2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çölyak ve Beslenme: Glutensiz Bir Yaşam
MAKALE #9333 © Yazan Dyt.Büşra TOTAN | Yayın Temmuz 2012 | 8,009 Okuyucu
GLUTENSİZ BİR YAŞAM İÇİN YAPILMASI GEREKEN 10 ADIM

1. Glutensiz bir diyet zaman zaman sinir bozucu olabilir. Fakat gıda endüstrisindeki gelişmeler sayesinde artık gluten içermeyen pek çok alternatif besine ulaşmanız mümkün.
2. Çölyak buğday alerjisi değildir! Buğday alerjisi ve çölyak kişide diyare, kramp ve ağrı gibi benzer bulgular verir. Fakat çölyak hastalığında ince bağırsaklarınız hasar görür. Bu yüzden çölyak hastalığında buğday ve pek çok gluten içeren gıda yasaklıdır. Buğday içermiyor ibaresi olan gıdalarda da gluten olabilir, dikkat edilmelidir.
3. Bira, çikolatalar, bazı kahve ve çaylar, sosis, salam ve sucuklar, işlenmiş et ürünleri, soslar ve bazı ilaçlarında gluten içerebileceğini unutmayınız. İçeriğini bilmediğiniz hiçbir besini tüketmeyiniz.
4. Piyasadaki ürünler günden güne değişmektedir. Alışveriş sırasında mutlaka yanınızda diyetisyeniniz veya çölyak tedavi ekibiniz tarafından hazırlanmış bir alışveriş listesi bulundurunuz. Gluten içermediğini bildiğiniz gıdaların bile etiketlerini mutlaka okuyunuz.
5. Gluten içeren gıdalar üreten bir ortamda üretilen gluten içermeyen bir gıdaya bulaşmış az miktardaki gluten bile çölyak hastalarında ciddi sorunlara yol açabilir.
6. Günde ¾ bardak (175ml) yulaf pek çok çölyak hastalığı olan kişi de rahatsızlığa yol açmamaktadır. Fakat yulaflı yiyecekler genelde buğdaylı yiyeceklerin üretiminin yapıldığı alanlarda üretildiği için buğday ile kontaminasyon riski yüksektir. Çölyak hastalığı olan kişide yiyeceklerde çok az miktarda gluten bulaşmış olma riski bile ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Eğer doktor ya da diyetisyeniniz sizin için yulafı önerdi ise, mutlaka glutensiz ürünler üreten firmaların ürettiği ya da üzerinde gluten içermez ibaresi olan yulaf ve ürünlerini tercih ediniz.
7. Tedavi görmeyen çölyak hastaları ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri karşılayamazlar ve besinlerden maksimum düzeyde yararlanamazlar. Gluten içermeyen gıdalardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni ile kendilerini daha iyi hissetmeleri ve daha kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkündür.
8. Pek çok gluten içermeyen ürün vitamin ve mineraller yönünden yeterli olmayabilir. Bu yüzden doktor ve ya diyetisyeniniz tarafından ihtiyacınız olduğu belirlenirse vitamin ve mineral desteği alabilirsiniz.
9. Bazı çölyak hastalarının bağırsaklarında iyileşme olana kadar, süt ürünleri de rahatsızlıklara yol açmaktadır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda süt ürünlerini diyetinizden çıkarıp daha sonra az miktarlarda ekleyerek devam etmelisiniz. Ancak gluten için böyle bir durum söz konusu değildir. Bundan sonraki yaşamınızda gluten içeren her türlü besinden uzak durmalısınız.
10. Ciddi bir rahatsızlık hissetmediğiniz durumlarda bile uzun dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek için gluten içeren gıdalardan kaçınmaya devam etmelisiniz. Glutensiz diyet sizin için bir yaşam şeklidir.

ÇÖLYAKTA DİYET TEDAVİSİ SIK SORULAN SORULAR:


Glutensiz bir diyet ile yeterli ve dengeli beslenmek mümkün mü?


Glutensiz bir diyet sizin sağlığınızı korumanız ve daha kaliteli yaşamanız için geliştirilmiştir ve çölyak için bir yaşam tarzıdır. Ancak uzun süre glutensiz diyet ile beslenen kişilerin yeterli düzeyde vitamin, mineral ve posa gereksinmelerini karşılayamadıkları gözlenmiştir. Özellikle demir, kalsiyum,posa, tiamin, riboflavin, niasin ve folat. Diyetisyeniniz tarafından sizin için hazırlanmış bir beslenme programı ve doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda önereceği vitamin ve mineral takviyeleri ile eksik beslenme durumu ortadan kalkacaktır.

Çölyak tanısı aldım ancak gluten içeren besinler bende rahatsızlığa yol açmadı. Gluten içeren besinleri tüketmeye devam edebilir miyim?


Çölyak hastası pek çok kişide çok az miktarlardaki gluten bile karın ağrısı ve ishale yol açar. Ancak gluten içeren besinleri tüketmesine rağmen rahatsızlık hissetmeyen kişilerde vardır. Fakat bu durum aldatıcı olmasın. Eğer çölyak tanısı almış iseniz; gluten içeren besinlerden dolayı bir rahatsızlık hissetmeseniz bile bu yiyecekler sizin bağırsaklarınızda hasara yol açmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çölyak ve Beslenme: Glutensiz Bir Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra TOTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra TOTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra TOTAN'ın Makaleleri
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Yaşam Kalitesi İçin Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çölyak ve Beslenme: Glutensiz Bir Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top