2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Check Up Yaptırmanın Önemi ve Telomer Boyunun Ölçümü
MAKALE #9401 © Yazan Dr.Ülkü GÖRMEZ | Yayın Ağustos 2012 | 6,367 Okuyucu
Düzenli olarak Check-Up yaptırmak hastalıkların erken teşhisi için önemli. Check-Up'ta yapılan testler ve kontroller yaşa bağlı olarak değişiyor.

Düzenli Check-Up sayesinde kaliteli yaşlılık için gereken önlemler alınabiliyor.

Yaşa Göre Check-Up Nasıl Değişiyor?

30 yaşındakilere yapılan check-up’la 60 yaşındakilere yapılan check-up kesinlikle aynı değil. Örneğin, 60 yaşın üstündekiler yılda bir kere check-up yaptırmalı. 30 yaşındakiler iki-üç yılda bir yaptırabilirler.

Check-Up’ta Nelere Bakılıyor?

-kan sayımı yapılıyor,
-kan şekerine bakılıyor,
-karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılıyor,
-kolesterol testleri yapılıyor,
-dışkı analizleri yapılıyor,
-akciğer grafisi çekiliyor,
-karın ultrasonografisi yapılıyor,
-idrar testi yapılıyor,
-gençlerde Eliza Testi ekleniyor,
-tiroit testleri yapılıyor, özellikle tiroit testi ülkemiz için çok önemli çünkü ülkemizde her üç kişiden birinde tiroid hastalığına rastlanıyor.

Yaş grubuna ve cinsiyete bağlı olarak değişiklikler de mümkün.

Check-Up’ın Avantajları Neler?

Örneğin, 40 yaş üzeri check-up yaptıran bir hastanın sonuçlarında açlık kan şekeri biraz yüksekse, ailesinde şeker hastalığı varsa, şekerle ilgili ipucu veren trigliseridi de biraz yüksekse, mutlaka şeker yükleme testi yapılıyor. Testlerde şüpheli durumlar ortaya çıktığında ileriki aşamalara geçiliyor. Check-up’ın amacı kişinin ailesindeki veya kendisindeki risk faktörlerini değerlendirmek. Bu değerlendirmelerin sonucunda bazı belirtilerin erken tespit edilmesi hasta için çok avantajlı. Koruyucu hekimlik adına kişilerdeki risk faktörleri önlenip durdurulabiliyor veya hastalığın gelişi yıllar sonraya ertelenebiliyor yada hastalık durdurulabiliyor.

Yaş İlerledikçe Yapılan Check-Up’a Neler Ekleniyor?

40 yaş üstü kadınlar için mamografi, erkeklerdeyse prostat testleri ekleniyor. Gençlerde bu testlere gerek yok. Aynca kemik ölçümleri yapılıyor. B12, D vitamini ve çinko düzeyleri gibi, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek risklere yönelik özel düzeylere bakılabiliyor. Gençlerin, orta yaşlıların ve yaşlıların check-up’ları birbirinden çok farklı. Gençlerinki daha basittir.

65 Yaşüstü Check-Up'ta Neler Yapılıyor?

Tıbbi olarak 65 yaşüstü geriatri olarak kabul ediliyor. Geriatri çok özel bir bilim dalıdır. Örneğin, yaşlıların tansiyonu, şekeri veya ilaç ayarlamaları çok farklıdır. İdrar kaçırma veya düşme gibi riskler fazladır. O yüzden yaşlılara yapılan check-up da farklı olmak zorunda. 65 yaşüstü check-up’ta bunama testleri de yapılabiliyor. Yaşlılara özel psikolojik testler uygulanıyor. Yaşlılarda nörolojik inceleme, fizik tedavi incelemesi ve kapsamlı geriatrik inceleme beraber yapılıyor. Tümörler için detaylı araştırmalar yapılıyor.

Yaşlılarda Check-Up Neden Önemli?

Hücresel yaşlanmayı farkında olmadan yaşıyoruz. Yaşlılıkla birlikte vücutta bazı şeyler eksiliyor. Yaşlılıkla beraber ortaya çıkabilecek hastalıklara maruz kalınabiliyor. Bu hastalıklar, yaşlılarda ortaya çıkabilen tansiyon, şeker hastalığı ve bunama gibi, genellikle sinsi hastalıklar oluyor. Yaşlılıkta düşme riski artarken, yara iyileşmesi gecikebiliyor. Yaşlılıkta oluşabilecek bu risklerin tam olarak ortaya konulması ve kaliteli bir yaşlılık için check-up’ın önemi çok büyük. Kişilerin var olan riskleri belirleniyor. Geçmişine ve ailesine bakılıyor. Kişilerin kendi vitamin depolarına da bakılarak check-up paneli oluşturuluyor.

