2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şişman Çocuklara Beslenmeyi Öğretin
MAKALE #9677 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Ekim 2012 | 4,138 Okuyucu
ŞİŞMAN ÇOCUKLARA BESLENMEYİ ÖĞRETİN

Son yıllarda çocuklar arasında artan şişmanlık furyası başta aileler olmak üzere çoğu eğitimcinin kilo anlayışını değiştirmeye başladı. Eskiden yaşıtları arasında kıyaslama yapıldığında orta kiloda veya orta boyda ideal olarak algılanan çocuklar, artık yaşıtları arasında ufak kalıyor. Çoğu yaşıtına göre daha zayıf olan çocuklar uzman takiplerinde ise ideal ağırlıkta çıkıyor. Dolayısı ile büyüme gelişme çağındaki çocuklara yılda bir defa uzman kontrolünün yaptırılması gerekli hale geliyor.

Çoğu anne baba çocuklarının kilosundan veya boyundan şikayetçi. Kimine göre zayıf sandıkları çocuklar aslında kilolu bulunurken, kimine göre de kilolu sanılan çocuklar ideal ağırlıkta çıkabiliyor. Fazla sayıda çocuğun kilolu olması ebeveynlerin göz algılarını bozuyor. Çocukların vücut yapıları, spor yapıp yapmamaları, boy uzunlukları dış görüntülerini değiştiriyor. Önemli olan sağlıklı, bağışıklığı kuvvetli ve yaşına göre ideal boy/kilo oranına sahip çocukların olmasıdır.

Türkiye’de genel anlamda çocukluk dönemi kilo sorununu yansıtan bütünsel çalışmalar henüz yapılmamıştır. Bu sebeple net rakamlar ile çocukluk çağı şişmanlığını gösteremiyoruz. Ancak bir gerçek var ki çocukluk çağı şişmanlığı dünya ile birlikte Türkiye’de de hızlı bir şekilde artış göstermekte. Ve genelde ailesinde kilo sorunu olan çocuklar şişman olmakta. Oranlarla konuşacak olursak;

· Hem anne hem de babası şişman olan çocukların %80’ i
· Sadece anne veya babanın şişman olduğu çocukların %30’u
· Anne veya babanın şişman olmadığı çocukların ise sadece %5’inin kilo sorunu yaşadığı bilinmektedir.

Şişman çocukların yaşadığı sağlık problemleri ise çoğu ebeveyni üzecek cinsten. Bu çocuklar daha erken yaşlarda damar ve kalp problemleri yaşıyorlar. Şeker hastalığına yakalanma riskleri daha yüksek oluyor. Eğer şişmanlık sorunu daha erken yaşlarda oluşmaya başlarsa kemik eklem problemleri gelişiyor. Pişik gibi cilt rahatsızlıkları da sıklıkla görülen sorunların başında geliyor. Ayrıca çocukluk ve ergenlik dönemini kilolu geçiren çocuklarda öz güven eksiklikleri, arkadaş edinme ve iletişim kurma becerisinde sorunlar görülebiliyor.


Obez çocukların tedavileri ise tahmin edilen kadar zor değil. Bir diyetisyenden ve çocuk doktorundan beraberce destek almak, çocuğun beslenmesini düzenlerken bir yandan da spora teşvik etmek uzun vadede son derece güzel sonuçlar getiriyor.

Kilo sorunu yaşayan çocuğun beslenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken konuları ise şöyle özetleyebiliriz;
· Eğer evde bir beslenme düzeni yoksa ilk iş evde yemek düzenini oturtmaktır. Öğün saatleri ne kadar düzenli olursa, evde pişen yemekler ne kadar kontrollü olursa tedavi süreci de o kadar olumlu etkilenecektir.
· Evde yağ içeriği fazla olan yüksek kalorili yemekleri pişirmeyin. (kızartma, börek, pasta gibi)
· Pişirme yöntemlerinizi gözden geçirin. En sağlıklı pişirme yöntemleri tencere içinde sulu yemek olarak, haşlayarak veya fırında pişirme yöntemleridir.
· Süt ve peyniri yarım yağlı tüketin.
· Çocukları 3 saatte bir defa besleyin. İki ana yemek arasında 6 saatten daha fazla süre olmasın.
· Yemek yemeğe çorba, cacık ve salata gibi mideyi dolduran ancak kalorisi düşük besinlerle başlayın.
· Mutfak masasının üzerinde her zaman daha düşük kalorili ve doğal besinler bulunsun. Taze ve kuru meyveler, kuru yemişler, leblebi, beyaz nohut sağlıklı atıştırmalıklardır.
· Acıkmış bir çocuk için en iyi ara öğün az yağlı peynir ile yapılmış yağsız bir tost ve yanına 1 bardak ayrandır. Bu iştahını kontrol altına almak için yardımcıdır.
· Abur cubura karşı çok düşkün çocuklar için ise ev yapımı abur cuburlar daha uygundur. Az yağlı kek veya az şekerli kurabiyeler, 1 paket çikolatadan çok daha düşük kalorili olacaktır.
· Mutlaka her gün hareket edilmelidir. Çocuğun enerjisini attırmak için hareketli oynanan oyunlar, bisiklet sürme, ip atlama, top oynama, yüzme en iyi sporlardandır.
· Ayrıca çocukların iyi birer taklitçi olduğunu unutmayın. Sizin ev içindeki davranışlarınız, yemeklere karşı tutumunuz çocuğunuzun beslenme davranışlarını etkileyecektir. Çocuğunuza doğru beslenmeyi sizin öğreteceğinizi unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şişman Çocuklara Beslenmeyi Öğretin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şişman Çocuklara Beslenmeyi Öğretin' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten İçeren Besinler Ağustos 2022
► Hamilelikte Beslenme Ağustos 2012
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Çocuklarda Gece Sütü Önemli ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:14
Top