2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek
MAKALE #9585 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet DUMAN | Yayın Eylül 2012 | 7,064 Okuyucu
Kadın -------- Erkek

Belgesel izler misiniz? Erkek kuş dişinin dikkatini çekebilmek için çeşitli oyunlar ve birazda rakiplerini kullanarak güç gösterileri yapar. Ve dişi kuş belirli kriterlere göre eşini seçer. Peki bizler eşimizi nasıl seçeriz?

Erkekler, doğuştan bazı fiziksel özellikler ve güdülerle doğarlar. Büyürken, oynadıkları oyuncaklar, izledikleri filmler ve yaşadıkları toplum, onlara nasıl bir erkek olmaları gerektiğini öğretir. Aynı şey kadınlar içinde geçerlidir. Bir kuş, bu girdilere sahip değilken bile doğru eşi seçmek için belli teknikler uygularken, insan gibi karmaşık bir canlı eşini seçerken nelere dikkat eder?

Biliyoruz ki doğada bir denge var ve bu denge sayesinde doğa, elinde olanlar ile bu dengeyi kurar. Kadın erkek ilişkisi de bu doğal dengenin bir ürünüdür. Doğaya baktığımızda genel olarak eril ve dişil birçok denge ile karşılaşırız. Mesela, gündüz ile gece, yağmur ile toprak gibi..

Bu doğal denge üzerinde erkek ve kadın, kendi çiftini arar. Bu arayış önceleri aile büyükleri tarafından gerçekleştirilir ya da engellenirdi. Eskiden eşimizi bizim yerimize, annemiz babamız seçer bize ise seçilen eşi her yönüyle kabul edip onunla bir ömrü tek yastıkta kocatmak düşerdi. Şimdi ise daha özgürüz. Özgürleşen dünyada kişi kendi eş seçimlerini yapmaya başladığından beri seçeneklerimizi keşfettik. Bu, kaotik görünse de eril ve dişil temel özellikleri fazla değişmedi.

Kadın doğası gereği; biraz duygusal, birazda edilgen ama sezgilerine de güvenen bir yapıya sahiptir. Anlaşılmak, güvende olduğunu hissetmek, ilgi ve sevgi görmek onun temel beklentileridir. Erkek ise; fiziksel açıdan daha güçlü ve görev odaklıdır. Bunun yanında kadın tarafından çabalarının görülmesini ve desteklenmesini bekler. Bilinen ayrı bir gerçeklik daha var ki, bazı kadınların doğasında eril özellikler ve beklentiler varken, bazı erkeklerin doğasında da dişil özellikler ve beklentiler mevcuttur.

Aslında temel cinsiyet rollerimizden ve beklentilerimizden uzaklaştıkça, eş seçiminde karmaşaya düşüyoruz. Kişisel özelliklerimizi tanıyıp bizi tamamlayacağını düşündüğümüz özelliklerde eş seçmek iyi bir çift olmanın anahtarıdır. Mesela baskın erkek daha kontrole yatkın bir kadın ile daha mutlu olabilirken, daha baskın bir kadın yönlendirilmeye biraz daha yatkın bir erkek ile mutlu olabilir. Ayrıca zıtlar birbirini çeker derler, kısa vadede işe yarar ama uzun vadede birbirlerinden çok farklı insanlar, farklı istekleri ve beğenileri yüzünden sıkça çatışabilirler. Farklılıklar; heyecan ve yenilik katarken, benzer yönler ise paylaşılan ortak beğeni ve istekler ile ilişkiyi güçlendirir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi evlilik öncesi uzmanlardan alınan destek ile de gelecekteki çift çatışmalarının birçoğunun önüne geçildiği bilinmektedir. İhtiyaç duyarsanız, bizim ülkemizde de artık benzer konularda çalışan uzmanlarımızdan destek almak daha kolay.

Gelecek sayımızda “evlilik ve iletişim çatışmaları” ile devam edeceğiz. Hoşça Kalın, Mutlu Kalın…
Psikolog Mehmet DUMAN
Tarsus Gelişim Psikolojik Hizmetler


Sen kocaman çöllerde bir kalabalık gibisin,

Kocaman denizlerde ender bir balık gibisin.
Bir ısıtır,bir üşütür,bir ağlatır,bir güldürür;
Sen hem bir hastalık hem de sağlık gibisin.

seni bulmakdan önce aramak isterim

seni sevmekten önce anlamak isterim
seni bir yaşam boyu bitirmek değil de,
sana hep hep yeniden başlamak isterim.

Onun güzelliğini herkes görüyorsa o bence az güzeldir.

Herkes biliyorsa o bence hiç güzel değildir.
Onun güzelliğini yalnız ben görüyorsam bu sevgidir.
Yalnız ben biliyorsam bu aşktır.
Hiç kimse görmüyorsa bu yalnızlıktır.

Özdemir Asaf
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DUMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet DUMAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi128 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın Makaleleri
► Kadın Erkek İlişkisi Psk.Burçin DEMİRKAN
► Kadın Erkek İlişkileri Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Erkek İlişkileri Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Cinsellikle Kadın ve Erkek Faktörü Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► İlişkide Kadın ve Erkek Rolleri Psk.Seval HACIM KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kökünden Kesip Atmayın Haziran 2016
► Şimdi Reklamlar Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top