Yaşlılar İçin Yapılan Check-Up’a Hastaların Tepkisi Nasıl Oluyor?

Check-up yaptıranlar mevcut durumları hakkında bilgi sahibi olunca kendilerini iyi hissediyorlar. Özellikle ailesinde risk olanlar takip edildiklerinde yaşam kaliteleri artıyor. Erken dönemde, sağlıklı yaşam adına önlemler alabilmek ve uzun yıllar kaliteli yaşamak için check-up yaptırmak önemli. Ornegin artik gunumuz teknolojik ilerlemeleri sayesinde
KİSiYE OZEL CHECK UP kavrami yerlesmis olup bunda telomer uzunlugumuzun belirlenerek gercek omur uzunlugumuxun on gorulebilmedi ve cesitli nedenlerle ciddi risk altinda isek cok onceden bunlarin ongorulerek tedavi edilmeye baslanmasi, birtakim ileri immuno genetik yontemlerin kullaniminin da devreye girmesi ile risklerimizin belirlenmesi ve onlemlerinin alinmasi, Omega 3 ve yag asit dengemizin seviyelerinin olcumlenmesi ve bunun var olan hastalik risklerimize ( insulin direnci, kalp hastaligi riski , romarizma vb gibi) etkilerinin belirlenerek yag asit alimimizin en optimum seviyeye getirilmesi, Yaslanma ve genetik uzerine bazal metabolik testler, mini mental testler, var olan aile oykusune istinaden yurutulebilecek genetik testler, immunogenetik veye immun gida intolerans testleri ve barsak florascan testleri gaita testleri, ve bakteri parazit analizleri bile toplumsal sorunlarimiz oldugu icin kisiye ozel mutlaka sorgulanmali ve gerekiyorsa analizleri mutlaka yapilmalidir. CİN ata sozunu unutmayalim.

Ölüm Barsakta Gizlidir

Mide- barsak aksi duzgun calismayan bir kisi istedigi kadar vitamin alsin, hic bir ise yaramaz. Ya emilmez ya da parazit ya da bakteriler varsa onlar beslenmis olur hastamiz hic birsey almaz. Bu nedenle bu tur konular hekimlerce her yas grubu hasta icin sorgulanmalidir. Ayrica mide- barsak aksinin mukemmel calismasi ve duzgun floraya sahip olmasi direkt olarak " Enterohepatik dolasim " adi verilen yani karaciger ile barsak arasi kisadevre bir dolasim olan bu dolasimin cok iyi beslenmesine; dolayisiyle karacigerimizin cok iyi beslenmesine yol acar ve karacigerimiz yaglanmaz; yaglandi ise duzelir; egzema allerji vs varsa duzelir.

İste bir butun olan bu harika mekanizma bir tarafi duzeltince tumunu duzelterek bize yanit verir. Check up yaptirmanin da en onemli yani koruyucu hekimligi on plana cikarmasidir ve zaman kazandirmasidir.

Hastalari Check up icin hazirlarken standart bir check upta olmasi gereken rutin testleri yasa ve cinse yonelik mutlaka yapmaliyiz. Ancak gunumuzde goruyoruzki Check up adayi kisiler bir takim merkezlerde kampanyalar ile cok fazla sayida kisiye hitap edebilme ugruna degisik fiat politikalari onererek cekici cezbedici paketlerle en ucuz en minimum en standart olmayan maliyet hesabi on planda tutularak yapilmis ticari paketler ile kandirilmaya calisilmaktadir. Bu durumlara karsi mucadele verebilmek adina yapacagimiz en dogru sey halkimiza nasil check up yapilmalidir bunu ogreten bu yaziyi ilk kez uc yil once hazirladim. Simdi ise Tavsiye ediyorum. com okurlari icin son bilgiler isiginda guncelleme yaptim. Umarim faydam olmustur, cunku hekimlikte encok onem verdigim husus koruyucu hekimliktir.

Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Büyük çoğunluğu vücut tarafından üretilirken, dörtte biri besinler yoluyla alınır. Tüm hayvansal besin ve yağlarda (et, süt, tereyağ vb.) bulunurken, bitkisel besin ve yağlarda (meyve, sebze, tahıl vb.) kolesterol bulunmaz. Vücudun kolesterole ihtiyacı vardır. Ancak kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için çok önemli bir risk faktörüdür. Kolesterol kanda özel taşıyıcılar ile taşınır; birkaç tipi vardır. Bunlardan ikisi kalp damar hastalıkları için önemlidir.

