2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kıskanç Mıyım ? Yok Canım! Ama Belki de Kıskanmam Gerek…
MAKALE #9590 © Yazan Dr.Sevilay ZORLU | Yayın Eylül 2012 | 5,021 Okuyucu
KISKANÇ MIYIM ? YOK CANIM ! AMA BELKİ DE KISKANMAM GEREK…

Kıskançlık ! Sık sık düşündüğümüz ama çoğu kez anlam veremediğimiz duygu. Kıskançlık daha çok ikili ilişkilerimizde yaşadığımız ve kullandığımız bir duygu aslında.Bu duyguyu hiç yaşamayanımız var mı ? Sanmıyorum.Sadece şiddeti ve tepkilerimiz farklılık gösterebilir.

Peki kıskançlık,olması gereken bir duygu mu ?Yoksa bir hastalık mı ?Bazen her ikisi de olabilir. Ruh sağlığını ve ilişkileri etkilemeye başladığı zamanı bilebilmek önemli.
“Seven kıskanır, kıskanmak sevginin göstergesi değil midir?” .Ve sonra bir kaç derin soluk alma, arkasından da şu klasik soru “Bu kıskançlığa karşı ne yapabilirim, sizce normal mi?”

İnsanoğlunun kalbinde samimi olmak ve birbirlerini sevmek için duyulan arzu yatar. Evlilik ve olgun aşk ilişkisi bu yakınlık ve sevgiye duyulan gereksinimi karşılar.
Bizim onu sevdiğimiz kadar onun bizi sevdiğine ve asla bizi incitecek bir şey yapmayacağına inanırız.

Aşık olma yaşantımız doğal akışını tamamlayınca dünyanın gerçeklerine döner benmerkezci olmaya başlarız.

Erkek ve kadın kendi arzularını ifade eder. Bu arzular birbirlerinden farklıdır. Erkek seks arzular kadın yorgundur. Erkek yeni bir araba almak ister kadın “saçma” der. “Senin ailene üç gittik benim aileme iki gittik, futbolu benden çok seviyorsun…”
Yavaş yavaş aradaki teklifsizlik illüzyonu kaybolur. Bireysel arzular, duygular, düşünceler ve davranış şekilleri öne çıkmaya başlar.

Onlar biz olmak pahasına ben olmaktan vazgeçtiklerini fark ederlerse aşk biter. Bu noktada onlar ya kendilerini çeker, duygusal ya da fiilen boşanırlar ve yeni bir aşık olma yaşantısının arayışına koyulurlar ya da aşık olma tutkusunun canlılığı olmaksızın birbirlerini sevmek için zor bir çabaya girişirler.

Bir evlilikte bazen birinizin biraz sağa, diğerinizin de biraz sola dönmek istemesi kaçınılmazdır.Bazen de tamamen karşıt yönlerde hareket etmek istersiniz.Kimi zaman da kafa kafaya çarpışırsınız.Aranızdaki farklılıklara karşı gösterdiğiniz tepkiler anlaşmazlıklara neden olabilir.Birinizden biri,bir biçimde incindiği ya da farklı şeyler istediğiniz ve giderek gerginleştiğiniz zaman , biriniz ya da her ikinizde öfkelenmeye başlarsınız

İki kişi arasındaki bir ilişki üçüncü bir şahıs tarafından tehdit edildiğinde kıskançlık ortaya çıkar. Hatta bazen bu üçüncü kişiler hayali olsa bile. Ancak bu risk algısı hemen bir davranışa dönüşmez.


Birey öncelikle bu tehdidin kendisi ve ilişkisi için önemi ve onunla nasıl başa çıkabileceği üzerine düşünmeye başlar. Daha sonra duruma ilişkin bir tepkide bulunur.
Kıskanan partnerin tepkileri,

 canlılık,eşinin ilgisini çekmeye çalışma gibi olumlu
 sıkıntı, stres, ilişkiye yönelik kaygı, eşe yönelik düşmanlık gibi olumsuz olabilir
 sevgilisinin bütün zamanını tekeline almaya,onun sosyal yaşantısını kısıtlamaya çalışabilir
 partnerinin konuştuğu her kişiyi potansiyel bir tehdit gibi algılayabilir
 partnerlerine yaklaşan üçüncü şahıslardan daha üstün, daha güzel/yakışıklı, daha önemli, daha zeki, daha zengin, daha…olduklarını kanıtlama çabalarına girebilir
 ilgiyi, sevgi sözcükleri ve abartılı hediyelerle kendi üzerlerinde tutmaya çalışabilir
 sevgilisini kıskandırmaya çalışarak kaybetmekten korktuğu ilgiyi kendi üzerinde tutmaya çaba gösterebilir
 yaşadıkları çaresizlik sonucu ilgiyi koruyabilmek adına intihar tehditleri, hatta intihar girişiminde bulunabilirler.

