2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Germe Ameliyatı
MAKALE #9555 © Yazan Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT | Yayın Eylül 2012 | 3,874 Okuyucu
Yaşlanma doğal bir süreçtir.Günümüzde insan ömrünün uzaması, sağlıklı ve güzel yaşamak ve yaşlanmak isteğini de beraberinde getiriyor.Yaşamdan zevk alan,kendisini seven ve aktif sosyal yaşamın içinde yer alan insanlar zamanın getirdiği yaşlanma belirtilerini görmekten hoşlanmıyorlar çünkü ruh yaşlanmıyor. Genç bir ruhun üzeride kırışık ve bol bir elbise yani gevşemiş ve sarkmış deriler hiç uygun durmuyor, kendimize yabancılaşıyoruz. İşte bu aşamada plastik cerrahi devreye giriyor. Yüzdeki çizgiler, deri kalitesindeki bozulmalar, deri bollukları ve hacim kayıplarına yönelik uygulamalarla daha mutlu ve keyifli görüntüler ortaya çıkarılıyor. Yine de unutmamak gerekir ki zamanı tamamen geriye çevirmek mümkün değil ama günümüzdeki modern tekniklerle gerekli bölgelere yapılan doğru seçilmiş müdahalelerle oldukça mutluluk verici sonuçlara ulaşmak mümkün. Yüz germe (ritidektomi) veya ingilizcedeki adıyla 'face lift,' yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir. İnsan yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin ve diğer etkenlerin (sigara, içki, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur. Yaşlı bir yüzde; alın çizgileri belirginleşmiş, kaşlar düşmüş, göz kapakları sarkmış, göz altlarında torbalanmalar ve çizgiler oluşmuş, ağız – burun bölgesinde derin çizgiler oluşmuş, yanak sarkmış, çene konturları kaybolmuş, boyun yağlanmış ve deri perdeleri oluşmuş bir görüntü vardır.

Yüz germe ile yüz ve boyun derisindeki sarkıklıklar ve düzensizlikler giderilir; boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüz fasyaları ve yağ dokuları anatomik yerlerine çekilip asılır, yüz dokuları takviye edilir. Bu ameliyat, şakak bölgesinin altından itibaren etkili olan, en çok da yüzün alt kısımları ve boyunu iyileştirmeye yarayan bir ameliyattır. Yüz germe sırasında gerekirse orta yüz bölgesine de müdahale edilerek,elmacık kemiği üzerinden aşağıya doğru göç etmiş olan yumuşak dokular yerlerine asılır.Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan yüzdeki hacim kayıpları yağ enjeksiyonları ile yerine konabilir.

Yüz germe ameliyatına aday ideal kişiler, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş , başka sağlık problemi olmayanlardır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Fakat yapısal ve genetik nedenlerle daha erken yaşlarda da bu tip ameliyatlar tam veya limitli olarak yapılabilir. Yüz germe ameliyatı sırasında, yüzün daha güzel ve daha genç görünmesi için, burun ve gözkapakları estetiği, alın düzeltme, kaş kaldırma ameliyatları da eklenebilir. İnce kırışıklıklar için dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit vb) veya peeling (mekanik, kimyasal, lazer) ve kırışıklıklar için botoks yapılabilir.

AMELİYAT ÖNCESİ

Yüz yaşlanması - sarkması ile ilgili probleminiz olduğunda ve ameliyat düşündüğünüz zaman, önce ne istediğinizi ve neden istediğinizi kendinizle tartışın ve ardından bir plastik cerraha başvurun. İstek ve beklentilerinizi teker teker doktorunuza anlatın ve kendisi ile tartışın. Sigara, aspirin veya E vitamini kullanıyor iseniz mutlaka ameliyattan 10 gün önce bırakın. Doktorunuza güneşlenme ve cilt bakımı alışkanlığınızı iletin, ameliyatın daha kalıcı bir sonuç vermesi için,ameliyat sonrası yapmanız gerekenleri sormayı unutmayın. Gerekirse birkaç kez doktorunuzla konuyu tartışın.


AMELİYAT

Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi,intravenöz sedasyon (sakinleştirici ilaçlar eşliğinde) lokal anestezi ile de yapılabilir. Yüz germe ameilyatı 1,5-2 saat kadar sürer fakat ek ameliyatlar planlandıysa süre uzayacaktır. Aynı gün eve çıkmak mümkündür, ancak genellikle 1 gece hastanede kalmak uygundur. Ek işlemler (burun,göz kapağı vb ) aynı seansta yapılabilir. Yüz germe ameliyatı izsiz değildir. Ancak bu izler saklandığı için belirgin değildir. İzler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önündeki çıkıntının arkasında ve kulak arkasında gizlenir.


AMELİYAT SONRASI

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Yüzde genel bir şişlik ve minimal morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde özel bir yüz korsesi ve yanaklara soğuk ped uygulanır. Doku içinde kan birikmesini önlemek amacıyla diren denilen silikon borular konabilir. Direnler ertesi gün çekilir. Sargı 4-5 gün sonra tamamen açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar bu dönemde yıkanabilir. Dikişler eriyen tipte olduğu için alınmaz. Sadece saçlı deri içinde kullanılmış olan metal zımbalar varsa bunlar 7-8 gün sonra alınır.


Ameliyat tekniğine uygun yapıldıysa iyi sonuç verir. Nadiren ikinci düzeltmeler gerekli olabilir. Ameliyat sonrası 2. günden itibaren hasta ayağa kalkar ve evdeki işlerini yapabilir. Hasta bir hafta sonra şişliklerin geçmesiyle işine dönebilir, makyaj yapabilir. 2 ay ağır egzersizlerden ve aşırı güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Yüz ve boyun derisine yeni verilmiş şekil, kişinin yapısına ve çevre koşullarına göre bazen 5-10 yıl, bazen de yaşam boyu dayanır.

Günümüzde yüz germe ameliyatı cerrahi ve anestezi tekniklerinin gelişmesi sayesinde iyi sonuçlar alınan ve sosyal hayata hızlıca dönüşün mümkün olduğu bir ameliyat haline gelmiştir. Bu ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorunuzun tecrübesi ve estetik zevkleri sonucu belirlemede önemlidir. Başarılı bir yüz germe operasyonu size daha mutlu ve genç bir ifade sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Germe Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin BİLGİN KARABULUT Fotoğraf
Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un Makaleleri
► Kol Germe Ameliyatı PDF Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Boyun Germe Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Karın Germe Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Alın Germe Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yüz Germe Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Germe Ameliyatı Aralık 2012
► Liposuction (Yağ Alma) Eylül 2012
► Dudak Estetiği Eylül 2012
► Karın Germe Ameliyatı Mayıs 2012
► Estetik Burun Ameliyatı Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:17
Top