*Kötü Kolesterol: LDL

LDL Kolesterol, kanda kolesterol taşıyan başlıca pakettir. LDL Kolesterol oranının yüksek olması "kırmızı alarm" anlamına gelir. Damarların içyüzüne yapışıp, plaklar oluşturur. Kandaki miktarı yüksek olduğunda kalbi ve beyni besleyen damarların duvarında birikmeye başlar, sert bir birikim oluşturur. Bu duruma ateroskleroz (damar sertliği) denir. Başka maddelerin de eklenmesiyle plaklar büyür ve bunların üzerinde oluşan çatlaklarda biriken pıhtılar damarları tıkar. Tıkanıklığa neden olup kanın damar içinde akışını zorlaştırır. Hayati önemi olan organlara yeterli kan gitmemesine neden olur. Bu tıkanma kalbi besleyen damarlarda olursa kalp krizi, beyni besleyen damarlarda olursa inme (felç) oluşur. Özetle, LDL kolesterolün düzeyi arttıkça yaşamı tehdit edici hastalıkların riski de artar. Bu nedenle LDL kolesterol "kötü" kolesterol olarak anılır.

-İyi Kolesterol: HDL

Kandaki kolesterolün dörtte biri HDL kolesterol tarafından taşınır. HDL, kolesterolü karaciğere taşıyarak kandan uzaklaştırılmasını sağlar ve böylece damar duvarındaki birikimini engeller. HDL kolesterol düzeyi arttıkça kalp krizi riski azalır. Bu nedenle HDL kolesterol "iyi" kolesterol olarak anılır.

*Yağlar Kolesterol Düzeyini Nasıl Etkiler?

Besin yağlarının kolesterole etkisi olduğunu bilmeyen kalmadı. Ama nasıl bir etki? Görelim. Yağlar üç çeşittir.
-Doymuş Yağ:
Koyun ve sığır eti, yağlı sütten yapılmış süt ürünlerinde
-Çoklu Doymamış Yağ:
Ayçiçek ve mısır özü yağı gibi sıvı yağlarda
-Tekli Doymamış Yağ:
Zeytinyağında bulunur.

*Kolesterolü Yükselten Nedenler Nelerdir?

Kolesterol düzeyinin yüksek ya da düşük olmasını belirleyen çok sayıda neden vardır:
-Uygunsuz beslenme (yüksek kalorili ve kolesterolden zengin)
-Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
-Şeker hastalığı (diabetes mellitus)
-Böbrek, karaciğer, tiroid hastalıkları
-Sigara, alkol, stres
-Hareketsiz yaşam tarzı
-Cinsiyet:
Menopoz öncesi kadınlarda kolesterol düzeyi erkeklere göre daha düşüktür. Menopoz ile birlikte LDL kolesterol düzeyi genellikle yükselmeye başlar.

*Kolesterol Yüksekliğinin Zararları Nelerdir?
Kolesterol yüksekliği tek başına bir hastalık değildir ancak ciddi sonuçlara neden olabilir. Damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterol şu hastalıkların gelişimine neden olabilir:
-Koroner kalp hastalığı/Kalp krizi (enfarktüs)
-İnme (beyin damarlarında tıkanıklık)
-Dolaşım hastalıkları
Kolesterol yüksekliğine bağlı sorunlar ortaya çıktığı zaman geç kalınmış olabilir. Bu nedenle, kan kolesterol düzeyini normal sınırlar içinde tutmak, yükselmişse düşürmek çok önemlidir. Yüksek olan kan kolesterolünü düşürerek ilerlemekte olan damar sertliğini durdurmak mümkündür. Ek olarak, kalp krizi geçirme riskini azalttığı da kanıtlanmıştır.

Bugun cok iyi biliyoruz ki diabet , kanser, koroner kalp hastaligi, hipertansiyon, iltihapli eklem romatizmalarinin

tumu, bir cok bagisiklik sistem hastaligi ve daha bircok hastalik kesinlikle onlenebilir ve/ veya durdurulabilir hastaliklardir. genetik bile olsalar!! Niye bundan bizde faydalanmayalim ki ....


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Check Up Yaptırmanın Önemi ve Telomer Boyunun Ölçümü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ülkü GÖRMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ülkü GÖRMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ülkü GÖRMEZ
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ülkü GÖRMEZ'in Makaleleri
► Diyabet ve İdrarda Albümin (Mikroalbüminüri) Ölçümü ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Evde Kan Şekeri Ölçümü-Şeker Ölçüm Cihazı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Osteoporoz ve Beslenmenin Önemi Prof.Dr.Elif AKALIN
► Gençlik İçin Umudun Önemi Dr.Müberra YENİŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Check Up Yaptırmanın Önemi ve Telomer Boyunun Ölçümü' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:28
Top