Aşk ateşinin uzun sürmesi ancak bu romantik ateşin ara sıra körüklenmesi ile sağlanır. Sahiplenme dürtüsünün kamçıladığı kıskançlık her zaman olumlu sonuçlar getirmese de ateşi körükleyen bir duygudur.Sahiplenme insan türünde öylesine yaygındır ki amacının,sevileni ya da sevgiyi koruma olduğu söylenir ve doğalmış gibi algılanır.
Kıskançlık abartılı yaşanmadığında aşkın ömrünü uzatabilir.İlişkide sadakat ve bağlılık kavramlarının öneminin tekrar tekrar gündeme gelmesini sağlayarak,karşılıklı verilen güvenceler aracılığıyla aşkın süresini uzatabilir.

Kıskançlık aşkı besleyebileceği gibi aşkın ölümüne,hatta çeşitli trajik sonuçlara da yol açabilmektedir.Aşk bittiğinde oluşan kıskançlık,değersizlik düşünceleri,boşluk hissi ve yaşanan kaybı protesto etme ihtiyacı bazılarında hayal edilemeyecek düzeyde yıkıcılık,öfke,saldırganlık,hatta şiddet ortaya çıkarabilmektedir.Bu tür durumlarda bazen aşk bir trajedi ile de sonuçlanabilmektedir.Kıskançlığın ortaya çıkardığı davranışlar aşk gibi ‘’kör’’dür.Sınır tanımaz

KADINLAR MI ? ERKEKLER Mİ ?

İkisi de kıskanıyorlar birbirlerini ama erkekler daha çok cinselliği kıskanırken,kadınlar duygusal yakınlaşmalara yöneltiyor duygularını.Yani iki cinsin ilişkiye dair korkuları farklı yerlere yoğunlaşmış durumda .Bunun ilginç bir açıklamasını yapanlar da var.Onlara göre fark, ’kadının üreme açısından daha değerli bir cinsiyet olması’ ile ilgilidir.

KISKANÇ MISINIZ ?

Kıskançlığın derecesini ölçmek zor.Hani ara ara yayınlanan anketler neyi ölçüyor aslında?Gerçekte yanıtı bilinmesi gereken soru bu değil galiba.’’Kıskanç değilim,’’ diyebilen ve bunu yürekten söyleyen kaç kişi çıkar ki ?....Asıl önemli olan şey,bu duygunuz hastalıklı mı,sağlıklı mı ?

Kıskançlık,sevdiğiniz kişiyi sakınmak,kaybetmemek için çaba göstermek,onu bunaltacak düzeye gelmediği sürece sağlıklı olarak kabul edilebilir.Onu devamlı sorgulamaya başladıysanız,sevgisini,bağlılığını ispatlamasını fazlasıyla ister olduysanız ilişkiniz yolunda gitmiyor demektir.Yani kıskançlığınız hastalıklı olmaya başlamıştır.Bu aşamada en iyisi temel güven duygunuzu sorgulamak ve uzman yardımına başvurmak olabilir.

HASTALIKLI KISKANÇLIK

Bu duygunun eşlerin birbirlerine ve çocuklarına bağlanmalarına sağlıklı etkiler yapabilmesine karşın abartılı bir seviyeye ulaştığında kıskançlık tehlikeli ve saplantılı bir duygu halini alabilir ve uzmanlar bununla baş etmekte güçlük dahi yaşayabilirler
Otello Sendromunda olduğu gibi kıskançlık patolojik bir hal alabilir.İnsanlar bazı hallerde en ufak sadakatsizliğe dair olası ipuçlarını toplarlar ve onları yanlış okumaya başlayabilirler. Bu durumlarda birey partnerinin parfümlerini koklayabilir.Hatta eşini takibe alabilir.

Bazı durumlarda danışmanlık almak işe yarayabilir ancak kıskançlık iyice yerleştiğinde yapılabilecek çok az şey kalır.Ağır olgularda ilaçların kullanılması uygun olabilir.
“Ama birlikteliğinizde bir mesafe olmalı
Ve cennetin meltemleri aranızda esmeli.
Birbirinizi sevin ama bunu bir bağımlılığa çevirmeyin.
Bırakın,ruhlarınızın kıyılarına dalgaları vuran bir deniz olsun.
Birbirinizin kadehinden için ama tek kadehten içmeyin.
Birbirinize ekmeklerinizden verin ama aynı ekmeği yemeyin.
Birlikte şarkı söyleyin,dans edin ve eğlenin ama yalnız da kalmaya izin verin.
Bir lavtanın telleri ayrıdır ama aynı melodiyi çalarlar.
Kalplerinizi verin ama birbirinizinkini esir almayın.
Sadece yaşam’ın eli kalplerinizi birleştirsin.
Birlikte durun ama çok yakın durmayın ;
Tapınağın sütunları da ayrıdır,
Ve meşelerle,selviler birbirlerinin gölgesinde büyümezler…”
HALİL CİBRAN (Ermiş adlı şiiri)

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist & Psikoterapist

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kıskanç Mıyım ? Yok Canım! Ama Belki de Kıskanmam Gerek…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sevilay ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sevilay ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevilay ZORLU Fotoğraf
Dr.Sevilay ZORLU
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi115 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevilay ZORLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kıskanç Mıyım ? Yok Canım! Ama Belki de Kıskanmam Gerek…' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Yaşam Ağustos 2017
► Kaygı mı Korku mu? Mayıs 2016
► Boşanma ve Sonrası Kasım 2015
► Kolay İnciniyor Musunuz? Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:35
Top