2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Hakkında Genel Bilgiler
MAKALE #9496 © Yazan Op.Dr.Evren HELVACI | Yayın Ağustos 2012 | 4,381 Okuyucu
Meme büyütme ameliyatında amaç sadece memede hacimsel artış sağlamak ya da çok büyük göğüsler yapmak değildir. Vücut yapınıza uygun, uzun süreli kullanabileceğiniz ve en önemlisi normal vücut yapınızı bozmayan protez kullanmaktır.

Yeni üretilen meme implantaları daha yoğun kıvamda ve uzun süre şeklini koruyabilen ürünlerdir. Bu yüzden kullanılan implant markası ve modeli önemlidir. Eski tarz düşük yoğunlukta ya da serum içerikli implantlar uzun dönemde yapısını koruyamadığı için kullanım alanları tartışmalıdır.


AMELİYAT ÖNCESİ


PROTEZ SEÇİMİ


Hastayla görüşmemde ilk aşama protez seçimidir. İstediğiniz protez boyutlarını ve büyüklüğünü anladıktan sonra amacım meme boyutlarınıza ve meme dokusu hacmininize bakarak uzun vadede size en uygun olabilecek protez seçimini yapmaktır.


Protez seçiminde önemli olan noktalar:


• Memenizin göğüs kafesinde yerleşimi: Memenin iç, dış, üst ve alt sınırları belirlenir. Kullanılacak protezin bu büyüklük sınırlarında olması gerekir.

• Protezi saklayabilecek meme dokusu ve deri kalınlığı: Aynı beden sütyen kullanan iki hastada deri kalınlığı ve meme dokusundaki hacim farkı uygulanacak protez büyüklüğünü değiştirebilir. Derisi ince ve meme dokusu az olan hastada yapısına uygun olarak daha küçük protezler kullanılması gerekebilir.
• Deri esnekliği: Meme elastikiyeti yerleştirilecek protezin büyüklüğünde etkilidir. Elastikiyeti fazla olan hastalarda daha büyük protezler kullanılırken; doğum yapmamış, zayıf ve deri gevşekliği olmayan hastalarda daha küçük protezler tercih edilir.
• Memelerin sarkık olup olmaması: Doğum ya da kilo alıp vermeye bağlı olarak sarkmalarda gerek duyulması halinde büyütme ameliyatıyla eş zamanlı olarak dikleştirme ameliyatı da uygulamak gerekebilir. Ayrıca, deri esnekliği ve meme dokusunun hacmine göre kullanılacak protezler de değişiklik gösterir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI


Meme protezleri jel silikon ya da serum içeriklidir. Yeni nesil silikon içerikli implantlar daha dayanıklı ve doğala yakın görünümü nedeniyle tercih edilmektedir.


Salin protezler ise özellikle silikon protez kullanımının yasaklandığı dönem sonrası yoğun kullanılmaya başlanmış; ancak yapısal özelliğini zamanla kaybetmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Silikon implantlar daha kıvamlı ve ‘form-stabil’ özelliklerinden dolayı özellikle ayaktayken daha doğal görünür.


Implant büyüklüğünün kararında en önemli değişken hastanın meme taban çapı ve meme dokusu büyüklüğüdür. Memenin taban çapından daha büyük protez kullanımı protezin sınırlarının ele gelmesine, şeklinin bozulmasına; ayrıca memeye uygun olmayan büyüklükte protezler meme dokusunda ve deride içeriden baskıya bağlı olarak yapısal bozukluklara neden olabilmektedir.


KESİ BÖLGESİ


Meme büyütme ameliyatlarında protez; meme başı, koltuk altı ya da memenin alt kıvrımlı oluğundan yerleştirilebilir. Koltuk altından kesiler ameliyat sahasına uzak kaldığından silikon içerikli protezlerin yerleştirilmesi zordur.


Meme büyütme ameliyatlarında en sık meme alt oluğu ya da meme başı kesileri kullanılmaktadır. Benim tercihim meme alt oluğundan uyguladığım kesiyle protezi kullanmaktır.

Meme alt oluğundan uygulanan kesilerde daha fazla iz kaldığı düşüncesiyle hastalar bu kesiyi istemese de ameliyat sonrası iz nedeniyle şikayet eden hasta nadirdir.

PROTEZ YERLEŞİMİ


Meme protezi kas altı, meme dokusu altı ya da kas zarı altına yerleştirilebilir. Literatürde üç bölgeyle ilgili farklı çalışmalar ve sonuçlar mevcut olmakla birlikte son dönemde sıklıkla kas altı tercih edilmektedir.


Meme büyütme ameliyatında amaç estetik beklentiler dışında yerleştirilen protezin uzun ömürlü ve rahat kullanımıdır. Protez ameliyatlarında en önemli problem deri yapısı ve meme dokusu ince olan hastalarda protezin dışarıdan belli olması ve bazen deride geri dönüşümsüz şekil bozukluklarına neden olmasıdır. Bu yüzden protezin üstünü örten dokunun mümkün olduğunca kalın olması avantajlıdır.


Kişisel tercihim, meme dokusu ya da kas zarının protezin korunmasında yeterli olmayabileceği düşüncesiyle kas altını kullanmaktır. Özellikle ince derili ve meme dokusu az ya da hiç olmayan hastalarda kas altına protezi yerleştiririm. Yine kas zarı yapı olarak 1 mm’den ince olduğu için protezi saklamakta etkili olabileceğini düşünmüyorum.


AMELİYAT SONRASI SÜREÇ


Ameliyat sonrası


• Ameliyat sonrası yoğun ağrılı, kol hareketlerinizi kısıtlayan bir süreç değildir. 2-3. gün içerisinde hızla toparlanmaya ve günlük hayatınıza dönmeye başlarsınız.

• Ameliyattan 48 saat sonra ılık suyla duş almaya başlayabilirsiniz. Kol hareketlerinizde başlangıçta bir miktar ağrı olmakla birlikte birkaç gün içinde bu şikayetler düzelecektir.
• 2. hafta sonrasında yürüyüş şeklinde hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Yüzme, koşu gibi daha eforlu egzersizlere ise 4. haftadan sonra başlayabilirsiniz.
• Her iki göğsünüzde ya da birinde farklı düzeylerde olmakla birlikte şişlikler olacaktır. İlk 1 ay meme şekli hemen oturmaz, merak etmeyin. Ancak hemen her kadında iki göğüs arasında az ya da çok asimetri vardır ve bu durum ameliyat sonrası da devam edecektir.
• Meme başı ve meme derisinde uyuşukluk ya da his kaybı olabilir. Gerginliğin azalması ile bu şikayetler de azalacaktır. Meme dokunuzun eski yumuşak kıvamını alması ve tüm şikayetlerinizin sona ermesi 6-12 aya kadar sürebilir.
• Nadir olmakla birlikte kimi hastalar ameliyat sonrası kronik ağrıdan şikayetçi olmaktadır. Bu daha çok ameliyat sonrası aşırı hassasiyet ya da kapsül gelişimine bağlı olabilmektedir. Kesin tedavisi bulunmamakla birlikte böyle bir durumda daha önce geçirilmiş ameliyatla ilgili bir problem yoksa ya da sorun kapsül kontraktürü değilse protezlerin çıkartılması gerekebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Hakkında Genel Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Evren HELVACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Evren HELVACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Evren HELVACI
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Evren HELVACI'nın Makaleleri
► Meme Büyütme Hakkında Herşey! Op.Dr.Esra ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Hakkında Genel Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top