2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi
MAKALE #9349 © Yazan Op.Dr.Mert BİLGİLİ | Yayın Ağustos 2012 | 5,218 Okuyucu
Alejik Rinit Nedir?

Rinit burun zarlarının(mukozasının) iltihabıdır. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinir. Hayatı tehdit edici özelliği olmayan bu hastalık, hastanın yaşam kalitesini bozar. Hastalar burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri gibi şikayetler tarif ederler. Bu şikayetlerin ne kadar sürdüğü, gün içindeki devamlılığı, ne zamanlarda arttığı, mevsimsel mi, yoksa yıl boyu mu olduğu, şiddeti önemlidir.


Toplumun % 15-30’unu etkileyen ve hayat kalitesini bozan alerjik rinit ve buna bağlı oluşan burun eti büyümelerinde; yeni bir umut olarak kabul edilen bir ışık tedavisidir. İltihaplı ve çok hızlı çoğalan deri hastalıklarının tedavisinde, farklı ışık tedavileri yıllardır başarı ile kullanılmıştır.

Alerjik rinit tedavisinde Rhinoligt 2005 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Rhinoligt Nedir?


Rhinolight ; %70 görünür ışık, %25 UVA ve %5 UVB den oluşan medikal fototerapi olup, ağrısızdır, anestezi gerektirmez ve güvenlidir. Burun içi cildinin bu özel kompozisyonu ışığa maruz bırakılması, alerjik maddeye karşı oluşan bağışıklık sisteminin cevap seviyesini düşürerek etki gösterir. Tedavi ile burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, damak- geniz kaşıntısı ve hapşırık gibi allerjik rinit semptomlarının birçoğunda uzun süreli iyileşmeler oluşturmaktadır.


Tedavinin Süresi Nasıldır?


Tedavinin süresi, sıklığı hastanın mevsimsel veya yıl boyu süren alerji tanısına göre planlanır. Alerjinin nedenine, başka ilaç ve tedavi alıp almamasına göre değişmekle beraber günaşırı ve/veya haftada bir kez olarak 3-5 haftada içinde 6–8 seansta tamamlanır. Her seansta uygulama süresi her bir burun deliğine 2–3 dakika arasında değişir.


Diğer alerji tedavileri, ilaçları ve aşıları ile birlikte kullanımı tedavi başarısını belirgin şekilde artırmaktadır. Bunun yanında, özellikle alerji ilaçlarını kullanamayan hamileler, emziren anneler, profesyonel sporcular, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda başarıyla kullanılır. Ayrıca ilaç alerjisi olanlar ve diğer tedaviler ile antialerjik tedavilerden fayda göremeyen hastalarda da uygulanabilir.

Rhinoligt Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılamaz ?


Aktif enfeksiyon geçirme döneminde veya burun içi ve genizde tümör olanlarda kullanılmaz.


Rhinoligt Tedavisinin Yan Etkiler Var Mıdır?


Rhinolight tedavisinin özellikle ilk döneminde geçici olarak burun kuruluğu kabuklanma ve kanamalar olabilir. Bu durumda burun içine özellikle A vitaminli ve yağlı burun kremleri uygulanmalıdır.


Tedavi Acı Verir mi?


Tedavi ağrı ve acı vermez. Herhangi bir rahatsızlık olmadan, kısa bir sürede yapılır.


Rhinoligt Tedavisi Tekrar Edilebilir Mi?


Tedavi, yeni bir allerjik reaksiyonun ortaya çıkmasının üzerine ya da yeni bir polen mevsiminin başlangıç aşamasında tekrar edilebilir.


Rhinolight Tedavisinin Uygulandığı Hastalar:


• Kombine oral antihistaminik ve burun içi ilaç tedavisi kullanılarak yeterince kontrol edilemeyen semptomları olan hastalar

• Olağan ilaç tedavisinin istenmeyen etkileri tetiklediği veya ilaç etkileşimi ile sonuçlandığı hastalar
• Uzun süreli ilaç tedavisi almak istemeyen hastalar.

Rhinolight Tedavisinin Uygulanamadığı Hastalar:


• Anatomik bir problem (örneğin septum sapması) nedeniyle,tedavinin reçetede yazılan dozda yapılmasının teknik olarak imkansız olduğu hastalar için,

• Allerjik rinitin yanı sıra burun boşluğunun diğer aktif iltihaplı hastalıklarından (örneğin bakteriyel veya viral enfeksiyon) şikayeti olan hastalar için.
• Diğer ciddi hastalıkları (örneğin, nasopharyngealis tümörü) olan hastalar için. Bu olasılıkları gidermek için tedaviden önce otorengolojik muayene tavsiye edilir.
• Işığın etkisi nedeniyle daha önceden derileri üzerinde herhangi bir kronik değişim meydana gelen hastalar için.
• Çocuklarda, ışık tedavisi kullanımı ile ilgili henüz yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından, Rhinolight uygulaması 14 yaş altında önerilmemektedir.

Tedavinin Hastalar Açısından Etkinliği


Rhinolight medikal fototerapi ile tedavi görmüş olan bütün hastalar, nazal semptomların (nazal kaşıntı, hapşırık, rinore, nazal tıkanıklık vb. gibi) azaldığını ya da durduğunu belirtmektedirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mert BİLGİLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mert BİLGİLİ Fotoğraf
Op.Dr.Mert BİLGİLİ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mert BİLGİLİ'nin Makaleleri
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Hamilelikte Alerjik Hastalık Tedavisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kulak Çınlaması Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top