2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Cinsel Eğitim
MAKALE #9336 © Yazan Uzm.Habibe AYKAN | Yayın Temmuz 2012 | 3,627 Okuyucu
Çocuklar her şeyi ana-babalarından öğrenirler. Konuşmayı, yürümeyi, yemek yemeyi, tuvalete gitmeyi, sevmeyi, kavga etmeyi-etmemeyi, iyiliği-kötülüğü, yani kısacası tüm fizyolojik ihtiyaçların nasıl karşılanacağı, toplumsal, ahlaki değerlerin ve inanışlar bütünüyle insan olabilmenin gerektirdiği her şey ana- babalarca çocuklarına büyük bir gayretle öğretilir. Tek bir şeyin dışında cinsellik.

Cinsellikte fizyolojisiyle psikolojisiyle toplumsal değerleri ve yeri ile diğer öğretilenlerden çok farklı bir mesele değildir aslında. İnsan hayatında, temel fizyolojik ihtiyaçlar arsında yer alan ikincil öneme sahip bir dürtü olan cinsellik, insan yaşamının doğal ve insanlık tarihi kadar eski bir parçasıdır. Aynı zamanda iletişimi arttıran, bedenin ve ruhun rahatlamasını sağlayan en yakın olma hali en derin paylaşımdır. Yaşamda köklü bir yer tutan cinsellik çocuklara öğretilmesinde sıkıntılar olan en gizemli ve hassas konulardan biridir. Ana-babalar çoğu zaman bu konuda ne yapacaklarını bilemezler. Çocukluk döneminde öğretilen ayıp, yasak günah kavramları erişkinlik döneminde cinsel işlev bozukluklarına neden olabilmektedir. Çocuklara diğer öğretilenler gibi cinselliğinde varlığı, gerçekliği, yönetilebilen bir dürtü olduğu, mahremiyeti, özelliği güzelliği öğretmek ana- babaların sorumlulukları arasında yer almaktadır. Çocuklara cinsel ilişkinin bir sorumluluğu olduğunu mutlaka öğretmek gerekir. Cinsel ilişki yaşlarının çok erkene inmesi, istenmeyen gebeliklerin oluşması, çocuk-annelerin olması, cinsellik konusundaki bilgisizlikten, korku ve merakın yakın arkadaşlığından gelmektedir. Gizemli olan konular merak edilir. Çocuklar meraklarını gidermeye çalışırken istenmeyen sonuçların çıkmasına neden olabilirler. Bu sebeple bu konuda merek edilecek hiçbir şeyin kalmamasını sağlamak, mahremiyet gerektirdiğini, özel bir ilişki olduğunu vakti geldiğinde kendisinin de bu özel yaşamı yaşayacağı ama bunun için zamanının gelmesi gerektiğini öğretmenin ana-babaların temel sorumluluklarından bir tanesi olduğunu unutmamak gereklidir.

Çocuğa cinselliğin öğretilmesinde dikkat edilecek hususlar:
- Çocuk ana-babaya soru sorabilecek yakınlığı hissedebilmeli,
- Çocuklara tuvalet eğitimiyle beraber cinsel eğitimde verilmeye başlanmalı,
- Çocuklara ilk kazandırılacak duygu mahremiyet duygusu olmalı,
- Cinsellikte mahremiyetin önemi çok küçük yaşlardan itibaren öğretilmeli,
- Çocukların cinsellikle ilgili sorularına kızmadan, azarlamadan çocuğun yaş gurubuna uygun, açık anlaşılır kısa cümlelerle sade bir dil kullanarak mutlaka cevap verilmeli, aksi takdirde çocukların cinsellikten korkarak erişkin yaşamlarında cinsel sorunlar yaşamalarına sebep olunabilir, aynı zamanda çocuk merak ettiği bu gizemli konuyu uygun olmayan kaynaklardan beslenerek öğrenme yolunu tercih edebilir. Bu durumda çocukların öğrendikleri yanlış bilgilerle ve yönelimlerle cinsel tercihlerinden cinsel yaşamlarına kadar her şey olumsuz etkilenebilir.
- Çocukların cinsellikle ilgili soruları yanıtlanırken çocuğun yaş gurubuna uygun kelimeler seçilmeli ve çocuğun sorduğu kadarını cevaplamaya özen gösterilmelidir, aynı zamanda çocuk sorusunun cevabından tatmin olmalıdır. O cevapla çocuk bu merakı gidermiş olmalı başka kaynaklara ihtiyaç duymamalıdır.
- Çocuklara soruları ile ilgili gerçek cevaplar verilmelidir. Çocuğun ben nereden geldim nasıl oldum sorularına alışılagelmiş dereden tuttuk, leylekler getirdi, hastaneden doktor amca verdi, bebek satan mağazadan aldık gibi asılsız, gerçek dışı cevaplar vermek çocuğun ana-babaya güvenini sarsar. Bu çocuk ergenliğe geldiğinde durumun ana-babasının açıkladığı gibi olmadığını anlayınca öğrenme kaynağını değiştirmesine, bu da istenmeyen ve kontrol edilemeyen yine gerçek dışı bilgilere erişmesine neden olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Cinsel Eğitim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Habibe AYKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Habibe AYKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Habibe AYKAN Fotoğraf
Uzm.Habibe AYKAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Habibe AYKAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocukta Cinsel Eğitim' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bu Oyun Kimin? Temmuz 2017
► Cinsellik ve Dokunmak Temmuz 2017
► Çocuğa Ölümü Anlatmak Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top