2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



15 Adımda Ramazanda Beslenme
MAKALE #9339 © Yazan Dyt.Sevim USLU PEKMEZ | Yayın Temmuz 2012 | 4,070 Okuyucu
Bu yıl Ramazan ayı yılın en sıcak ve en uzun günlerine denk gelmektedir. Bu yüzden oruç tutarken sağlığımızı kabetmememiz adına beslenmemize daha çok önem göstermeliyiz.Sağlıklı bir ramazan geçirmeniz için ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gereken 15 önemli noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

1.Ramazan ayında kilo vermeyi asla hedeflemeyin


Ramazan ayı günlük rutinlerin değiştiği,metabolizmanın alt üst olduğu bir dönemdir.Oruç tutarak kilo vermeyi hedeflemek oldukça yanlış bir tutumdur.Ramazan ayında asıl hedef kilomuzu korumak ve kilo alımının önüne geçmek olmalıdır.

2.Sağlıklı beslenme programınızı uygulamaya devam edin


''Ramazan geldi iftar sofraları kuruldu bu ay diyetimi bırakayım,diğer ay devam ederim'' gibi bir düşünce sizi katettiğiniz yoldan kilometrelerce geriye götürecektir.Gösterişli iftar sofralarından günlük hakkınız kadarını alıp,uzmanınızın sizin için belirlediği porsiyonları tüketmeye devam ediniz.Unutmayınız ki sağlıklı beslenme programınız istikrarınızı kaybetmediğiniz sürece size güzel sonuçlar verecektir.

3.Mutlaka sahura kalkın


Ramazan ayında iftar atlanmayan bir öğün olmasına karşın sahur öğünü; uyanamama bahanesiyle atlanabilmektedir.öncelikle bu soruna çözüm getirip sahura kalkma alışkanlığı edinilmelidir.Sahura kalkmadığımızda açlık periyodumuz çok uzamakta ve kan şekerinin düzenlenmesi gittikçe zorlaşmaktadır.

4. Sahurda neler tüketmeniz gerektiğini öğrenin


Sahurda uzun periyotta tokluk hissi yaratması,yavaş sindirilmesi,ve daha az susamaya neden olması nedeniyle bol proteinli,lifli ,az yağlı ve az tuzlu besinleri tercih etmeliyiz.örneğin az yağlı peynir, az yağlı süt,haşlanmış yumurta,meyve,sebze ve tam tahıllı ekmek gibi besinler sahur menümüzü oluşturmalıdır.

5. Sahurda nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenin


Sahur menüsünde çok yağlı,tuzlu besinler,işlenmiş et ürünleri,kan şekerimizin regülasyonunu zorlaştıran ve çabuk acıkmaya neden olan beyaz ekmek,soslu ve kremalı ve çok şekerli besinlerden uzak durunuz.

6.Orucunuzu ara öğünle açın


Uzun süre aç kalınan günün ardından birden bire ana öğünle orucumuzu açarak yediklerimizin depolanmasına yol açarız.Çünkü gün içerisinde metabolizma hızımız çok düşmüş ve yediklerimizi yakma kapasitemiz iyice azalmıştır.En doğru tutum küçük bir ara öğünle orucumuzu açmak ve metabolizma hızımızın yükselmesine olanak sağlamaktır.Ara öğünde en çok önerdiğimiz besinler,1 küçük kase çorba,1 dilim pide,hurma,zeytin,peynir gibi besinlerdir

7.Ana öğününüze ne zaman başlamanız gerektiğini öğrenin


Orucunuzu açtıktan sonra ana öğününüze geçemek için 20-30 dak bekleyiniz.Bu süreçte mutlaka sofradan kalkınız.

