2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiğinde Altın Oran Nedir ve Önemi Nelerdir?
MAKALE #9615 © Yazan Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2012 | 4,855 Okuyucu
-Altın oranın insanlık, bilim ve sanat tarihinde oynadığı inanılmaz rolleri vardır.

-İrrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618


-Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından bulunmuş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır.

-Rönesans sanatçılarından Leonardo da Vinci tablolarında ve heykellerinde denge, oran, estetik ve güzelliği elde etmek için bu oranı sıklıkla kullanmışdır. En meşhur eserlerinden Mona Lisa portresi de altın orana göre tasarlanmıştır. Mimar sinan da eserlerinde bu oranı kullanmıştır.

-Estetik cerrahide simetri, oran ve denge önemlidir. Altın oran tasarımı ve analizi ise daha üst bir kavramdır.


-Tabiattaki canlıların uzuvların oranı dahi bu orana uyumludur.


-Altın orana uyumlu ve uygun ölçülerdeki objelerin ve canlıların daha estetik görsel olduğu ve güzel göründüğü savunulur.


-Günümüz araştırmacıları bu orana göre uyumlu olan insan yüzlerinin olmayan yüzlere göre daha çekici olduğunu belirtirler. Simetri de estetik görsellikte çok önemlidir, nedeni ise doğumsal veya sonradan edinilmiş bir kusurun olmamasını gösterir.


-Burun uzunluğu yüz yüksekliğinin 1/3 orta kısmına eşit olmalı,

-Burun genişliği ile ağız genişliği arasındaki oran, burnun uzunluğu ile projeksiyonu arasındaki oran, yüzünün oturduğu diktörtgenin kenarlarının birbirine oranı altın oran değerlerinde olmalıdır. Bu durumda, burnun, yüze ve başa göre uyumu, dengesi ve estetik görsel görüntüye en yüksek seviyede ulaşması sağlanır.

Estetik Burun Nasıl Olmalı?

-Estetik kelimesi, yunanca aisthesis kelimesinden gelir. Aisthesis kelimesi; duyum, duygu, algılamak, duyular manasına gelmektedir. Bir başka deyişle estetik, güzel üstünde düşünme sanatıdır. Estetik kelimesi güzel olanı aramak,duyumsamak şeklinde açıklanır.

-Estetik burun da doğal yüze göre çözümlenmiş, simetrik ve altın orana uyumlu olmalıdır. Yani gözlerin iç kenarlarından çekilen dikey çizgi burun kanatlarına teğet geçmeli. Burun uzunluğu yüzün 1/3 orta kısmına denk gelmeli. Burun uzunluğu burun projeksiyonuna göre altın orana göre uyumlu olmalı gibi.


-Burun sırtı ve kaş arasındaki kavsin, simetrik ve paralel bir hat şeklinde görünmesi gerekir.


-Burun sırtı cinsiyete göre farklılık gösterir. Burun sırtından çekilen çizgi burun ucuna teğet geçiyorsa erkeksi bir burun yapısına sahip olunur.


-Burun ucuna karşıdan bakıldığında eşkenar üçgen poligon görünümünü vermelidir.


-Buruna tabandan bakıldığında eşkenar bir üçgen bir görünümü oluşmalıdır.


-Burun dudak açısı 90 dereceden sonra açıldıkça feminen bir görünüm oluşur.


-Sonuç olarak burun şekilleri insanların görsel karakterini yansıtır ve yüz ifadesini büyük bir şekilde etkiler. Burun ucu düşük, kemerli, papağan burun, sivri burun, karşıdan burun delikleri gözüken burun profilleri, asık süratlı, kızgın, zayıf, yorgun ve dağınık yüz ifadeleri gibi görsel karakter sorunları ortaya çıkarabilir.


-Bu sebeplerden dolayı burun profilleri kişinin öz güvenine ve mutluluğuna etki edebilir. Kendisi ile mutlu olmayan bir kişi iş ve sosyal hayatında çevresine güven veremez. Doğal yüze göre çözümlenmiş estetik görsel bir burun, insana estetik ve haz katar. Yüzün ve başın dengeli, doğal ve orantılı olmasını sağlar.


İyileşme süreci

-Aynı gün veya bir gün sonra hastaneden taburcu edilir.
-Operasyon sonrası yaklaşık 4 saat soğuk yüz maskesi uygulanır. Bu sayede yüzde ağrı, şişlik ve morluk daha az olmaktadır.
-Bir hafta yatarken başın yüksekte olması (iki yastıkla yatılması gibi) şişliklerin hızla inmesi için önemlidir.
-2 gün sonra eğer delikli silikon yapraklar (burundan nefes almayı sağlar) kullanılmışsa alınır ve burun üzerine konmuş plastik ateli ıslatmadan ılık bir duş alabilirsiniz.
- Operasyon sonrası 2. gün şişlik ve morluğun en fazla ulaştığı dönemdir (kişinin yapısına ve uygulanan tekniğe bağlı değişir) ve sonrasında hızla çözülür
- En erken 5 gün sonrası burun üzerindeki plastik atel alınır. Sonrasında ten rengi özel bir bantla burnunuz 2-3 gün daha bantlanarak ödeminizin tama yakın çözülmesi sağlanır.
-Şişlikler kalın derilerde daha uzun sürmekte iken, ince derililerde daha kısa sürmektedir.
-İyileşme süreciniz ve yaptığınız işe bağlı olarak yaklaşık 7 gün sonra, işinize dönebilirsiniz
-Burun ucunda bir miktar hissizlik olması doğaldır. Bu durum 2-3 ay içerisinde azalarak düzelir.
-Gerek duyulursa burun yapınıza bağlı olarak size nasıl burun masajı yapılacağı gösterilir.
-Operasyon sonrası lens kullanımı 2-3 gün sonrası, hafif çerçeveli gözlük kullanımı 4 hafta sonrası, ağır çerçeveli gözlük kullanımı 3-4 ay sonrası önerilir
-Burun son şeklini yaklaşık 6ay-1yıl civarında alır.
- İyi tasarlanmış ve opere edilmiş bir burun zaman geçtikce daha iyi olurken, kötü tasarlanmış ve opere edilmiş bir burun zaman geçtikce daha kötü olur.
-İyi tasarlanmış ve opere edilmiş bir burun operasyonu sonrası hastaların insan ilişkilerinde ve davranışlarında pozitif yönde gelişme gösterildiği görülmüştür.

Op Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiğinde Altın Oran Nedir ve Önemi Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güncel ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi152 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Defne ERKARA
► Burun Estetiğinde Son Trendler Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Burun Estetiğinde Yeni Trendler Op.Dr.Süreyya ŞENELDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiğinde Altın Oran Nedir ve Önemi Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top