak reflü, tansiyon, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarından koruyu olacaktır.


9) Genel olarak aşırı tuzlu, fazla şekerli ve kızartmalardan uzak durulmalı.


10) Enerji ihtiyacının karşılanabileceği saat kısıtlı olduğundan (yaklaşık 7 saat) öğünlerin 3’e bölünmesini tavsiye ediyorum. Sahur ve İftarı ana öğünümüz olarak düşünürsek İftar sonrası da bir ara öğün yapmamız (meyve veya sütlü tatlı tüketerek) yerinde olacaktır.


Oruç tutmak kimler için sakıncalı


Bu konuyu ciddiye alması gereken en önemli kişiler hamile ve emziklilerdir. Uzun süre aç kalmak bu gibi özel dönemlerde hem kendilerinin hem de çocuklarının sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir.


Kronik hastalıkları olan veya düzenli ilaç kullanması gerekli kişilerinde oruç tutması tehlikeli bir durum arz etmektedir. Her ne kadar sağlıklı bir görünümleri olsa da özellikle kalp hastaları, şeker hastaları ve tansiyon hastaları bu gruba girmektedirler.


Çocuklardaki durumu ise yine gebeler gibi düşünebiliriz. Sağlık uzmanları tarafından büyüme dönemindeki 14-15 yaş ve altı çocukların oruç tutmaları tavsiye edilmemektedir. Bu dönemlerdeki çocukların karbonhidrat ve protein gereksinimi yüksek olmakta ve gelişimlerini tamamlayabilmeleri için aç ve susuz kalmamaları gerekmektedir.


Ramazan’da Egzersiz


Bizi aşırı terletecek egzersizler yapmak zaten susuz kalmış vücudumuzu olumsuz yönde etkileyecektir. O nedenle oruçluyken yapacağımız egzersizler bizi zorlayacak ve tüketecek türden olmamalı. Yapabileceğimiz en doğru egzersizler hafif tempolu yürüyüş ve pilates olacaktır. Böylelikle gün içindeki hareketliliğimizi arttırmış olurken, kaslarımızın da aktif kalmasını sağlayacağız.


19.07.12


Orçun KÜRÜM

Uzman Diyetisyen
Exercise & Nutrition Science, M.Sc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan’da Doğru Beslenmek İçin 10 Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orçun KÜRÜM Fotoğraf
Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Orçun KÜRÜM'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan’da Doğru Beslenmek İçin 10 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:26
Top