2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmenin Rengi Kırmızılar, Morlar, Yeşiller ve Beyazlar Bize Ne Anlatıyor?
MAKALE #9518 © Yazan Dyt.Begüm KURAN | Yayın Eylül 2012 | 3,995 Okuyucu
Yurt içinde başlayan yaz yağmurlarının ferah esintileri etkisinde kendine daha fazla vakit ayırabilenlerimiz olmuştur, pekiii ya metabolizmanızın hızlandığının farkında mısınız? Sizler için bu hafta en doğru beslenmenin olmazsa olmazlarını konu almak istedim. Tam bu esnada okuduğum bir makale dikkatimi çekti ve çevirisini yaparak sizlere sunuyorum. Teşekkürler INSTITUTE FOR INTEGRATIVE NUTRİTİON.

-------------------------------------------------------------------------------------------


Renkler Menünüz Olsun, Sağlık Bedeninizde Can Bulsun...


HAYDİ SEBZELER VE MEYVELERLE BARIŞMA ZAMANI


Yepyeni, pırılpırıl, sağlık dolu bir haftaya merhaba. Yurt içinde başlayan yaz yağmurlarının ferah esintileri etkisinde kendine daha fazla vakit ayırabilenlerimiz olmuştur, pekiii ya metabolizmanızın hızlandığının farkında mısınız? Sizler için bu hafta en doğru beslenmenin olmazsa olmazlarını konu almak istedim. Tam bu esnada okuduğum bir makale dikkatimi çekti ve çevirisini yaparak sizlere sunuyorum. Teşekkürler INSTITUTE FOR INTEGRATIVE NUTRİTİON.


(Çeviri) Görsel olarak rengarenk salatalar çok çekici göründüğünden, salata yemek çok cazip bir fikirdir. Peki bu renklerin, sağlığınız için ne kadar önemli olduğunun farkında mısınız? En önemlisi bu renkleri her gün tabağınızda bulundurmanız gerektiği, böylece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral miktarlarını alabilirsiniz. İşte en yaygın renklerdeki besinler ve özellikleri:


BEYAZ: Güçlü bir antioksidandır ve kükürt, quersetin gibi yararlı bileşiklerden oluşan geniş bir yelpazesi vardır. Onlar vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olurlar, antiviral, antifungal ve antiinflamatuar bu bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirirler. Örneğin; sarımsak, soğan, karnabahar, turp…


YEŞİL: Klorofil içerirler. Karaciğer ve böbrekleri destekleyerek toksinlerin atılmasına yardımcıdırlar, kan temizleyici denebilir. Kan pıhtılaşması için gerekli olan K vitaminini yüksek miktarda içerir. Detoks sebze ve meyveleri de denebilir. Örneğin; brokoli, ıspanak, yeşil fasulye ve kereviz…


SARI: Sarı renkli besinler serbest radikaller ile mücadele konusunda oldukça yeteneklidir. Sağlıklı bir cilt için, alerjiyi önlemede ve korumada yardımcı olurlar.

C vitamini bakımından zengindir. Narenciye grubundadırlar. İçerdikleri biyoflavanoidler ile cildinizdeki kollojeni güçlendirir. Tendon, bağ ve kıkırdak için de oldukça faydalıdır. Örneğin; limon, ananas, sarı biber ve greyfurt…

TURUNCU: Bu renk besinler A vitamini gibi davranan sizlerinde bildiği beta karoten açısından yüksektir. Bu demek oluyor ki antioksidan özellikleri yüksektir. Kanser, kalp hastalığı ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçasını destekleyerek enfeksiyonların önlenmesinde görevlidirler. Aynı zamanda sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için de beta karoten önemlidir. Örneğin; havuç, kavun, tatlı patates, kabak ve portakal…


KIRMIZI: Büyük ölçüde sağlıklı hücre duvarlarını inşa ederek dolaşım sistemini iyileştirmeye yardımcı olurlar. Fitosteroller, likopen ve antosiyaninlerden zengin olup; organ fonksiyonlarını ve kan basıncını dengeler. Ayrıca zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar. Örneğin; domates, karpuz, pancar, kırmızı dolmalık biber…


Yeraltına inilir

Yumruları yenilir
Nişasta bakımından
Hayli zengin bilinir

MOR: Tüm renklerin içerisindeki en güçlü antioksidanlardandır. Yaban mersini, böğürtlen, patlıcan, mor lahana örnek olarak verilebilir.


Soğuktan yanması zor

Kırağıyı ondan sor
Pişirerek yenir bu
İnce uzun etli mor

Hayat, bir bileği taşıdır ve bu bileği taşı sizi un ufak mı edecek yoksa bileyip parlatacak mı, buna sadeca ama sadece siz karar verirsiniz. CAVETT ROBERT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmenin Rengi Kırmızılar, Morlar, Yeşiller ve Beyazlar Bize Ne Anlatıyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Begüm KURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Begüm KURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm KURAN Fotoğraf
Dyt.Begüm KURAN
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Begüm KURAN'ın Yazıları
► Beslenmenin Abc’si Dyt.Turgay KÖSE
► Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları Dyt.Gülşah GÜROL
► Spor ve Beslenmenin Önemi Dyt.Özge ÖZCAN
► Beslenmenin Modası Olmaz! Dyt.Gizem ŞEBER
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Gebelikte ve Hamilelikte Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmenin Rengi Kırmızılar, Morlar, Yeşiller ve Beyazlar Bize Ne Anlatıyor?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Corona Virus Dosyası Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:51
Top