2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Belde Kayma - Spinal Stenosis
MAKALE #937 © Yazan Prof.Dr.Hülagü KAPTAN | Yayın Nisan 2008 | 11,405 Okuyucu
Bel’de kayma

Lomber spondilolistezis, yani bel omurların (vertebraların) birbiri üstünde kaymasıdır.

Konjenitaldir. Burada meydana gelen bel kaymaları daha çok çocuk ve gençlerde (10-25) görülmektedir. En fazla kaymanın (derecesi bakımından ) görüldüğü gruptur. Tıp ta displastik tip olarak değerlendirilmektedir. Postür ve yürüyüş sıkıntıları belirgindir.

Genetik özelliği olan ve en sık görülen bel kayması tıp da istmik tip olarak adlandırılmaktadır. 25-35 yaş arasında daha çok gençler görülmektedir. Erkekler kadınlara göre daha sıktır. Yineleyen küçük travmalar ve kırıklar sonrası oluşabileceği belirtilmiştir. Küçük dereceli kaymalar ile karşımıza çıkmaktadır.

Halk arasında kireçlenme, kemik erimesi ve yaşlılık sonu oluştuğu ifade edilen bel kayması tipi dejeneratif tip olarak adlandırılmaktadır. Olaya çoğunlukla ciddi dar kanal durumu da eşlik etmektedir. Genellikle kadınlarda ve orta yaşı geçmişlerde görülmektedir. İleri derecede kaymalara sıklıkla bu grupta rastlanılmaz. Kilo vermek, korse, kemik erimesi tedavisinin en etkili olduğu kayma tipidir.

Bel ağrısı ile karşımıza gelen hastaların %5-15’inde herhangi bir derecede bel kayması bulunabilir. Ancak bu bel ağrısı bu kaymadan değil de bir bel fıtığı yada dar kanal nedenli de olabilir . Bu nedenle dikkatli bir inceleme gerekmektedir. Yinede bel kayması olan hastalarda en sık görülen yakınma bel ağrısıdır.

Şiddetli travmalar sonucu görülen travmatik bel kayması olarak adlandırılan bir grup daha vardır.

Bel kaymaları derece derece olarak ayrıştırılmaktadır. Birinci derece en hafif evredir. Hastalar çoğunlukla sadece bel ağrısından yakınmaktadırlar. İkinci evre de bel kayması daha da ilerlemiştir. Bel ağrısına ek olarak belde şekil ve duruş bozuklukları da ortaya çıkmaya başlamıştır. Kaymanın ilerlemesi ile üçüncü ve dördüncü evreye ulaşılır. Artık bu evrede olay daha ciddileşmiştir. Bel fıtığı bulguları, bacak ağrıları ve hatta idrar gaita kaçırma ile her iki bacakta güçsüzlük dahi oluşabilmektedir.

Görüntüleme yöntemleri olarak direkt grafi, bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans en yaygın kullanılanlardır.

Tedavi de amaç bu bölgenin sabitlenmesi kaymanın engellenmesidir. Bu cerrahi olan ve olamayan iki yol vardır.

Cerrahi olmayan yöntem daha çok yakınmaları olmayan ya da az olan yada ileri derece de kaymanın olmadığı olgularda uygulanmaktadır. Kaymayı önlemek için hareket kısıtlamak esastır. Korse kullanımı bunun için bir yoldur. Hastanın kilo vermesi, egzersizler(bel ve karın kaslarını güçlendirmek amacı ile), ağrı kesici (analjezik ve non steroid antienflamatuvar ilaçlar) kullanması da buna yardımcı olmaktadır.

İlk yöntemde başarısız sonuç alınan hastalarda cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ayrıca ileri derecede kayması ve şiddetli yakınmaları olan hastalarda seçkin bir tedavi yöntemidir. Yine birinci ve ikinci derece kayması olan, hiçbir yakınması olmayan nörolojik defisit (kuvvet kaybı vs) gelişmişen hastalar cerrahiye adaydır.
Cerrahi teknik sadece kaymadan dolayı oluşmuş basıyı kaldırmaya yönelik olabildiği gibi, buna ilave olarak, malzeme kullanarak bölgeyi stabil hale getirmek şeklinde de olabilir. Birinci yöntem daha çok gençlerde ve ilerlememiş olgularda uygulanırken, ikinci yol daha ilerlemiş olgularda tercih edilmektedir.



Spinal Stenosis

The stenosis develops focally at the intervertebral junctions from a complex process of disc degeneration, facet arthropathy, ligamentum flavum hypertrophy, spondylosis and sometimes spondylolisthesis . A long term back pain history is observed. The main symptoms are lumbar and sciatic pains, neurological deficits and a claudicatio intermittens spinalis . In the inflammations of symptoms (the shortness of preoperative period, the acuteness of pain), it has been observed that stenosis has been accompanied by disc hernia in 35-40% of the cases. Neurological examination is normal in 18% of the cases. In neurological examination, Laseque test has been negative in 65% of the cases. Laseque test has commonly been observed in lumbar disc and spinal stenosis accompanied by lumbar disc. Neuroradiologically, the diagnosis can be confirmed by CT (Computerised Tomography), myelography or MRI (Magnetic Resonance Imaging) . Stenosis has been observed commonly at the level of L4-5, in 22% of all cases it can be observed at multiple levels. In CT; if A-P (Anterior-Posterior) diamater is less than 11,5mm. stenosis should be thought. The basic aim of the operation is a satisfactory and total decompression. In lumbar stenosis, surgical treatment  decompression  is an effective method. It has been proved that even in cases above the age of 75, surgery has been advantegous. With this operation, it is important to protect the stability of the spinal zone.
Decompressive laminectomy, medial facetectomy with foraminotomy can be performed safely and effectively in patients of all age groups with lumbar stenosis. The goal of the procedure is to remove the bone and ligament compressing the neurological elements without producing spinal instability. The most common cause of unsatisfactory results was inadequate decompression of spinal contents Fusion is rarely necessary and succesful surgical outcome depended on appropriate patient evaluation and selection. Fusion should be considered when grade II or greater spondylolisthesis is present.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Belde Kayma - Spinal Stenosis" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Hülagü KAPTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Hülagü KAPTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülagü KAPTAN Fotoğraf
Prof.Dr.Hülagü KAPTAN
İzmir
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Hülagü KAPTAN'ın Makaleleri
► Diğer Tip İçe Kayma Şaşılıkları Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Dışa Kayma Şaşılığı (Egzodeviasyonlar) Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Spinal Tümörler Prof.Dr.Hülagü KAPTAN
► Spinal Travma ve Yaralanmalar Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Belde Kayma - Spinal Stenosis' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuzak Nöropatiler Mart 2008
► Spinal Tümörler Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top