2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beden İmajı ve Mutluluk
MAKALE #9385 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2012 | 7,441 Okuyucu
BEDEN İMAJI DEYİP GEÇME…

Üzerinde çok düşünmediğimiz ‘beden imajı’ teriminin ne kadar etkili olduğunu ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum. Beden imajı, bir kişinin fiziksel görünüşünü kendisinin nasıl algıladığı ya da beynin vücudu nasıl yorumladığıyla ilgilidir.

Şişmanım, çok zayıfım. Daha uzun olsaydım, daha kısa olsaydım, saçım düz olsaydı, daha güzel burnum olsaydı, daha mutlu olurdum.
Bu ifadelerden herhangi biri size de tanıdık geliyor mu? Kendinizi zaman zaman beğenmiyor musunuz? Cevabınız ‘evet’ ise yalnız değilsiniz. Bazen insanlar kendilerine haksızlık yapabiliyor. Eğer 13 -19 yaş arasındaysanız (ergenlik çağı), Menopoza giriyorsanız, Yeni doğum yaptıysanız, Sporu bırakmak ya da azaltmak zorunda kaldıysanız, Hatta yeni evlendiyseniz (ve diğer birçok nedenle) vücudunuz değişmeye başlayabilir. Vücut değiştikçe, beden imajı da değişir. Birçok insan bu değişikliğe alışamaz ve bu da onların özgüvenini etkiler.

Bir örnekle açıklarsak belki daha iyi anlaşılabilir;
Sude 15 yaşında lise 1. sınıf öğrencisiydi. Küçüklüğünden beri yaşıtlarına oranla kilosu hep biraz daha fazla olmuştu. Boyu da kısa olduğundan biraz daha şişman gözüküyordu. Ailede her zaman Sude’nin kardeşi olan Nazlı’nın ne kadar alımlı ve hoş bir kız olduğundan bahsedilirken, Sude ise her zaman biraz kilo vermesi ve spor yapması gerektiği söylenmişti. İlkokul süresince okulda arkadaşlarından görünüşüyle ilgili pek olumsuz bir şey duymamış bu yüzden de lise çağına gelinceye dek nasıl göründüğünü kafasına pek takmamaya çalışmıştı. Ancak, liseye başladığında her şey çok daha farklıydı. Ergenliğindeki hormonal bazı değişimlerin de etkisiyle beden ölçüleri ve bedenin şekli onu çok rahatsız eder olmuştu. Kendisini oldukça şişman ve çirkin buluyordu. Ona göre sınıfındaki bir çok kız sanki manken gibiydiler ve çok da havalılardı. Ne giyseler yakışıyordu ve okuldaki tüm oğlanlar da peşlerindeydi. Sude onlara çok özeniyor ve aynada kendine bakmak istemiyordu.
Ailesi Sude deki mutsuzluğun farkındalardı. Okula bile gitmek istememeye, hafta sonları da dışarı çıkmamaya başlamıştı. Etrafındaki tüm arkadaşlarından yavaş yavaş kopmuştu. Bu arada kilo verme çabaları da hep boşa gidiyor, iki gün yemek yemesine dikkat etse üçüncü gün deliler gibi yiyip verdiği tüm kalorileri yeniden alıyordu. Bu durum ailesini de çok üzüyordu. Derslerindeki düşüş ve kendini eve hapsetmesinden sonra ailesi onu bir psikoloğa götürmeye karar verdi.Beden imajı, kişinin kendi zihnindeki fiziksel görünümüdür. Beden imajının gelişmesinde bedenle ilgili tüm tutum, duygu, algı ve yorumlar önemlidir. Yeni doğan bir bebek bile hemen bedenini keşfetmeye ve onunla neler yapabileceğini araştırmaya başlar. Çocukluk döneminde ise, beden imajı çevredeki kişilerin, çocuğun nasıl göründüğü ile ilgili yaptıkları yorumlardan etkilenir. Ergenliğe girişle birlikte de genç, toplumun standartları ve “ideal beden” ile ilgili daha fazla farkındalık kazanmaya başlar.