8.İftarda neler tüketmeniz gerektiğini öğrenin


Ramazan ayının vazgeçilmezi zengin menülerle süslenmiş,keyifli sohbetlerin yapıldığı iftar sofralarıdır.Sağlıklı beslenmek için tabiki bu ziyafetten vazgeçmeyeceğiz, tek yapmamız gereken porsiyon kontrolünü sağlamak,yani tabağınıza gereksinmesiniz kadar besin almak.İftar sofralarınızda zeytinyağla yapılmış sebze yemekleri,kendi yağında pişirilmiş et yemekleri ve yağ koyulmadan hazırlanmış bol limonlu salatalar mutlaka yerlerini almalıdırlar.

9.İftardan sonra mutlaka ara öğün tüketin


Günlük hayatta tavsiye ettiğimiz ara öğünleri ramazan ayında iftardan sonra yapmaya gayret gösteriniz.Uyku vaktine kadar 2 yada 3 ara öğün yapınız.Bu ara öğünlerde meyve,maden suyu,sütlü tatlı,badem,fındık,gibi besinler bulundurunuz

10.Maden suyu tüketin


Öncelikle soda ve maden suyunun farkına varınız.Soda karbondioksit eklenmiş,meyveli formları bulunabilen bir meşrubattır,maden suyu ise yer altındaki çatlaklardan çıkan,mineral ve bikarbonattan zengin doğal bir içecektir.Hem gün boyunca kaybedilen elektrolitlerin yerine konması hemde yemekten sonra hazmı kolaylaştırması açısından iftardan sonra maden suyu tüketiniz.

11.Bol su tüketin


Sıcak yaz günlerinde oruç süresince su tüketemeyeceksiniz,sahurda ve özellikle iftardan sonra böbrek sağlığının korunması,kaybedilen sıvının yerine konması ve metabolizmanın kendini toparlaması için sahurda ve iftardan sonra bol su tüketiniz.

12.Tatlı konusunda doğru tercihler yapın


Ramazanın bir diğer vazgeçilmezleri tatlılar..İftardan sonra tatlı tüketmeniz zorunlu bir durum değildir.Fakat tüketmek istediğiniz durumlarda tercihlerinizi doğru yapmanız gerekmektedir. Kremalı,Hamurlu,içinde kızartma bulunan tatlılar yerine daha hafif meyveli yada sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

13.Nelerden uzak durmanız gerektiğini öğrenin


Ramazan ayı boyunca çok tuzlu,salamura,soslu,kremalı,kızarmış besinler,salam,sucuk,sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.

14.Ne tür ekmek tüketmeniz gerektiğini öğrenin


Tam tahıllı ekmek,çavdar ekmeği yada kepekli ekmek posa içeriklerinin yüksek olması,tok tutmaları ve kan şekerinde hızlı değişikliklere neden olmamaları nedeniyle ramazan ayında sahur ve iftar sofralarımzda yerlerini almalıdırlar.

15.Spor yapmaktan asla vazgeçmeyin


Spor yapmak hem metabolizmanızın canlanması hem de sağlıklı beslenme programınızın devamı için çok önemli bir unsurdur.Ramazan ayı boyunca spor yapmaktan asla vazgeçilmeyiniz ve egzersiz yada yürüyüşünüzü ne zaman yapmanız gerektiğini mutlaka öğrenin.Oruç periyodunda spor yapılması;sıvı elektrolit kayıplarını arttırması,metabolizma üzerinde ters etki yapması,kan şekeri regülasyonu üzerinde negatif etki meydana getirmesi ve yorgunluk oluşturması açısından doğru bir tutum değildir.Spor zamanı iftara göre ayarlanmalıdır.En uygun zaman dilimi iftardan 1-2 saat sonrasıdır.Hafif egzersizler,yüzme yada açık hava yürüyüşleri ise ramazana uygun aktivitelerdir.

Herkese sağlıklı,keyifli ve az kalorili ramazanlar diliyorum
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Ramazanda Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Ramazanda Beslenme Dyt.Merve TIĞLI
► Ramazanda Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '15 Adımda Ramazanda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top