2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama ve Estetik Cerrahi
MAKALE #9417 © Yazan Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK | Yayın Ağustos 2012 | 4,566 Okuyucu
Kilolu insanlar rejim yaparak önemli miktarda kilo verdiğinde genellikle deri ve doku elastikiyetleri kaybolur. Cildimizin vücudumuzu sarmak ve korumak gibi görevi vardır ve bunu yapabilmek için altında bulunan dokuların şeklini alması gerekmektedir. Cildin bu fonksiyonu sağlayabilmesi için elastik ve bağ dokusu yapısının normal olması gerekmektedir. Eğer cilt esnekliğini kaybetmiş ve bağ dokusu gevşemişse, altında bulunan dokulara tam olarak tutunamaz ve sarkmalar meydana gelebilir.

Kilo veren insanlarda bu sebeple vücutlarının bazı bölgelerinde sarkmalar olabilmekte ve estetik olarak kötü görünümlere sebep olabilmektedir. Üstelik, vücudumuzun her bölgesinden kilo vermediğimiz de göz önünde tutulduğunda, bazı bölgelerde diğerlerine oranla daha fazla sarkıklıklar meydana gelebilmekte ve görünümü daha fazla bozabilmektedir.

Bu gibi durumlarda birtakım estetik operasyonlar ile görüntü düzeltilebilmekte ve başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Önemli miktarda kilo veren hastalarımız aşağıdaki kozmetik problemlerle karşılaşılabilmektedir:
  • Üst kolda sarkma ve gevşeme,
  • Memelerde düzleşme ve meme uçlarında aşağı bakar konuma gelme,
  • Karın bölgesinde katlanmalar; bu cilt katlantıları alt sırt alanına kadar uzanabilir,
  • Kalçalarda, kasıklarda ve uyluk deri ceplerinde sarkmalar.
Önemli kilo kaybından sonra vücut şekillendirme operasyonunda alttaki dokunun şekli ve gerginliği(tonusu) desteklenir ve aşırı sarkan yağ ve deri vücuttan uzaklaştırılır.
Sonuç olarak vücutta düzgün konturlu daha normal bir görünüş sağlanır. Bu işlem esnasında kesi hatları vücudun doğal çizgilerine denk getirilerek ameliyat sonrasında oluşan yara izleri saklanmış olur.

Büyük miktarda kilo kaybı sonrası vücut şekillendirme operasyonuna geçmeye karar vermeden önce kilo kaybı stabilize edilmeli, yani kilo verme işleminiz bitmiş olmalı ve vücudunuz son şeklini almış olmalıdır.
  • Eğer kilo vermeye devam ederseniz, deride sarkma cepleri oluşmaya devam edecektir.
  • Eğer hızlı kilo geri alımı ihtimali yeniden varsa, zaten zayıflamış ve incelmiş derinin daha fazla strese maruz kalmasına bağlı olarak cilt çatlakları oluşabilir ve yara izlerinde oluşacak gerime bağlı olarak yara izleri genişleyebilir ve görünür hale gelebilir.
Vücut şekillendirme için uygun adaylar şunlardır:
  • Vücut kilosu ve şekli son halini almış olan tüm yaş gruplarındaki erişkin bireyler
  • Yara iyileşmesini bozan veya cerrahi riski artırabilir tıbbi durumları olmayan kişiler(Sağlıklı bireyler)
  • Vücut şekillendirme operasyonunda olumlu ve gerçekçi hedefleri olan bireyler
Operasyon Öncesi Görüşme

Ameliyat olmak isteyen kişiler ile yapılacak görüşmede öncelikle hastamızın şu anki şikayetleri ve operasyon sonrası beklentileri değerlendirilir. Sonrasında genel sağlık durumunu, vücudunuzdaki yağ miktarı ve dağılımı, cildinizin sarkıklığı, fazlalığı, bölgesel sarkma miktarlındaki farklılıklar ve deri kalitesini değerlendirilir. Bu muayene sırasında; geçirdiğiniz hastalıklar, halen mevcut sağlık problemleriniz ( şeker hastalığı vb) , alışkanlıklarınız (sigara, içki vb) ve kullandığınız ilaçlar (aspirin, sakinleştirici vb) hakkında doğru ve ayrıntılı bilgi alınır. Sizin beklentileriniz ve muayene bulgularınız birlikte değerlendirilir. Bu muayene sırasında anestezi tipi, kaç gün hastanede kalacağınız ve operasyon sonrasındaki durumlar konuşulur. Ayrıntılı olarak vücut incelenir ve ölçümler alınır. Tıbbi kayıtlar için, onayınız alınarak, fotoğraf çekilir.Operasyona karar verdiğinizde asistanım size uygun operasyon gününü planlar.

Operasyon Zamanına Hazırlık

Soğuk algınlığı yada başka bir enfeksiyon, operasyonunun ertelenmesine sebep olabilir.
Operasyon günü ve sonraki birkaç gün size yardımcı olacak birisi gerekecektir.
Aspirin ve türevi ilaçlar operasyondan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz)
Sigaranın operasyon öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir.
Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, saç şekillendirici kullanmayın, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın.
Operasyontan 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemeli.
Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı.
Rezerve edilmiş odanıza geldiğinizde isterseniz size ağızdan sakinleştirici bir ilaç verilecek ve bu sizi rahatlatacaktır.