Olumsuz beden imajı hem kız hem de erkekleri özellikle ergenlik döneminde oldukça etkiler. Kızlarda beden imajı baskısı, hormonal bazı değişimlerle birlikte ulaşılan normal kilo ile daha da yoğun hissedilmeye başlanır. Bu dönemde beden ölçüleri ve beden şeklindeki doğal değişimler genç kızları ideallerindeki “ideal kadın” görüntüsünden uzaklaştırır. Kendilerini şişman ve çirkin görmeye başlarlar. Erkeklerde ise beden imajı baskısı kızlardakine oranla biraz daha az hissedilir. Erkekler nasıl göründüklerinden ziyade fiziksel güce önem verdiklerinden, ergenlik dönemiyle birlikte vücutlarındaki değişimler, onları ideallerindeki büyük ve güçlü olarak tanımladıkları “ideal erkek” ölçülerine yaklaştırır. Ancak yinede “yağsız ve kaslı” olarak tanımladıkları ideal beden imajı onlarda da baskı yaratır. Günümüz toplumlarında medyanın (televizyon, dergi vs.) da etkisiyle güzellik ve ideal beden ölçülerine verilen önem daha da artmaktadır. Bu durum çocuk ve gençleri fiziksel ve duygusal bir çok sorunla karşı kaşıya getirmektedir.

BEDEN imajı ve mutluluk
İnsanların, daha ince veya daha kaslı bir vücuda sahip olsalardı daha mutlu olacaklarını söylemeleri yeni bir şey değildir. Neticede toplum, mutlulukla ince olmayı aynı kefeye koyuyor. O nedenle de, insanlar tüm yaşam sorunlarının çözümü için mantıken diyete başvuruyor. Maalesef, aslında sorun kilo olmadığı gibi, diyet yapmak da çözüm olmayabiliyor.

Gerçek mutluluk, içeriden gelir. Duygularınızı tatmin etmek, sağlıklı ilişkiler kurmak, sınırları belirlemek ve huzur bulmak. İçinizdeki gerçek mutluluğu bulmak, dışınıza (vücudunuza) örneğin sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktivite yaparak, daha iyi bakmakla sonuçlanabilir. Sadece dışarının (vücudun) bakımına odaklanmak, içerideki acıyı dindirmeye yeterli olmayabilir.

Özgüven ve ‘beden imajı’ neden önemli?

Özgüven önemlidir, çünkü kendiniz hakkında iyi hissetmeniz hareketlerinizi etkileyebilir. Özgüveni yüksek olan kişiler, davranışlarını daha kolay kontrol edebilir ve yaşamdan daha çok keyif alır.

Beden imajı, kişinin fiziksel görünüşü hakkında ne hissettiğidir. Birçok kişi için, beden imajıyla özgüven yakından ilgilidir.

Özgüveni ne etkiler?

Vücudumuzun çeşitli nedenlerle değişmesi ve doğal bir arzu olan ‘kabul edilme’yle birleşmesi, insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırmasına yol açabilir. Kendilerini, çevresindekilerle veya tele-vizyonda gördükleri kişilerle kıyaslayabilirler. Ancak, bedenlerin değişimi herkes için farklıdır.

Dış etkenler

-Özgüvenimizi etkileyen sadece vücudumuzun değişmesi değildir. Birçok diğer faktör de (medya imajları, çok ince insanlar, kaslı vücudu olan insanlar) kişinin imajını etkileyebilir.
-Bazen aile hayatı özgüveni etkileyebilir. Bazı ebeveynler, övmekten çok çocuklarının görüntülerini eleştirir. Bu eleştirel yaklaşım çocukların özgüvenlerinin gelişmesini önleyebilir.
-İnsanlar aynı zamanda sosyal çevreden, çalışma veya sınıf arkadaşlarından da nasıl göründükleriyle ilgili kalp kırıcı yorumlar alabilir. Bunlar bazen bir insanın beden imajını ve özgüvenini olumsuz olarak etkileyebilir.

Kendinizle barışın
-Vücut tipinizi değiştiremeyeceğinizi kabul edip, vücudunuzu sevmek iyi bir başlangıç olabilir.
- Kendinize gerçekçi bir kilo hedefi koymanız ve sık sık tartılmamanız, kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder.
-Başkalarıyla kendinizi kıyaslamayın. Fit olduğunuz ve doğru beslendiğiniz zaman, vücudunuzu ve yapabildiklerinizi önemseyin.
-Mümkün olduğunca, sağlığına önem veren, kendileriyle ve başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilen kişilerle birlikte olmak, kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda fark yaratacaktır.
-İçinizdeki ‘ben’i şımartın. Onu huzura kavuşturan şeyleri bulun. Örneğin; müzik, köpük banyosu, sinemeya gitmek, masaj yaptırmak veya doğaya yakın olarak bahçede çalışmak. Esas vücut imajı, içinizdeki ‘ben’in hissettikleridir ve içinizde iyi hissetmek, dışarıda iyi hissetmenin anahtarıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beden İmajı ve Mutluluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Mutluluk Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Mutluluk Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Mutluluk Arayışı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Mutluluk Kuramları Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Evlilikte Mutluluk Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutluluk Nerededir? Psk.Serap DUYGULU
► Mutluluk Nerededir? Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beden İmajı ve Mutluluk' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:22
Top