2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı ve Formda Bir Ramazan İçin Doğru Beslenme
MAKALE #9640 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Eylül 2012 | 4,215 Okuyucu
SAĞLIKLI VE FORMDA BİR RAMAZAN İÇİN

SAĞLIKLI VE FORMDA BİR RAMAZAN İÇİN

Ramazanın gelmesiyle birlikte yemek davetleri arttı. Et yemekleri, zeytinyağlılar, soğuk ramazan şerbetleri ve ramazana özel tatlı seçenekleri iftar sofralarında yerini aldılar. Sizde bu ramazanda hem sofra keyfinden hem de sağlığınızdan vazgeçmek istemiyorsanız önerilerime kulak verin derim.

1. Yazın bu sıcak günlerinde bedeniniz suya hasret kaldı. Bu nedenle mutlaka orucunuzu bir bardak su ve bir kase çorba ile açmalısınız. Aksi takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
2. Yaz aylarında sıvı kaybına bağlı olarak oluşabilecek sodyum ve potasyum kaybını dengelemek için günde 1 adet maden suyu tüketebilirsiniz. Ayrıca potasyum kaynağı olan kavun,karpuz,kiraz gibi meyveleri günlük menünüze ilave etmelisiniz.
3. Hurma gibi glisemik indeksi yüksek besinlerle orucunuzu açmak kan şekerinizin dengesinin bozulmasına sebep olur. Kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşler sizin yemek sonrası halsizliğinizin sorumlusudur.
4. Unutmayın midenizinde bir sınırı var. Bütün gün boş kaldıktan sonra birden yüklenmeniz sindirim sistemi problemlerine sebep olabilir. Ayrıca uzun açlıklardan sonra hızlı ve miktarı fazla bir öğün tüketmeniz insülin hormonu salınımını arttırır. Bu da sizin kilo almanıza ve özellikle de bel çevrenizin kalınlaşmasına sebep olur.
5. İftarı iki bölüme ayırın. Birinci kısımda mutlaka su ve çorba gibi sıvı besinler bulunmalı. Arzu ederseniz bunun yanında ufak bir parça ramazan pidesi tüketebilirsiniz. Bu mini öğünün 15-20 dakika sonrasında ana öğüne geçebilirsiniz. Barsak hareketlerinizin yavaşlamaması için bu bölümde mutlaka sebze yemeği veya bol salata tüketmelisiniz. Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için iftar sofrasında mutlaka et ürünleri veya kurubaklagilleri bulunmalısınız.
6. Gelelim meyve tüketimine. Yemeğin hemen üzerine değil de 1-2 saat sonra tüketeceğiniz meyve size iyi bir gece ara öğünü olmasının yanı sıra şeker ihtiyacınızı karşılamanıza da yardımcı olacaktır.
7. Sırada gecenin en keyifli bölümü var. Ne demişler tatlı yiyelim tatlı konuşalım. Fakat yine de tatlı miktarını 1 porsiyon ile sınırlandıralım. Çünkü fazladan tükettiğiniz karbonhidrat vücudunuzda yağ olarak depolanıyor. Ayrıca tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanız daha doğru olacaktır.
8. Sahura kalkamadan ramazan olmaz. Neden mi? Çünkü sahura kalkmadan oruç tutmak yaklaşık 20 saat aç ve susuz kalmanız demektir. Bu kadar uzun süreli susuz kalmanız vücudunuzun sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına neden olurken uzun süre aç kalmanızda vücudunuzun yağ depolamasına neden olacaktır.
9. Sahurda hem hafif hem de uzun süre sizi tok tutacak bir menü oluşturmalısınız. Nasıl mı? Sahuru kapsamlı bir kahvaltı gibi düşünebilirsiniz. Mutlaka protein içeriği yüksek ve midenin boşalma süresini uzatan peynir,yumurta,süt,yoğurt gibi besinleri tüketmelisiniz. Ayrıca daha uzun süre tokluk sağlamasının yanında barsak hareketlerinizi düzenlemesi için kepekli,çavdar ve tam buğday ekmeği, çiğ sebze ve meyveleri tüketmelisiniz.
10. Sahurda özellikle kızartmalar, mayalı besinler ve hamur işlerin, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Çünkü bu besinler gece oluşabilecek hazımsızlık, mide yanması ve kilo alma problemlerine neden olmaktadır. Sahurda susuzluk hissini arttıracak olan turşular, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Yapısında bol miktarda tuz bulunan sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Unutmayın, ramazan ziyafet değil ibadet ayıdır. Hepinize sağlıklı ve formda bir ramazan diliyorum…


Dyt.Buket ADANÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı ve Formda Bir Ramazan İçin Doğru Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı ve Formda Bir Ramazan İçin Doğru Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
► Zayıflamada Motivasyon Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:46
Top