Operasyon Tekniği

Kilo verme sonrası estetik operasyonda şu işlemler yapılır:
  • Karın, kalça, kasık sarkmalarını düzeltmek için alt vücut kaldırma,
  • Meme sarkmalarını düzeltmek için meme dikleştirme,
  • Üst kol sarkması düzeltmek için kol germe,
  • İç, dış ve orta uyluk sarkma düzeltmek için uyluk germe.
Tüm vücut şekillendirme operasyonlarında aşırı cilt fazlalığını almak gerekmektedir. Birçok durumda, bu kesikler geniş olabilir. Kesilerin uzunluğu ve konumu alınacak fazla deri miktarı ve bulunduğu yere bağlı olarak deişiklikler göstermektedir. Kesi izleri genellikle pek görünmeyen, vücudunuzda bulunan doğal çizgi ve katlantı alanlarında ve gizli kalan yerlerde yapılarak saklanabilmektedir.

Alt Vücut Germe: Tam bir alt vücut germe işleminde kalça, karın, bel, ve uyluğun dışında oluşan deri sarkmaları alınmaktadır. Bu işlem tek operasyonla veya aşamalı operasyonlarla tamamlanabilir. Kesi desenleri değişir ve fazla miktarda deri ve yağ almak gerektiğinde vücudun çevresinde çevresel bir kesi gerekebilir.
Meme Dikleştirme: Sarkmış göğüsleri kaldırmak için yapılacak kesi deseni sarkmanın derecesine göre belirlenir. Bunlar arasından meme başı çevresinde, meme başından aşağı inen tek kesi veya ters ‘T’ şeklinde kesiler yapılabilir.
Tüm hastalar için gerekli olmamakla, sarkmış bir göğüste dikleştirme operasyonu ile birlikte meme şeklini ve boyutlarını geliştirmek için silikon meme protezi tavsiye edilebilir.
Kol Germe: Üst kollarda oluşan sarkmalar, üst kolun içi veya arkası boyunca uzanan koltuk altı bölgesinden bir kesi ile tedavi edilir. Bu ameliyatta oluşacak kesi desenleri sarkmanın derecesine göre değişir.
İç Uyluk Germe: Uyluk yeniden şekillendirilmesi uyluğun iç kısmı boyunca yapılan kesiler ile düzeltilir. Kesinin deseni sarkmanın derecesine bağlı olarak değişir.
Dış Uyluk Germe: Uyluk dış hatlarını düzeltmek için kalça çevresinden kasık bölgesine uzanan bir kesi gerekebilir. Bu kesinin deseni sarkmanın derecesine bağlı olarak değişir.

Anestezi Türü

Genel anestezi yöntemi ile uygulanır.
Operasyon Süresi

Operasyonda yapılacak işleme bağlı olarak değişir

İyileşme Süreci

Yapılacak operasyona bağlı olarak aynı gün evinize gidebilirisiniz veya birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir. Kendinizi eskisi gibi hissetmeniz birkaç hafta alabilir. İşinize 2-4 hafta sonra dönebilirsiniz. Kabul edilebilir yara izleri biraz görünür olacaktır ancak genel olarak iyi sonuçları uzun ömürlüdür. Bir kilo verme sonrası estetik operasyondan sonra sonuçları hemen görünür. Yara izi ilk 3-6 ay kötüye gidermiş gibi görülebilir ama bu beklenen bir süreçtir. İzlerin düzleşmesi ve solması 6 ay ila 1 yıl alabilir. Tamamen yok olmamasına rağmen kesi izleri kıvrım hatlarında ve bikini altında saklanabilecek şekilde bırakılır. Uyluk bölgesi sarkıklığı olan hastalar için iyi sonuç verir. Hastaların çoğunda,düzenli egzersiz ve diyetle iyi sonuç yıllarca korunabilir. Ödemi çözmek, dokuları desteklemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için özel bir giysi birkaç hafta giydirilir. Büyük kilo kaybını takiben vücut şekillendirme operasyonunun muhtemel riskleri şunlardır: yara izi, hematom, enfeksiyon, sıvı birikim, kötü yara iyileşmesi, cilt kaybı, kan pıhtıları, uyuşukluk veya deri hissindeki diğer değişiklikler, anestezi riskleri, deride renk değişikliği ve/veya uzun süreli şişlik, asimetri, tekrarlayan cilt gevşekliği, derin ven trombozu, kalp, akciğer komplikasyonları, revizyon cerrahisi gibi. Aşırı bir kilo kaybı sonrasındaki bir vücut şekillendirme operasyon sonuçları hemen görülürken, nihai sonuçları 1 yıl sonra net olarak ortaya çıkar.

Aşırı Kilo Verme Sonrası Estetik Maliyeti

Maliyet her zaman elektif cerrahi bir husustur. Kilo verme sonrası estetik operasyon fiyatları çok çeşitlilik gösterir. Cerrahın eğitiminin, deneyiminin yanı sıra ameliyat olunacak şehir, çalıştığı hastane gibi durumlara da bağlıdır.
Maliyeti şunlar içerebilir: Cerrahın ücreti, Hastane veya cerrahi tesis maliyetleri, Anestezi ücreti, Ilaçlar, ameliyat sonrası cerrahi giysiler, tıbbi testler gibi.

Op. Dr. Güncel ÖZTÜRK
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama ve Estetik Cerrahi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güncel ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi152 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflama ve Estetik Cerrahi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:35
Top