2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmış Aile ve Çocuk
MAKALE #9619 © Yazan Psk.Burçak DEMİRKAN | Yayın Eylül 2012 | 4,923 Okuyucu
Aile her toplumda çağlar boyunca doğal olarak oluşmuş sosyal bir kurum olarak kendini göstermektedir. Eşler, aile birlikteliğini uyum, huzur, mutluluk ve hoşgörü amaçlayarak kurmaktadırlar. Ama bazen eşler birtakım nedenlerle birlikteliklerini sürdürmenin imkanı olmadığını anladıklarında boşanma yolunu seçmektedirler. Boşanmak, kişiler arasındaki evlilik ilişkisini bitirmek veya sonlandırmak iradesi olarak anlam kazanmaktadır. Fromm’a göre, evlilik bağının başkalarıyla paylaşılmaz özelliği o kadar kaçınılmaz ve o kadar sıkı bir şekilde insan doğasının soyluluğuna ve onu yüce yanına bağlanmıştır ki, çoğu insan onu ilk orijinal ilişki olarak kabul etmektedir. Bunun sonucunda ise, böyle bir ilişkiyi sonlandırmak taraflar açısından bir takım yükümlülükler getirmektedir. Toplum mantığında genel kabule göre evliliğin sürekliliğidir. Başka hiçbir kurumda ilişkiler, zaman içinde böylesine yaygın temas esnasında böyle yoğun ekonomi, duygu, iktidar ve direniş örgüleri açısından böylesine sıkı değildir.

Kimi zaman eşlerin birlikteliği, kendilerine ve çocuklarına boşanmadan daha fazla zarar vermekte ve her iki taraf da kendilerinden ödün vermek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle boşanma çoğu kez zorunlu bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Evliliği korumaya ve sürdürmeye yönelik çalışmaların sonuç vermediğinin anlaşılması durumunda boşanmanın, tıpkı evlilik gibi doğal bir süreç olarak kabul edilerek, eşlerin kendilerine ve birbirlerine saygısını zedelemeyecek biçimde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunu söylemek her ne kadar kolay olsa dahi, insan hayatını derinden etkileyen çok önemli bir stres kaynağı olması da, bir gerçektir. Tüm bunların yanı sıra boşanma, her ne kadar sadece aileyi ilgilendiren bir süreç olarak değerlendirilse de toplumsal açıdan bakıldığında, toplumun sosyal yapısını, değer sistemini, kültürünü de çok yakından etkilemektedir. Bunun için toplum, ailenin birlikteliğini korumak için bir takım kurallar ve yasalar oluşturmaktadır.

Gelişmiş toplumlarda değer sistemlerinin değişmesiyle birlikte , evlilik kurumunun devamı konusunda baskının azalması, boşanan eşlere toplumdaki bireylerin daha hoşgörülü davranmaları, bireysel yaşam felsefesi ve yeni özgürlük anlayışları boşanmayı kolaylaştırmakta, artırmakta ve ortaya boşanmaların artışı sorunu çıkmaktadır ki pek çok sorunu beraberinde getiren bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Boşanma nedenleri ülke adet ve geleneklerine, gelişmişlik düzeylerine göre önemli farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde ise yasa koyucu eşlerden birinin zinada bulunması, diğer eşin canına kast etmesi, diğer eşe kötü muamelede bulunması, namus, şeref ve haysiyet kavramları ile bağdaşmayan bir yaşam sürdürerek evliliği çekilmez hale getirmesi, ortak yaşamı sürdürmemek için evi terk etmesi, eşler arasında şiddetli geçimsizlik ve uyumsuzluk bulunması, iyileşmesi olanağı bulunmayan akıl hastalığına yakalanmasını evlilik birliğinin bozulması için yeterli sebepler olarak değerlendirmektedir. Özellikle günümüz gelişmiş toplumları için son 40 yıllık dönemde boşanma oranlarındaki hızlı artış dikkate değerdir. Günümüz için bu konuda bazı ülke örnekleri vermek gerekirse: Rusya Federasyonu (2001) %5.3, ABD (1998) %4.2, Almanya (2000) %2.4, İsveç (2001) %2.4, Belçika-İngiltere (2000) %2.6, Finlandiya (2001) %2.6, Hollanda (2001) 2.3, İtalya (2000) 0.7, Yunanistan ise (2000) %0.9 civarında boşanma oranına sahiptir. Benzer durumun ülkemiz açısından da geçerli olduğu söylenebilir. Örneğin, Türkiye’de 1990 yılı ile 2005 yılları arasında boşanma oranı yüzde 245 artış göstermiştir (http://fireball.atonet.org.tr/turkce/bulten/bulten.php3?sira=416)

Boşanma, fizyolojik ve ruhsal yapıyı etkilediği kadar ekonomik ve sosyal açıdan da bireylerin gelişimini etkilemektedir. Aile ortamında sevgi ve hoşgörüyle büyüyen çocuk, kendine güvenmeyi öğrenmekte ve anne babasını model alarak toplumda onay gören davranışlar elde edebilmektedir, bunlarla birlikte gelişebilmek için deneyimler edinmektedir. Boşanmış ailelerde ise ne yazık ki böyle bir ortam bulunamamaktadır. Kuşkusuz kimi zaman boşanma, sağlıksız aile ilişkilerinin çocuk üzerinde yarattığı ilişkiden daha sağlıklı bir karardır. Fakat yine de yapılan çalışmalarda özellikle okul öncesi ve gençlik döneminde çocukların boşanmadan oldukça etkilendikleri ortaya konmaktadır.

Sonuç olarak, günden güne artan boşanmalar, hem bireylerin hayatlarının değişmesine, hem toplumun sosyal olarak değişmesine, hem de çocukların doğal olarak aile içinde gelişememelerine neden olmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmış Aile ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak DEMİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak DEMİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Boşanmış Aile ve Çocukları Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Ebeveynleri Boşanmış Bir Çocuk Olmak Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Boşanmış Çocuklar Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Boşanmış Ailelerin İşlevleri Psk.Dnş.Osman HATUN
► Aile İçi İletişim ve Çocuk Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Engelli Çocuk ve Aile Erdi KANBAŞ
► Aile ve Çocuk İstismarı Psk.Sena TUNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Boşanmış Aile ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Türkiye'de Boşanma Durumu Aralık 2012
► Çocuk ve Televizyon Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:48
Top